Umetnostno-zgodovinska ekskurzija 2011

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Igor Velepič

IV. letnik waldorfske gimnazije

Švica, Francija, Španija, Italija
24. 8.–15. 9. 2011

Po kar nekaj skupnih poteh je prišla pred začetkom četrtega letnika na vrsto The ekskurzija, letos triindvajsetdnevna, po (predvsem arhitekturnih, pa tudi drugih) zanimivostih zahodne Evrope.

Sreda, 24. 8. 2011

Odpravili smo se bili zarana izpred šole, koder smo najprej na Frelihov bus naložili elemente naše priročne kuhinje in (pre)mnogotere prtljage …

Pot nas je peljala skozi Karavanke in Avstrijo, mimo Kimskega jezera in Muenchna ter po Švici ob Bodenskem jezeru. Tako smo do večera prispeli v Dornach pri Baslu, kjer stoji Goetheanum, izvrsten primer organske arhitekture, izdelan po načrtih in pod nadzorom dr. Rudolfa Steinerja. Zgradbo smo si ogledali in občudovali veliko rdeče steklo nad veličastnim stopniščem, barvito koncertno dvorano, katero smo najprej začutili v poltemi, potem pa še veliko maketo prvega Goetheanuma in mogočno konstrukcijo Predstavnika človeštva. V prelepih barvah večerne zarje, a ob nevarnosti dežja, smo se podali do waldorfske šole Birseck. Tudi pri njih dograjujejo nove prostore. G. Todori je pripravil večerjo, prespali pa smo v telovadnici.

Četrtek, 25. 8. 2011

Na tej šoli so pričeli s poukom že sredi avgusta, zato smo svoje stvari pospravili še pred prihodom učencev. Nato smo se znova odpeljali do Goetheanuma in ga tokrat še narisali. Nato smo se odpeljali naprej v Francijo, do vasice Ronchamp, nad katero je pred pol stoletja arhitekt Le Corbusier zgradil novodoben posvečen prostor oz. romarsko cerkev. Znotraj smo zapeli, zunaj skicirali in se napotili naprej proti Parizu. Na poti smo si ogledali dva filma kot pripravo na pariški esprit in na francosko zgodovino, Amelie in Mario Antonieto. G. šofer nas je popeljal skozi center mesta na zahod, v okrožje Chatou, kjer stoji Ecole Perceval, waldorfska šola, od koder so prišli vrstniki, s katerimi je naš razred imel skupaj geodetska merjenja. Sprejela nas je tudi ga. Babeth Johnson. Nastanili smo se za nekaj dni v njihove srednješolske učilnice. Tod začnejo s poukom šele septembra.

Petek, 26. 8. 2011

Zjutraj smo imeli po zajtrku pouk, potem pa smo se odpeljali v Versailles, kjer smo si ogledali znamenito palačo Ludvika XIV. s kraljevimi prostori in z dvorano zrcal. V malce kislem vremenu smo si ogledali še vrtove in jih tudi skicirali. Nato smo se odpravili v center mesta ter izstopili v bližini drugega nekdanjega pomembnega dvorca, Louvra. Tod smo si najprej ogledali moderni vhodni kompleks arhitekta Li Pei-a, navzgor in navzdol obrnjeni piramidi. Po prostem času smo se odpravili do mogočnega kipa boginje zmage Nike iz Samotrake. To smo narisali in se skupaj odpravili še do legendarne Mona Lize, Michelangelovega Sužnja ter Cupida in Psihe kiparja A. Canove. V prostem času za raziskovanje smo šli nekateri še do Miloške Venere, pa do kolosalnega Ramzesa II. in do apartmajev Napoleona III. Še nekaj prostega časa v mestu in vožnja domov z metrojem in z RER-om. Doma pa pozna večerja.

Se nadaljuje.

Sreda, 24. 8. Ljubljana, Dornach, Basel
Četrtek, 25. 8. Ronchamp, Pariz
Petek, 26. 8. Versailles, Pariz
Sobota, 27. 8. Pariz
Nedelja, 28. 8. Pariz
Ponedeljek, 29. 8. Chartres, Chenonceau, Poitiers
Torek, 30. 8. Pot v Bilbao
Sreda, 31. 8. Bilbao
Četrtek 1. 9. Prost dan na atlantski obali
Petek, 2. 9. Onati, Arantzazu, Puente la reina
Sobota, 3. 9. pot sv. Jakoba, Eunate, Pamplona
Nedelja, 4. 9. Zaragoza, Barcelona
Ponedeljek, 5. 9. Barcelona
Torek, 6. 9. Barcelona
Sreda, 7. 9. Barcelona
Četrtek, 8. 9. Figueras, Carcassonne
Petek, 9. 9. Arles, Camargue
Sobota, 10. 9. Les Stes. Maries de la Mer (prost dan v kampu)
Nedelja, 11. 9. Pont du Gard, Orange, Avignon
Ponedeljek, 12. 9. Roussillogne, Fragonard, Monako, Menton
Torek, 13. 9. Milano
Sreda, 14. 9. Milano, Vicenza (s Palladijevo arhitekturo)
Četrtek, 15. 9. Benetke, Ljubljana

Vaš komentar