Predstavitev zelišč in nekaj nasvetov za njihovo uporabo

Jesen 2014,
letnik X, številka 3

Frančiška Jeromel

Na južnih pobočjih Pohorja so odlični pogoji za rast številnih zdravilnih rastlin. Sredi zelenih gozdov, travnikov, pašnikov, obronkov in širnih pohorskih planj, dozorevajo najžlahtnejši sadovi narave. Naš namen je, da vam jih približamo in ponudimo na čim bolj naraven način, tako da vam bodo pomagali ohraniti zdravje in dobro počutje.

Večino zelišč pridelamo na našem vrtu, ki leži na nadmorski višini 900 metrov. Gojimo okrog 100 vrst rastlin, vrt pa sestavljata predstavitveni in pridelovalni del. Prvi del je namenjen obiskovalcem, ki lahko tukaj spoznajo rastline v živo. V pridelovalnem vrtu so najbolj prepoznavna zelišča ognjič, melisa, meta, kamilice, ameriški slamnik, ajda, oves, velecvetni lučnik, slez in slezenovec. Nekatera zelišča nabiramo v naravi. Takšna so na primer lipovo in bezgovo cvetje, koprive, listi breze, malin in robid ter cvetovi zlate rozge, materine dušice in jegliča. Naš namen je tudi izobraževanje in osveščanje obiskovalcev o pomenu zdravega načina življenja, zdrave prehrane in pravilne uporabe zelišč, začimb in dišav. Za ta namen organiziramo delavnice o spoznavanju rastlin in njihovi uporabi. Za šole in vrtce pripravljamo predavanja ter svetujemo in pomagamo pri urejanju šolskih zeliščnih in zelenjavnih vrtov. Za veliko naših rastlin lahko ponudimo tudi sadike.
Jesen je čas pogostih prehladnih obolenj, zato si poglejmo nekaj možnosti, kako telo obvarovati prehladov.

Vsako spremembo oziroma obolenje v telesu moramo obravnavati celostno (fizično, psihično in duhovno). Tako bomo lahko s pravilnim razločevanjem vzrokov in posledic zopet vzpostavili ravnovesje telesa in duha. Prav na področju obvladovanja prehladov lahko zelo veliko naredimo s preventivo in preprečimo, da se prehlad razvije v težjo obliko. Osnove preventivnega ravnanja so vzdrževanje primerne klime v delovnem in bivalnem okolju, pravilno dihanje, ohranjanje vlažne nosne sluznice, grgranje in izpiranje ustne votline, inhalacije z zelišči in eteričnimi olji, pitje vode, vzdrževanje črevesne flore ter čaji in sirupi za lajšanje prehladov.

Vzdrževanje primerne klime bivalnih in delovnih prostorov

Prostore redno zračimo in razkužujemo. Zelo praktično je, da si pripravimo razpršilec, v katerega damo vodo z eteričnim oljem evkalipta ali čajevca (pol litra vode in 5 do 7 kapljic eteričnega olja). Tako pomembno zmanjšamo število kužnih klic v prostorih. Za lažje dihanje in zagotavljanje vlažnosti zraka (suh zrak zaradi centralnega ogrevanja! ) postavimo v prostor izparilnik z vodo in eteričnim oljem (pazimo, da se izparilnik ne izsuši in da se eterična olja ne žgejo). V prostor lahko postavimo tudi posodo z vodo na primernem kuhalniku, da počasi izpareva. Primerna zelišča za to: smrekove ali borove vejice, materina dušica, kamilica in sivka. Tak način je primeren predvsem za prostore, kjer bivajo manjši otroci.

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar