Kmetijski praktikum prvega letnika gimnazije na šolski njivi

Ksenja Klopčič

Letos so dijaki 1. letnika že drugo leto v okviru kmetijskega praktikuma obdelovali šolsko njivo v Črni vasi na Ljubljanskem barju. Njivo ima šola v najemu pri družini Bogovčič. Celoten prostor, ki je namenjen šoli, je velik približno 1 hektar. Od tega približno četrtino zavzema njiva, ostali del pa sta travnik in gozd.

Preberite več Kmetijski praktikum prvega letnika gimnazije na šolski njivi

Evropa jutri

Evropa jutri: Namen poučevanja

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Informacije in pretirana informiranost

Živimo v času prekomernega zavedanja. Tako veliko vemo in premalo čutimo. Za moderno družbo je značilno hitro širjenje informacij. Največji izziv za našo mladino prihodnosti je, kako poskusiti ohraniti lastno avtonomijo pred vplivi zunanjega sveta.

Preberite več Evropa jutri: Namen poučevanja

Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Čas, preživet pred ekrananom

Sue Palmer Marina Nuvak

Digitalna revolucija je v zadnjih desetletjih spremenila naš svet. Starši ob vsem svojem navdušenju ne razmišljajo vedno o tem, kakšen učinek ima na njihove otroke vedno več časa pred ekrani.

Preberite več Razstrupljanje otroštva: Čas, preživet pred ekrananom

Celoten članek

5 odločilnih korakov do boljšega zdravja in za preprečevanje raka

Elvira Devetak

Ste zaskrbljeni zaradi dolgoročnega vpliva slabe prehrane na vaše zdravje? Se večino časa počutite izčrpane? Ste pod stresom? Imate težave s spanjem? Se želite redno ukvarjati s telesno aktivnostjo, vendar vam to ne uspe zaradi obilice dela? Niste sami …

Preberite več 5 odločilnih korakov do boljšega zdravja in za preprečevanje raka

Celoten članek

Nabiranja ščetice za pripravo tinkture

Monika Brinšek

Članice študijskega krožka Uporabna zelišča, ki se zbiramo v okviru Društva Ajda Gorenjska, smo se odločile, da si pripravimo tinkturo ščetice. Ščetica (dipsacus sylvestris) je najučinkovitejša rastlina, s katero lahko zdravimo borelijo – borelijo burgdorferi. Najboljša ja tinktura iz korenin enoletnih rastlin.

Preberite več Nabiranja ščetice za pripravo tinkture

Celoten članek

Ekskurzija 4. letnika

Maja Maletin Kolarič

Dijaki četrtega letnika waldorfske gimnazije so se s spremstvom in v varstvu dobro uigrane ekipe učiteljev v zadnjem tednu letošnjega avgusta podali na dolgo ekskurzijo po deželah Nemčije, Švice, Francije, Španije in Italije. To posebno preizkušnjo smo z vedno novim letnikom in z istim jedrom spremljevalcev ponovili že štirinajstič. Seveda te množice mladih ljudi ne vodimo na turistične počitnice, temveč na posebno izkušnjo pouka zgodovine evropske arhitekture, ki se odvija ‘in situ’ (na mestu samem).

Preberite več Ekskurzija 4. letnika