Celoten članek

Samoevalvacija in skrb za kakovost poučevanja v waldorfskih šolah

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Boštjan Štrajhar

Waldorfsko poučevanje je umetnost, kar pomeni, da poučevanje potrebuje umetniško strukturo ter da je prežeto z umetnostjo. Vendar tako kot vsaka umetnost tudi poučevanje temelji na določenih veščinah, ki jih je treba nenehno razvijati. Ne moremo se zanašati zgolj na navdih. Če ima učitelj dobre ideje, teh pa ne zmore uresničiti v razredu, se mora vprašati, ali zmore ideje prenesti v vsakodnevno prakso ter koliko so ideje resnično dobre. Zgolj z dobrimi idejami pač učitelj ne more preživeti. Ideja predstavlja začetek nečesa novega na neotipljivi ravni, izvedba le te pa predstavlja resnično novost.

Preberite več Samoevalvacija in skrb za kakovost poučevanja v waldorfskih šolah

Celoten članek

Napad svetlobe na Ljubljano

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Manca Košir

Kako bi se lahko zahvalila moji ljubi waldorfski šoli, njenim učiteljem, učencem, staršem, prijateljem, le kako bi jim lahko rekla dovolj toplo HVALA, HVALA za verigo luči, ki se je zgodila na martinovo? Naj se širi dober glas v deveto vas, sem se odločila in napisala kolumno Napad svetlobe na Ljubljano za prestižni hrvaški portal, najboljši portal v regiji (www.autograf.hr). Tam je zapis v hrvaščini, tukaj pa je v slovenščini. V hvaležen spomin!

Preberite več Napad svetlobe na Ljubljano

Celoten članek

Umetnost spreminjanja

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

David L. Brierley

Vizija in strategija

V nedavnem intervjuju za hrvaški nacionalni časopis Jutarnji list me je novinarka vprašala, kaj bi predlagal, da se v hrvaškem šolskem sistemu spremeni. Vprašanje je bilo postavljeno, ko je Zagreb obiskal Pasi Sahlberg, znan po knjigi Finske lekcije: kaj se lahko svet nauči iz sprememb šolstva na Finskem? Na Finsko so od povsod prihajali opazovalci, da vidijo, zakaj so Finci v mnogih pogledih izobraževanja tako uspešni, tako na državnih kot na waldorfskih šolah.

Preberite več Umetnost spreminjanja

Pletenje je pomembnejše od domače naloge

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Mara Menachem

Pred dvema letoma so na naslovnici Sunday Businessa, priloge New York Timesa, objavili članek o waldorfski šoli v Silicijevi dolini z naslovom Šola v Silicijevi dolini, ki ne uporablja računalnikov. Že pred izidom tega članka sem se odločila, da svojega starejšega sina vpišem v waldorfsko šolo, toda priznati moram, da je ta članek potrdil moj občutek glede waldorfske izobrazbe.

Preberite več Pletenje je pomembnejše od domače naloge

Biodinamika in radioaktivno sevanje

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Robert Karp

Tragični dogodki na Japonskem in poročanja o povečani količini radioaktivnih padavin povsod na zemeljski obli so privedli do povečanega zanimanja za pretekla poročila iz Evrope (predvsem) o možni vlogi biodinamičnih pripravkov pri zaščiti kmetij in hrane pred radioaktivnostjo. Razumljivo, da je to v biodinamičnih krogih precej ‘vroča’ tema, ki sproža veliko razprav …

Preberite več Biodinamika in radioaktivno sevanje

Celoten članek

Prestranek, leto 1860

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Ashoff Guenther

Slovenska kraška pokrajina je prvi dom staršev Rudolfa Steinerja in njegov vstop v zemeljski svet

V povezavi z raziskovanjem požiga prvega Goetheanuma (Goetheanum 42/2005, 3/2007) je Günther Aschoff pregledal številne dokumente v arhivih Rudolfa Steinerja. Skozi ta proces je opazil, da je v številnih publikacijah, ki se posvečajo datumu rojstva Rudolfa Steinerja, ostalo precej nejasnosti. Tako je po pooblastilu Delovne skupnosti v Dornachu, ki se posveča arhivom in zgodovini, zbral vse, kar se je dalo zbrati v zvezi s Steinerjevim rojstvom in njegovim rojstnim krajem. Rezultat te raziskave prinaša na svetlo, da je rojstni datum Steinerja 27. februar 1861 in ne 25. februar.

Preberite več Prestranek, leto 1860

Celoten članek

Zveza Ajda-Demeter v nove čase

Zima 2013,
letnik IX, številka 4

Matjaž Anžur

Problematika zastalega in slabo delujočega sistema Zveze Ajda Demeter se je v preteklem obdobju vlekla že kar nekaj časa. Lahko bi rekli, da predolgo in da je bil skrajni čas, da se nerešeni problemi in nastala pat pozicija reši v dobro prihodnjega razvoja biodinamičnega kmetovanja.

Preberite več Zveza Ajda-Demeter v nove čase

Prožnost in kreativnost v sodobnem izobraževanju

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

David L. Brierely

Vzgoja umetnosti življenja

Izredni profesor na Rudolf Steiner univerzi v Oslu, avtor in gostujoči profesor na mnogih evropskih univerzah in ustanovah za izobraževanje waldorfskih učiteljev. Član programa Botin za prenovo v izobraževanju v Santandru v Španiji. Vodja Šole za jutri (Škola za sutra), seminarja za demokratične in človeške vrednote v izobraževanju v državah bivše Jugoslavije s centrom v Zagrebu, Hrvaška. Dela na metodologiji prožnosti in trenutno raziskuje učinke šolskih metod na staranje.

Preberite več Prožnost in kreativnost v sodobnem izobraževanju

Celoten članek

Kako naj pomagamo otrokom, da se bodo znašli v tem svetu

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Jill Taplin

Vsi vemo, kako zapleten je postal svet in kako zelo hitro se stvari spreminjajo. Zelo hitro nas preplavi občutek odgovornosti, kako bomo vzgojili naše otroke. Vendar si moramo zaupati! Obstaja nekaj preprostih, razumnih vodil, ki nam lahko pomagajo najti pravo pot.

Preberite več Kako naj pomagamo otrokom, da se bodo znašli v tem svetu

Celoten članek

Kako naj pravilno hranim otroka?

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Petra Kuhne

Danes velja, da naj otrok ne bi le hranili pravilno, ampak naj bi pri nabavi hrane upoštevali tudi ekološke, regionalne in družbene dejavnike. Kako zahtevna naloga za starše, ki navsezadnje niso strokovnjaki za prehrano in ki jih prehranska industrija ves čas prepričuje, kako dobri in po meri so pripravljeni njeni izdelki! Zato bi bilo prav, da bi v tem članku pojasnili, katera hrana je primerna za otroka. Toda verjetno ste že uganili: ‘pravega načina’, ki bi odgovarjal vsem, ni. Vendar je mogoče določiti osnovna vodila.

Preberite več Kako naj pravilno hranim otroka?