Nekdanji waldorfski učenec dobitnik prestižne knjižne nagrade v Ameriki

Pomlad 2013,
letnik IX, številka 1

Christian von Arnim

Nekdanji waldorfski učenec je prejel eno najbolj prestižnih nagrad v ameriškem literarnem svetu. William Alexander, bivši učenec waldorfske šole v Kimbertonu, je za svoj domišljijski roman Skrivnosti goblinov prejel nagrado v kategoriji za mlade pisce.

William AlexanderNagrado so mu podelili na slovesnosti v New Yorku, ki je bila 14. novembra 2012. Knjiga Skrivnosti goblinov je bila izbrana med 314 predlaganimi deli v tej kategoriji.

Knjiga, ki je namenjena otrokom med osmim in dvanajstim letom, pripoveduje o Rowniju, najmlajšemu v čarovniški skupnosti Graba, v kateri živijo otroci brez doma. Skupnost Graba ima hišo, ki se premika na nogah kokoši in je bila delno navdihnjena z likom Babe Yage v ruski folklori. Rowni pobegne in se odpravi iskat svojega pogrešanega brata. Na poti sreča skupino gledaliških goblinov in izve za skrivni izvor mask. Zdaj ga na južnem območju mesta Zombay lovijo ptiči iz Grabe, na severu ga iščejo stražarji Lorda Mayorja, reka med njima pa postaja jezna. Mesto je potrebno rešiti in le goblini vedo, kako.

Goblin Secrets‘Za zgodbe, posebno domišljijske, velja predvsem to, da imajo zmožnost postaviti pod vprašaj naše temeljne človeške predstave o sebi,’ je v intervjuju z Publishers Weekly svoj prvenec komentiral Alexander. ‘Ni nujno, da so stvari takšne, kot bi morale biti. Vedeti moramo to, zapomniti si moramo in zgodbe so prve, ki nam to lahko pomagajo dognati,’ pojasnjuje na svoji spletni strani.

Alexander že piše svojo naslednjo knjigo z naslovom Demonska pesem, ki se prav tako dogaja v Zombayu, in ki bo izdana marca. ‘Ni ravno nadaljevanje,’ pojasnjuje za Publishers Weekly. ‘Dogaja se v istem času kot Skrivnosti goblinov, v istem mestu, nekateri liki so isti, vendar je obe knjigi mogoče brati ločeno. Če slučajno preberete obe, lahko v vsaki vidite v ozadju dogajanje v drugi knjigi.’
William Alexander je študiral dramo in folkloro na akademiji Oberlin in angleški jezik na univerzi Vermont. Trenutno živi, piše in uči v Minneapolisu v Minnesoti. Njegove kratke zgodbe so bile objavljene v mnogih časopisih in antologijah, med njimi Weird Tales, Lady Churchill’s Rosebud Wristlet, Interfections 2 in Fantasy: najboljša zgodba leta 2008.

Ameriška nacionalna knjižna fundacija, katere cilj je, da ‘slavi najboljše v ameriški literaturi, širi občinstvo in poudarja kulturni pomen dobrega pisanja v Ameriki’, podeljuje te nagrade že vse od leta 1950. Zmagovalce izbere neodvisna porota petih pisateljev.

Članek je bil objavljen na spletni strani Erziungskunst – Waldorfpedagogik heute.
prevod: Marina Nuvak

Vaš komentar