Svet pred nami

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Iča Marušič

Prvi septembrski dnevi so v šolske ure vnašali nemir vročega poletja. Poleg tega smo pri geografiji ustvarjalno odpotovali v Afriko: ustvarjali smo relief kontinenta in si želeli pokukati v prostranstva savane, neusmiljenost Sahare, pragozd Konga in višavja srednjega ter južnega dela. Privlačni svet toplega zraka nas je vabil ven.

Preberite več

Delovni krog ‘Jasli’

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Viktorija Kovačič

Waldorfska pedagogika za otroke od rojstva do 3. leta starosti po načelih Waldorf/Emmi Pikler

Delo z otroki do tretjega leta starosti waldorfskih vrtcih je v waldorfski pedagogiki novejše področje, ki se je pričelo razvijati (v praksi) v zadnjih desetih letih. Dejstvo je, da v Sloveniji še ni potekalo organizirano izobraževanje na to temo, čeprav je potreba po vključevanju tako majhnih otrok v vrtce vedno večja. Čas je, da se skupaj lotimo tega področja ter si prizadevamo za dobre strokovne temelje.

Preberite več

Ali imate radi vaše učitelje?

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Christof Wiechert

Rudolf Steiner kot učitelj

Dostikrat se pojavi vprašanje, kakšen je bil Steiner sam kot učitelj? To je pomembno vprašanje, je nova priložnost za nas, da v njem odkrijemo fenomen človeka, ki je vedno učil le tisto, kar je sam naredil ali dosegel. Po mojem mnenju je to odločilni pokazatelj tega, ali imamo opraviti z izjemo ali ne.

Preberite več

Ob začetku novega šolskega leta

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

David Brierley

Poučevanje kot umetnost

Pomislimo za trenutek, kako pomembno je tisto, kar se skriva za abstraktnim izrazom poučevanje. Govorim o tistem, s čimer se v mislih ukvarjajo vsi starši – kako sem se sam počutil, ko sem svojega otroka prvič pustil na pragu njegove šole. Ko smo odhajali od vrat njegovega razreda, smo svojega sina ali hčer pustili v rokah tujca, imenovanega učitelj. In takrat smo verjetno prvikrat jasno dojeli , kako pomembno je učiteljevo delo.

Preberite več

Ukrep 132

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Franc Zavodnik, direktor Demeter Zavoda

Na pobudo Društva Ajda Štajerska obveščamo tudi vsa društva in Zvezo o ukrepu 132.
Po triletnih pogajanijih z MKGP nam je uspelo, da so tudi stroški za pridobivanje blagovne znamke Demeter (in vse kar je povezano s tem) vključeni v zadnjem ukrepu 132.

Preberite več

Vedra zgodba o pogumu in vztrajnosti

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Breda Medvešček

Z določene razdalje se domovanje Jakinovih v Stari gori zdi kot ogromna sadna torta, ki je okrašena z marcipanom v najrazličnejših odtenkih zelene in le tu in tam izmenično polita enkrat s temno, drugič z mlečno čokolado, na zgornjem oblatu pa so ji dodani še okraski v obliki hiške iz sivih in opečno rdečih sladkorčkov, ob njej pa so skrbno zložene skladovnice podolgovatih cimetovih piškotov.

Preberite več

Žetev po starem običaju v Preboldu

Jesen 2011,
letnik VII, številka 3

Stanko Krašovec

Žetev po starem – s srpi, s kosami. Še ne tako dolgo nazaj, pa že skoraj pozabljeno. Je to mogoče?

Seveda, 50 jih je že skoraj preteklo od takrat, ko sem še sam, čeprav še otrok, pomagal. Bilo je kar nekako logično, da tudi brez sodelovanja otrok ni šlo. Pa ni nihče govoril, da smo izkoriščani.

Preberite več