WOW-Day 2012 na WŠ Maribor

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Elena Begant, ravnateljica

Kolegij OE Waldorfska šola Maribor se je odločil, da se bomo 27. septembra prvič v kratki zgodovini naše šole priključili Svetovnemu dnevu Waldorfa – dobrodelni akciji zbiranja sredstev, ki jo koordinira Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner’s iz Nemčije (www.freunde-waldorf.de/en/wow-day.html ). Letos je sodelovalo v akciji 180 šol iz devetiindvajsetih držav, njihov seznam je objavljen na www.freunde-waldorf.de/en/wow-day/has-your-school-joined-yet.html.

Metalec diska
Namen WOW dneva je zbrati sredstva za pomoč socialno ogroženim učencem, ki drugače ne bi imeli možnosti obiskovanja neodvisne šole, in pomagati waldorfskim šolam, ki delujejo v neugodnih razmerah.

V lanskem letu so učenci in učitelji dvestodvajsetih waldorfskih šol iz vsega sveta v enem dnevu zbrali dobrih 378,000 €. S svojo predanostjo in zanesenjaštvom so organizirali številne izvirne aktivnosti na svojih šolah in skozi globalno povezanost pripeljali svet v svoje šole. Lanskoletna nabirka je bila nato razdeljena za pomoč ogroženim otrokom iz šestiinšestdesetih organizacij v tridesetih državah. In tako lahko danes otroci v Keniji obiskujejo šolo, v Braziliji je izobraževanje alternativa kriminalu v favelah in v Gruziji lahko ljudje z hendikepom živijo bolj dostojno življenje. Še ena potrditev, da tudi majhna gesta solidarnosti lahko obrodi velik sad: waldorfski učenci so v letih, odkar se organizira WOW-Day, zbrali že dobra dva milijona evrov!

Na naši šoli smo se odločili za organizacijo spletne avkcije podarjenih umetniških del, izdelkov učencev in barvnih printov tabelskih slik naših učiteljic. Reklama je bila našim finančnim razmeram primerno skromna in vezana predvsem na posredovanje e-pošte ter objavo na waldorfu naklonjenih portalih (hvala Sončnim pozitivkam!) Za avkcijo smo sami izdelali spletno stran WOW-DAY SLOVENIJA 2012! (www.waldorf-mb.si/index.php?page=10) in nato ves dan spremljali ponudbe dražiteljev preko šolske e-pošte.

Odziv na našo akcijo letos še ni bil velik – prodali smo samo osem tabelskih slik in tri umetniška dela; žal nihče od nagovorjenih ni želel kupiti slik naših učencev in učenk. Polovico zbranih sredstev bomo po dogovoru z organizatorji namenili skladu svetovnega WOW-Day 2012, kajti zavedamo se pomena globalne solidarnosti – tudi če se nam včasih zdi, da smo sami v nerešljivih škripcih, je zagotovo nekje waldorfska šola, ki pomoč potrebuje še bolj nujno od nas. Mi pa bomo WOW-Day 2013 izvedli bogatejši za nekaj novih izkušenj.

Vaš komentar