Biodinamika in radioaktivno sevanje

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Robert Karp

Tragični dogodki na Japonskem in poročanja o povečani količini radioaktivnih padavin povsod na zemeljski obli so privedli do povečanega zanimanja za pretekla poročila iz Evrope (predvsem) o možni vlogi biodinamičnih pripravkov pri zaščiti kmetij in hrane pred radioaktivnostjo. Razumljivo, da je to v biodinamičnih krogih precej ‘vroča’ tema, ki sproža veliko razprav …

Biodinamični kompost

Z navdušenjem poročam, da sta se dva člana biodinamične raziskovalne skupine Mary LInder in Barry Lia dogovorila, da zbereta in ocenita vse dosegljive raziskave in poročila, ki se nanašajo na to vprašanje ter sestavita povzetek, ki bo na voljo na internetni strani: www.biodynamics.com/biodynamic-research. Na naslednjem srečanju te delovne skupine bosta tudi načela vprašanje, ali je nova raziskava v tej smeri zagotovljena, in če je, kako bi jo najbolje izpeljali. To so majhni, a pomembni koraki.

Osebno menim, da je to zelo občutljiva tema. Na eni strani bi rekel, da imamo z duhovno-znanstvenega vidika dober razlog, da verjamemo, da bi utegnile nekatere biodinamične kmetije, hrana in ostale prakse (in rekel sem bi utegnile) ponuditi določeno mero zaščite pred radioaktivnimi padavinami ali vsaj nuditi neke vrste zdravilo. To je torej resnično pomemben čas za spodbujanje ljudi, da okrepijo svoje delo z biodinamiko. Po drugi strani pa se strinjam z mnogimi člani te skupine, da bi se morali vzdržati pred kakršnimi koli trditvami glede biodinamičnih proizvodov ali praks, dokler ne ugotovimo, ali obstaja trdna osnova zanje.

Preberite več v tiskani izdaji.

Kontaktirajte Roberta Karpa na robert.karp@biodynamics.com, ali obiščite www.biodynamics.com, kjer boste dobili več informacij o raziskovalni skupini.

prevedla Marina Nuvak

Vaš komentar