Članki z oznako ‘zima 2012’

Srednjeveške božične igre danes?

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Sarah Kane

Staromodne, kmečke igre o božičnem prazniku v letu 2012? Ali niso te le sentimentalen del zgodovine? In ko jih danes izvajamo, ali ne povzdigujemo zgolj evropsko kulturno dediščino? Ali v današnjem času ne potrebujemo na odru čisto drugačne igre?

» Več: Srednjeveške božične igre danes?

Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 2. del

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

dr. Aric Sigman

Kardiovaskularne bolezni

Skupna ameriško-evropska raziskava je ugotovila, da je čas pred TV zaslonom povezan s povišanim krvnim pritiskom (hipertenzijo) pri otrocih. Raziskovalci verjamejo, da je tveganje lahko takojšnje in ni le pokazatelj kasnejših problemov.

» Več: Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 2. del

Dober učitelj pozna vprašanja, ne odgovorov

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Alja Tasi

David L. Brierley, waldorfski pedagog

V Sloveniji že več let uspešno delujejo waldorfske šole v Ljubljani, Mariboru, Celju in Radovljici. Več je tudi waldorfskih vrtcev, a še nobenega na Primorskem. David L. Brierley, eden najbolj priznanih strokovnjakov na področju waldorfske pedagogike, si s tem ne beli glave. Njegova ambicija ni, da bi waldorfske šole in vrtci prevladali nad državnimi. Gre predvsem za ozaveščenost staršev. Oni morajo razmisliti, kakšne vzgojne vrednote zagovarjajo, in z njihove strani mora priti pobuda za drugačne vrtce in šole, je prepričan Brierley.

» Več: Dober učitelj pozna vprašanja, ne odgovorov

Božični semenj 2012

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Marina Nuvak

Naš tradicionalni božični semenj je mimo in drug drugemu lahko čestitamo, saj je bil dogodek odlično pripravljen in izpeljan. Seveda smo najlepše čestitke in zahvale dobili kar na samem semnju, ko smo gledali v oči naših otrok vseh starosti, ki so se kar iskrile od navdušenja nad vsem, kar so videli in doživeli.

» Več: Božični semenj 2012

Kaj je biodinamika? 13. del

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Izdelava kompostnega kupa

Do zdaj nam mora biti že jasno, da je kompost pomemben korak za zdravje rastlin. Vsi bi morali razmišljati, kako vrtne in dvoriščne ostanke reciklirati v bogat, močno delujoč kompost. Najprej kompostni kup postavite na najboljše možno mesto v vrtu. V majhnem dvorišču morda ne boste imeli veliko izbire. Toda če je mogoče, izdelajte kompostni kup nekje v senci neagresivnih listnatih dreves.

» Več: Kaj je biodinamika? 13. del

Modrost čebel

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Erik Berrevoets

Osnove bio-dinamičnega čebelarjenja

Več kot 90 let od tega, kar je Rudolf Steiner prvič podal serijo svojih predavanj o čebelah, število čebeljih družin drastično upada. Prav zato je pomembno, da pregledamo njegova predavanja, proučimo njegove pripombe in dognanja, da bi v njih lahko našli predloge, kako izboljšati situacijo.

» Več: Modrost čebel

Dostojanstvo zemlje – poziv

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Vandana Shiva

Danes je milijarda ljudi lačna in polovica njih prideluje hrano. Nekaj gre strahovito narobe, če morajo biti lačni celo kmetje in vrtnarji. To se ni zgodilo čez noč, ampak se je dogajalo v dveh korakih.

» Več: Dostojanstvo zemlje – poziv

Pogled v ‘Zimski čas’ pod zemljo

december 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Mihaela Zalokar

Princip SAL Bog oče – kristalizacija

To je čas od 20. novembra do 12. marca, ko se v zemlji intenzivno dogaja priprava žive zemlje za rast rastlin v prihodnjem letu. V zemlji je življenja – živih organizmov vsaj za dvakratno težo več kot na zemlji. Če hočemo, da nam ti živi organizmi, kot so mikro organizmi, bakterije, deževniki itd. pomagajo oživljati tla, jim moramo zagotoviti najboljše pogoje s škropljenjem preparata 500, gnoja iz roga, posipanjem zelenega komposta in oranjem na odprto brazdo, da pred zmrzaljo privedemo v zemljo zrak.

» Več: Pogled v ‘Zimski čas’ pod zemljo