Kaj je biodinamika? 13. del

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Izdelava kompostnega kupa

Do zdaj nam mora biti že jasno, da je kompost pomemben korak za zdravje rastlin. Vsi bi morali razmišljati, kako vrtne in dvoriščne ostanke reciklirati v bogat, močno delujoč kompost. Najprej kompostni kup postavite na najboljše možno mesto v vrtu. V majhnem dvorišču morda ne boste imeli veliko izbire. Toda če je mogoče, izdelajte kompostni kup nekje v senci neagresivnih listnatih dreves.

Evropejci imajo najraje starejšo lesko. Na severozahodu je najboljša jelša. Javor in njegovi sorodniki so druga možna izbira, saj so njihove korenine napadalne. Jelka je prav tako druga alternativa – kompostne bakterije težko predelajo smole iglavcev. Zadnja možnost bi bila drevesa, kot je cedra, z iglicami, ki so težko prebavljive, ali oreh, ki izloča alergene kemikalije ter tako onemogoča rast drugih rastlin.

Gradnja kompostnega kupa
Gradnja kompostnega kupa
Naslednji korak je izdelava kompostnega kupa. Pomaga, če področje najprej odpremo, tako da zemeljski organizmi lažje vstopijo. Potem položimo sloj stebelnih ostankov, kot na primer sončnična stebla. Ti materiali dlje časa razpadajo, vendar omogočajo pod kupom cirkulacijo zraka, tako da stvari ostanejo aerobne. Lahko bi uporabili gozdne veje, vendar bi potem imeli ovire pri izkopavanju zrelega kompost. Če imate možnost, lahko dodate perforirano cev za zračenje.

Potem dodajajte izmenično plasti rjave snovi (odpadki z visoko vsebnostjo ogljika) in zelene snovi (odpadki z visoko vsebnostjo dušika). Rjava snov bi lahko bilo staro listje ali trava – zadostuje 7 do 15 cm. Zelena snov je lahko pokošena trava ali dušični odpadki, kot je staro zrnje kave. (Zrnje kave se smatra kot zeleno, čeprav je s praženjem postalo rjavo.) Za vsako zeleno plastjo je čas, da poškropimo z nekoliko zbirnega kompostnega pripravka po Pfeifferju, ki ga po želji raztopimo v škropilnici deževnice. Potem pokrijemo zeleno snov s tanko plastjo vrtne prsti.

Koža kompostaNaša prst vsebuje precejšnjo količino ilovice, zato je ni potrebno preveč dodajati. Lahko dodate tudi kameno moko, apnenec ali mineralna gnojila. Plast prsti služi mnogim namenom – ujame morebitni amonijak, ki ga oddaja zelena snov in tako zaščiti hranila. Plast prsti služi kot vir mineralov za kompostne organizme. In prst omogoča preventivno cepljenje za mnoge organizme v zemlji. Biodinamika pravi, da ima ilovica pomembno vlogo pri posredovanju med komplementarnima poloma sil rasti. Nato ponavljajte z dodajanjem plasti s toliko materiala, kot ga imate. Ko je kup narejen, dodajte krovno plast, ki ima vlogo ‘kože’ ali ločnice. Steiner je trdil, da se življenjske sile znotraj kupa reflektirajo od zunanjega roba in se ojačajo na sredini.

Kadar na ta način gradimo plasti, jih lahko vedno kasneje še nekaj dodamo. To zaporedje je dobro na dvorišču, kjer pridobimo materiale za kompost, na primer pokošeno travo – vsak teden manjšo količino. Če je material suh, boste morali dodati nekaj vode. Po navadi pa delamo kompost v deževni sezoni, tako da to ni problem. Zato si jaz ne delam skrbi okoli ravnanja vrha, da bi absorbiral dež. Dosti več možnosti je, da bomo imeli problem s preobilico dežja. V najboljšem primeru naj bi bile kompostne snovi mokre toliko kot ožeta goba. Če so premokre, ni dovolj zraka. Če so presuhe, pa se razpad dogaja predolgo.

Preberite več v tiskani izdaji.

Tekst je v angleškem jeziku objavljen na spletni strani: www.oregonbd.org/Class/class.htm
prevedla in priredila Marina Nuvak

Vaš komentar