Olimpijada ali čas brez vojne

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Magda Mlekuž

Waldorfska olimpijada v Schonavu

Prvotno so jih organizirali v stari Grčiji, konec 19. stoletja pa je zamisel oživil francoski baron Pierre de Coubertin. Dokument v o začetkih antičnih olimpijskih iger se ni ohranil, obstajajo pa številne legende o njihovem začetku. Po eni od njih naj bi bile prve igre povezane z antičnim grškim pojmom ἐκεχειρία (ekeicheiria) ali olimpijskim premirjem.

Prve zabeležene igre so se odvijale v Olimpiji leta 776 pr. n. št., vendar pa so s precejšnjo gotovostjo igre prirejali tudi pred tem. Igre so bile krajevnega značaja, edina disciplina, v kateri so se tekmovalci pomerili, pa je bil tek na stadionu. Olimpijáda so športni dogodek, ki se odvija vsako četrto leto. »Olimpijada« v resnici pomeni štiriletno obdobje, ki se konča z olimpijskimi igrami ali pa tudi ne.

Ena izmed kulturno zgodivinskih epoh v petem razredu je stara Grčija. Zgodovina je predmet, ki vse učence povleče, saj je predstavljen skozi zgodbo, pesem, evritmijo, slikanje, recitacijo in prav vsi učenci najdejo v šolskem delu nekaj za svojo dušo. Najdejo globlji praspomin, ki ga s posebno toploto prenesejo v svoje šolsko delo. Ples hasaposerviko, ki smo ga letošnje leto predstavili tako za šolski praznik šoli kot na grškem večeru v Schonavu ima svojo vlogo in nalogo pri učencih. Začetek vaje je bil težak predvsem za fante. Noge niso bile lahkotne in igrive, temveč zelo težke in okorne. Še težjo prepreko je tako za fante kot punce pomenila postavitev v nizu dekle, fant, dekle. Bili so kar malo nesrečni. Dekleta zato, ker fantje niso bili tako lahkotni, fantje ker so se počutili bolj izpostavljene. Kako srečni so bili, ko sem naposled obdržala postavitev, ki nam jo je predlagala učiteljica plesa, ga. M. Koderman. Vsi v en glas so spraševali, če sem to naredila, da bi bili veseli. Toda olimpijada in veliko otrok iz waldorfskih šol iz Avstrije, Slovaške, Hrvaške , Madžarske je pred nas postavilo nove zahteve.

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar