Sedem žit v ritmu tedna

Jesen 2010,
letnik VI, številka 3

Elvira Devetak Zavodnik

Številka sedem nas spremlja in povezuje z veliko stvarmi: sedem je mavričnih barv, not v glasbi, planetov. Sedem je tudi dni v tednu.

V antiki je bilo vsakemu planetu (takrat so bili poznani Sonce, Luna, Mars, Merkur, Saturn, Jupiter in Venera; Uran, Pluton in Neptun so bili odkriti kasneje) dodeljeno določeno žito. To žito pa je povezano z delovanjem posameznih telesnih organov, ki jih vzdržuje in krepi.

Žitna zrna so vir energije za telo. Zato so priporočljiva v vseh letnih časih, ker varujejo organizem pred izgubo energije in skrbijo za uravnoteženost organizma, kar je predpogoj za zdravje in zdravo počutje.

Ponedeljek-riž-Luna

Luno zaradi izmeničnih faz povezujemo z reprodukcijo, v ritmu tedna pa so jo v antiki povezali s ponedeljkom. Žito za ta dan je riž.

Polnovreden riž vsebuje veliko lahko prebavljivih ogljikovih hidratov, manj beljakovin in zelo malo maščob, vitamine B 1 in B 2, mineralne in balastne snovi. Ne vsebuje glutena, zato je primeren za bolnike s celiakijo.

Torek-ječmen-Mars

Marsu, antičnemu bogu vojne, je bil dodeljen torek, dan poln aktivnosti, žito pa ječmen. Mars pa je skrbel za delovanje žolčnika.

Ječmen vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in malo maščobe, veliko balastnih snovi, kalcija, kalija, magnezija, železa, bakra, cinka, fosforja in silicija, vitamine iz skupine B.

Pomemben je zaradi silicija in sladkorja. Silicij utrjuje veziva in sklepne vezi (pomembno za otroke in mlade, posebno če imajo probleme z držo). Ječmenova sluz blaži vnetja želodca in črevesne sluznice.

Sreda-proso-Merkur

Merkur nadzoruje predel prsnega koša, dan v tednu, ki mu je bil dodeljen, je sreda. Žito je proso, ki spada med najstarejša kultivirana žita.

Proso vsebuje veliko silicija zato zdravilno učinkuje na kožo, lase in nohte. Je naravni antibiotik. En obrok v tednu, ki vsebuje proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo. Zaščitno učinkuje pred boleznima, kot sta skleroza in rak.

Četrtek-rž-Jupiter

Jupiter je bil posvečen četrtku, rž pa je žito, ki najbolje upodablja veličastnost Jupitra. Rž daje veliko energije in stimulira delovanje jeter. Vsebuje veliko kalija, kar pozitivno vpliva na jetra. Obnavlja in oživlja tudi srce in pljuča. Rž prehranjuje predvsem glavo in okončine. Preprečuje hormonsko pogojena rakava obolenja.

Petek-oves-Venera

Venera je vsemogočna mati vsega živega. Dan v tednu, ki  ji je posvečen, je petek, žito pa oves. Podpira delovanje presnove in asimilacije, nadzira trebuh, solarni pleksus in tanko črevo.

Oves pospešuje duševno zmogljivost in telesno odpornost. Vsebuje veliko maščob: 100 g ovsa vsebuje 7,1 g maščob, največ od vseh žit. Maščobe pozitivno vplivajo (holesterol) na presnovo, varujejo in podpirajo srce, preprečujejo nastajanje arterioskleroze.

Pri uživanju jedi iz ovsa se krvni sladkor po jedi dvigne manj sunkovito, kot pri uživanju belega kruha ali belega riža. S tem dosežemo stalno raven krvnega sladkorja, kar je cilj vseh bolnikov s sladkorno boleznijo.

Sobota-koruza-Saturn

Teden se zaključi v ozračju Saturna (angl. Satru-day, Saturnov dan). Saturn vlada delovanju vranice in trebušne slinavke.

Soboti je bila dodeljena koruza. Beljakovine v koruzi ne vsebujejo glutena, zato koruzne izdelke lahko uživajo oboleli s celiakijo. Pomaga pri izločanju ledvičnih kamnov, blaži sečno kislino,pomaga pri boleznih ožilja, sečnih poteh, ščitnici, sladkorni bolezni, zvišanem krvnem pritisku.

Nedelja-pšenica-Sonce

Prevladujoč položaj med planeti ima Sonce, ki je v človeškem telesu v povezavi s srcem. Dan je nedelja, Domenica – gospodov dan, žito pa pšenica. Je lahko prebavljiva. Pozitivno vpliva na razvoj in rast telesa. Vsebuje veliko balastnih snovi, te spodbujajo delovanje črevesja. Ugodno vpliva na raven holesterola in srčni obtok. Ker vsebuje veliko glutena, ni primerna za bolnike s celiakijo.

Pira vsebuje veliko vitamina B2 in prehranskih vlaknin, mangan, niacin (B3), baker. Preprečuje bolezni srca in ožilja, sladkorne in  rakave bolezni… Lahko jo uživajo bolniki, ki so alergični na pšenične beljakovine. Ni primerna za bolnike s celiakijo. Za razstrupljanje organizma uporabljamo sluz iz namočenih zrenj.

Živeti v skladu z ritmi je najboljša naložba v zdravje, saj z njimi učinkujemo na imunski sistem.

Knjigo je izdal Zavod za zdravje človeka in narave
iz Šempetra pri Novi Gorici v samozaložbi.
Lahko jo naročite na tel. 040 742 428 ali ef.zavodnik@gmail.com.
Pošljemo tudi po povzetju.

Vaš komentar