Hišna lekarna

Pomlad 2012,
letnik VIII, številka 1

dr. Ljubica Petrov, antropozofska zdravnica

Kopeli za noge z gorčico

Gorčica se uporablja za močne kopeli nog. Dve žlici zmlete črne gorčice damo v toplo vodo (38 – 40 stopinj). Ta kopel je dobra za začetni stadij vnetja grla, pri sinusitisu in pri migreni. Noge naj bodo v kopeli 15 min, potem jih je treba izprati ter namazati z arnikinim ali ognjičevim oljem. Po kopeli je primeren krajši počitek pod toplo volneno odejo.

Kopanje (kopeli)

Za splošno dobro stanje (počutje) je pomembno kopanje, ki je tudi sestavni del medicinskega zdravljenja. Toplotno ravnovesje telesa se harmonizira prek vode, ki deluje pomirjevalno, v kopel pa se lahko dodajo zdravilne rastline v obliki čaja (kot je kamilica, ali rastlinsko mleko za kopanje ali posebna olja za kopanje (dr. Hauscha serije, ki se lahko direktno primešajo vodi). Druga olja, ki bi se dodala vodi, je treba fino razredčiti s posebnim aparatom za razpršitev olja, na primer Junge aparat (http://www. ursprung-hahdelsverbund.de/WohlfuehlenGesundheit/JUNGEBAD-Apparat.html).
Delovanje tega postopka poteka globinsko skozi kožo, zlasti pri kroničnih boleznih lahko te kopeli precej pripomorejo k izboljšanju. Na antropozofski kliniki obstaja posebna stroka terapevtov za medicinske kopeli in kopanja. Tako kopanje pa je odlično tudi za zdravljenje doma. Pri kopanju z rastlinskim mlekom se uporabljajo večje količine (15-20 ml) kot v primeru kopanja z rastlinskimi olji (9 ml). Če imamo zgoraj omenjeni aparat za razpršitev aromatičnih olj, je dovolj le nekaj mililitrov za celotno kopel.

Kopanje (kopeli) s sivko – umirja;
Kopanje s kamilico – je dobro za otroke, umirja srbenje in krč;
Kopanje z rožmarinom – ogreva telo in zjutraj pomaga k prebujanju;
Kopanje s kostanjem – krepi cirkulacijo v tkivu in venah;
Kopanje z limono – osvežuje in stimulira, dobro je pri alergičnih spremembah na koži;
Kopanje z otrobi – pri vseh kožnih obolenjih, kjer se pojavlja srbenje, na primer atopični ekcem (250 gr otrobov damo v bombažno vrečko in kuhamo v 5 l vode 10 min, ta voda se potem doda kopeli).

Več vrst rastlin, katerih olja se uporabljajo za kopanje, je mogoče uporabljati tudi za vtiranje v telo in za masaže. Weleda in Walla imata več medicinskih olj za nosečnice, novorojenčke, športnike in za otroke. Z masažnim oljem lahko blažimo bolečine sklepov in mišic, zboljšujemo cirkulacijo ter suho in vneto kožo. V tem primeru se olje vtrira ritmično ali uporablja pri masaži.

Prva pomoč z arniko

Arnika je ena izmed najpogosteje uporabljanih zdravilnih rastlin, ki zmanjšujejo otekline in hematome pri travmah. Pri zvinu gležnja je na primer obkladek z arniko učinkovitejši kot obkladek z ledom. Pri vseh zunanjih poškodbah, zvinih, udarcih, kjer ni poškodovana koža, se uporabljajo hladni obkladki (volnena tkanina) s 40 kapljicami eteričnega arnikinega olja. Obkladek se pritrdi z elastičnim povojem, pri akutnih poškodbah pa se lahko da prek vsega kaj hladnega. Pri pretresu možganov se da hladen obkladek z arniko na glavo in okoli vratu, pri stanju šoka pa se lahko popije Arnika D3 (vsako uro, v roku nekaj ur, se doda 8 kapljic Arnike D3 v malo vode). Lahko se uporablja tudi pri lažjih srčnih tegobah, na primer tendence angine pektoris ali stresa, v mlačno vodo damo eterično arnikino olje, potem pa v tem namakamo del roke od lakta navzdol, tudi dlani.

Krema iz arnike (10 %)

Uporablja se pri hematomih ali za zmanjšanje dolgotrajnih vnetnih procesov v mišicah ali sklepih. Krema se dvakrat dnevno nanaša na boleče mesto ter pokrije z oblogo in elastičnim povojem.

Masažno arnikino olje

Uporablja se pri kroničnih problemih z mišicami in sklepi ter pri predispoziciji za razširjene vene. Boljše rezultate daje dnevna masaža s toplim oljem.

Zdravljenje ran

Pomembno je, da so rane čiste, ker okužba omejuje zdravljenje in lahko povzroči splošno infekcijo. Vreznine se izpirajo z ognjičevo raztopino, (20 kapljic eteričnega ognjičevega olja primešamo 1 dl vode). Pri vbodih se lahko pojavi globinska infekcija, ker je vbode težje čistiti – ta del telesa tudi izpiramo z ognjičevo raztopino.

Apis Belladona – zdravilo za akutne infekcije, ki kažejo naslednje znake – rdečina, oteklina, toplota, bolečina in/ali temperatura, bolečine v grlu, prehladi s temperaturo, vnetja, razne okužbe ran, akutne bolečine hrbta, ušes, abscesi ter pri akutnem vnetju mehurja.

Eterično olje arnike in Apis Belladona sta prvi (glavni) zdravili za neko hišno (domačo) lekarno.

Vaš komentar