Celoten članek

Glina v rogu

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Elvira Devetak

Glina je v biodinamiki temeljni element za prepariranje tal. Uporaba gline je bila še posebej poudarjena s strani dr. R. Steinerja kot tudi raziskovalcev. Glino se uporablja tako na medicinskem kot zdravstvenem področju in seveda tudi na kmetijskem področju.

Glina v rogu

Na področju kmetijstva je medijska snov med zemeljskimi silami (apnenec) in kozmičnimi silami (silicij). Tlom dovoli katalizacijo različnih procesov pri rasti rastline in vzpostavljanje ravnovesja med koreninskim polom in zračnim polom. V sintezi ravnovesja dvigajočih sokov s padajočimi sokovi vzpostavi vzajemno harmonijo rastline, korenina z listi, cvet in plod.

V biodinamiki se glina uporablja na različnih področjih: v pripravi paste za premaz drevesnih debel, gnoj po Mariji Thun, fitosanitarni obdelavi, kompostu …

Glina vsebuje 50 % silikata in približno 50 % apnenčastih spojin ter neskončno število prisotnih elementov v sledeh, med katerimi vsebuje tudi zlato in srebro. Zaradi vseh teh lastnosti je spekter uporabe gline zelo širok. Obstajajo različne vrste gline. V našem primeru je najbolje uporabiti bentonit ali še bolje zeleno glino.

Izdelava pripravka:

  • 500 g zelene gline (glini dodamo deževnico in dinamiziramo v emajlirani ali keramični posodi, da dobimo gladko zmes-kremo,
  • rogove napolnimo z maso in pustimo počivati približno eno uro,
  • rog zakopljemo v rodovitna tla 30-40 cm globoko,
  • poskrbimo, da se zemlja, ki prekriva preparat, ne izsuši, in da se v jamo ne steka odvečna voda,
  • zakopano pustimo 1 leto.

Glina v roguZa radikalne procese rastlin preparat zakopljemo za dva meseca, in sicer v novembru in decembru. Če želimo vplivati na procese rasti, preparat zakopljemo januarja in februarja. Za splošno uravnoteženost rastline pa je najbolje, da je preparat zakopan za eno leto (tako kot storimo s preparatom iz koprive 504).

Vsebina srednjega govejega roga zadostuje za približno 10 ha.

Uporaba

Pripravek uporabljamo na enak način kot kremen iz roga 501, močno škropimo tako zemljo kot rastlino 3 krat zaporedoma. Glina iz roga ne more nadomestiti uporabe pripravka gnoja iz roga 500 in kremen iz roga 501, kvečjemu je preparat mediator ali pripomoček med njima. Glina iz roga je zelo učinkovita pri negi krompirja, korenja, žit, trte, sadnega drevja in pri številnih drugih kulturah.

Glede na to, da pripravek glina iz roga še ni tako poznan in v uporabi in je morda za nekatere čisto nekaj novega, je priporočljivo, da si pripravimo manjše gredice, na katerih bomo pripravek preizkusili. Le tako bomo lahko videli in ugotavljali, kakšne so razlike na rastlinah, kjer smo uporabili glino iz roga. Tako si bomo pridobili nove izkušnje, zaupanje in prakso.

Praktični učinki gline iz roga:

  • na rastlinah bomo lahko opazili večjo vertikalo, vitalnost in pokončnost tudi v primeru suše;
  • večja konzervacija pridelka;
  • povečanje organoleptične kvalitete pridelka;
  • manj bolezni, ki jih povzročajo insekti.

Vaš komentar