Mesečeva kmetija

Breda Medvešček

Tistega septembrskega dne, ko sem se oglasila na Luni, so me naenkrat obdale same presenetljive reči. Luna je namreč kmetija Lee Beranič in Janeza Mučiča v Šempetru pri Gorici. Ni naključje, da sta jo poimenovala po omenjenem nebesnem telesu, saj ima Luna na dogajanja na našem planetu še kako pomemben vpliv.

Lea in Janez sta namreč biodinamika, njuna kmetija pa ima certifikat za Demeter pridelavo in predelavo žit, zelenjave in zelišč. Kmetija Luna se ponaša še z eno dejavnostjo: s pripravo zdravih in slastnih obrokov iz pridelkov domačega vrta, sadovnjaka in njiv. Pripravljajo in dostavljajo vegetarijanska kosila za otroke waldorfskega vrtca Kresnica v Bukovici pa tudi za ostale stranke na območju Nove Gorice in bližnje okolice.

Ko stojiš pred vhodom na Žnidarčičevi 18, ti najprej pade v oči bela zidana ograja s strešniki in elegantnimi vrati iz debelega kaljenega stekla brez okvirjev, ki so vpeta med kamnitima portalnima stebroma. Peskan motiv na steklu predstavlja povečano stilizirano podobo oleandrovih listov. Tik ob vratih pa se bohoti pravi oleandrov grm z žarečimi temno rožnatimi cvetovi. Tudi več drugih okrasnih grmovnic in dreves raste pred ograjo in za njo, nekatere med njimi so prava posebnost.

Z mize dnevne sobe v nadstropju, kamor sem bila povabljena, žari šopek živobarvnih kozmej, prisotnost prijaznih otroških igrač pa razkrije še enega stanovalca Lune, najmlajšega člana družine, Matijo, ki se ob mojem obisku nahaja med prijateljčki v waldorfskem vrtcu. Funkcionalna in prijetna kuhinja, ki služi za dejavnost, je v pritličju – od tu je le nekaj korakov do vrta oz. gredic z zelenjavo in priročnega zeliščnega vrta ob rastlinjaku za vzgojo sadik. Na drugi strani vrta pritegne poglede oblikovno razgibana pritlična stavba iz opeke in lesa, ki po izgledu spominja na večjo vrtno hišico in daje prostor električnemu mlinu ‘na kamne’, skrinji z biodinamičnimi preparati, stari nostalgični omari (kjer se skrivata banka semen in shramba čajev) kot tudi prostoru za hrambo strojev in različnih pripomočkov; med drugim je tu tudi mešalo za pripravo biodinamičnih škropiv. Janez s ponosom pove, da je pred kratkim prišel na kmetijo traktor: ‘Doslej smo za opravila s traktorjem najemali soseda, toda pri tem je bilo potrebno precej usklajevanja. Zdaj ko imamo svoj traktor, vse lažje planiramo in hitreje naredimo.’

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar