Celoten članek

Ekskurzija 4. letnika

Maja Maletin Kolarič

Dijaki četrtega letnika waldorfske gimnazije so se s spremstvom in v varstvu dobro uigrane ekipe učiteljev v zadnjem tednu letošnjega avgusta podali na dolgo ekskurzijo po deželah Nemčije, Švice, Francije, Španije in Italije. To posebno preizkušnjo smo z vedno novim letnikom in z istim jedrom spremljevalcev ponovili že štirinajstič. Seveda te množice mladih ljudi ne vodimo na turistične počitnice, temveč na posebno izkušnjo pouka zgodovine evropske arhitekture, ki se odvija ‘in situ’ (na mestu samem).

Preberite več

Waldorfska pedagogika in uporaba tehnologije

Vicki Larson

Po navedbah fundacije Kaiser uporabljajo otroci in mladostniki tehnologijo štiri do petkrat več od priporočanih količin in imajo zaradi tega resne posledice, mnogokrat je ogroženo njihovo življenje. Elektronska tehnologija in mediji imajo moč, da nas potegnejo ven iz našega telesa in časa. Hipnotizirajo nas in pogosto postanemo odvisni od njih, po svoji naravi so – pomislite na besedo medij – posredniki med nami in našim doživljanjem fizičnega sveta.

Preberite več

Sreča in njen izvor v šolskem življenju

izr. prof. David L. Brierley

25. novembra 2010 je predsednik britanske vlade David Cameron razglasil namen svoje vlade, da oceni stopnjo zadovoljstva med ljudmi. Opisal je predlog nacionalnega statističnega urada, da uvede ‘indeks blagostanja’. Cilj podviga, kot je temu rekel Cameron, je bil, ‘ustvariti družbo, ki bo lažje prehajala v blagostanje’. Pozorni naj bi bili na dve stvari –omogočiti, da se bodo ljudje bolje počutili, in jim pomagati zgraditi boljše življenje. Cameron je z izjavo ‘uspeh dežele je dosti več kot gospodarska rast’ hotel povedati, da bodo, če bo njihov načrt uspel, izboljšali šolstvo, zdravstvo in lokalno okolje. Nadejajo se tudi, da bodo merila sprožila nacionalno debato o tem, kako lahko narod skupaj zgradi boljšo družbo. Cameron je izjavil, da bo raziskava ‘privedla do ponovnega vrednotenja tistega, kaj je pomembno.’

Preberite več

Celoten članek

Parsifalov rod

Samo Simčič

Evropska kultura je do 13. stoletja le polagoma nastajala. Njena središča so bili samostani, kjer so na osnovi Platonovih in Aristotelovih del ustvarjali spoznavno teorijo, vendar tudi praktično naravoslovje. Od umetniških aktivnosti so posebej gojili glasbo, metriko, govorništvo in gradbeno umetnost. Vrh te kulture predstavljata sholastična šola v Chartru in tamkajšnja katedrala kot temelj gotike. Poleg tega je obstajala tudi viteška kultura, katere osrednja tema je bila Sveti gral, posoda, v katero je kapljala Kristusova kri, ko je umiral na križu. O tej posodi krožijo legende, eno od teh je nakazal Wolfram von Eschnebach v svoji epski pesnitvi o Parsifalu, ki je tudi eden od vrhov srednjeveške kulture.

Preberite več

Celoten članek

Zdravljenje raka na trebušni slinavki in debelem črevesu z belo omelo

Walter Alexander

Raziskava zdravljenja raka na debelem črevesu

Med bolniki s prvo do tretjo stopnjo raka na debelem črevesu brez metastaz, ki so jih zdravili z operacijo, so imeli tisti, ki so bili, poleg konvencionalne terapije, kot je kemoterapija ali obsevanje (po operaciji), deležni dodatne nege z fermentiranim izvlečkom bele omele Iscador (ISC), manj neugodnih reakcij na zdravljenje kot tisti s podobno obravnavo ter zgolj pasivno nego po posegih.

Preberite več

Sekem kot navdih – letno srečanje Demeter International

dr. Maja Kolar

‘Dimenzije, ki jih prinaša duhovnost v biodinamično kmetovanje’, je bil slogan 19. konference Demeter International, ki je v mesecu juniju potekala v Egiptu, natančneje oazi sredi puščave, v Sekemu, severovzhodno od Kaira. 31 delegatov iz 20 držav je obiskalo kmetijo v Sekemu, druga kmetijska podjetja v puščavi in na črni zemlji delte Nila. Razpravljali smo o prihodnosti Demetra, pomenu živali v kmetijstvu in o kakovosti biodinamičnih preparatov. Novoustanovljeno Združenje Demeter Slovenija je na tej konferenci ponovno pridobilo polnopravno članstvo v Demeter International.

Preberite več

Mesečeva kmetija

Breda Medvešček

Tistega septembrskega dne, ko sem se oglasila na Luni, so me naenkrat obdale same presenetljive reči. Luna je namreč kmetija Lee Beranič in Janeza Mučiča v Šempetru pri Gorici. Ni naključje, da sta jo poimenovala po omenjenem nebesnem telesu, saj ima Luna na dogajanja na našem planetu še kako pomemben vpliv.

Preberite več