Celoten članek

Poglejmo na probleme spanja z vidika osnovnih čutov

Leilani Taneus-Miller Marina Nuvak

Povezava med spanjem in osnovnimi čuti

V zgodnjih letih je otrokova naloga, da zraste v svoje fizično telo, medtem ko je naloga starša, da njegov razvoj usmerja. Ta fizični razvoj je potrebno podpreti z močnimi temelji, sicer se lahko v njegovem življenju pojavijo mnogi problemi, vključno z nespečnostjo, nemirnimi dnevi in duševnim zaostankom ali motnjami. Rudolf Steiner je predstavil paradigmo dvanajstih čutov1 in prve štiri, dotik, življenje, gibanje in ravnotežje, imenujemo osnovne čute. Omogočijo osnovo za učenje in samostojno delovanje. Če te čute v prvih sedmih letih dobro negujemo, se bo otrok zmožen samozavestno podati v svet. Idealno bi otrok moral z vsakim od teh osnovnih čutov vsak dan imeti prave izkušnje. Te čutne izkušnje se seveda pojavijo z nego in potrebi, da izpolnimo načrtovane dejavnosti, pouk in šport.

Preberite več

Spanje

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Mednarodna zveza waldorfskih vrtcev (IASWECE) je v šolskem letu 2017/18 kot osrednjo temo študija v waldorfskih vrtcih po svetu izbrala temo SPANJE. To vprašanje ni pomembno le za malčke, temveč za vse starostne skupine. Vprašanje pomanjkanja spanja je postalo pomembno, saj vpliva na splošno zadovoljstvo, na normalen umski razvoj, procese učenja in veselje do življenja v vrtcih, šolah, na univerzah in delovnih mestih.

Preberite več

Celoten članek
Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Razvoj človeštva v sedmih kulturnih dobah prve poatlantske ere

Brane Žilavec

Razvoj človeštva v prvem velikem obdobju po koncu Atlantide je razdeljen na sedem kulturnih dob: stara indijska (7227 pr.n.št.), stara perzijska (5067 pr.n.št.), stara egipčanska (2907 pr.n.št.), starogrško-rimljanska (747 pr.n.št.), germansko-angleška (1413), rusko-slovanska (3573) in ameriška doba (5733-7893)

Preberite več

O resnični naravi volje pri otroku

Caroline von Heydebrand Sandra Tominšek

Če govorimo o resnični naravi volje pri otroku, se dotaknemo ene najtežjih nalog na področju vzgoje in izobraževanja. In vendar si moramo, ko se ukvarjamo z rastočim človeškim bitjem in njegovim razvojem, to težko nalogo približati. Pri tem pridemo do zadev, ki so globoko povezane z religioznim in moralnim življenjem človeštva.

Preberite več

Celoten članek

Ljubeča avtoriteta: Odnos, ki gradi temelj za prihodnost

Jill Taplin Marina Nuvak

Odraščanje je dolgotrajen, počasen proces. Včasih je pokrajina sončna in pot naprej jasna, včasih se pojavijo močna neurja in zdi se, da potovanje nazaduje, namesto da bi napredovalo proti svobodni, odrasli osebi, v katero si vsi želimo, da bi naši otroci odrasli. Vsaka faza v tem procesu je pomembna in če zaradi neučakanosti katero koli izpustimo, bo to pomembno vplivalo na prihodnost. Vse faze otroštva potrebujejo dolga obdobja tistega, čemur bi človek rekel horizontalno bogatenje, da raziskuje vse možnosti posamezne faze, preden se premakne naprej v naslednjo.

Preberite več

Celoten članek

Odvisnost in tehnologija

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Januarja 2010 je Steve Jobs, generalni direktor podjetja Apple, predstavil tablico. V svojem devetdesetminutnem govoru je pojasnil, zakaj verjame, da je to najboljši način za človeka, da gleda fotografije, posluša glasbo, uporablja Facebook, igra igrice in navigira medmrežje. Vedel je, da se bo nova naprava hitro širila po svetu. Toda njegovi otroci računalniške opreme niso smeli uporabljati. V nekem intervjuju v New York Timesu je leta 2010 pojasnil, zakaj njegovi otroci nikoli ne uporabljajo nove tehnologije. Priznal je, da je lahko na lastne oči videl nevarnosti tehnologije. Evan Williams, ustanovitelj Twitterja, je za svoje otroke postavil knjižnico, prepovedal pa jim je uporabljati tablico ali pametni telefon.

Preberite več

Salutogeneza: Naj spodbujamo zdravje ali preprečujemo bolezen?

Michaela Gloeckler Marina Nuvak

Kje lahko najdemo temelj zdravja in in dobrega počutja telesa, duše in duha? Beseda salutogeneza izvira iz latinske besede ‘salus’ ali ‘salis’, kar pomeni zdravje; in grške besede ‘genesis’, kar pomeni izvor. S to besedo opisujemo novo smer v raziskovanju, ki obravnava vir zdravja v zvezi s telesom, dušo in duhom.

Preberite več