Prožnost in kreativnost v sodobnem izobraževanju

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

David L. Brierely

Vzgoja umetnosti življenja

Izredni profesor na Rudolf Steiner univerzi v Oslu, avtor in gostujoči profesor na mnogih evropskih univerzah in ustanovah za izobraževanje waldorfskih učiteljev. Član programa Botin za prenovo v izobraževanju v Santandru v Španiji. Vodja Šole za jutri (Škola za sutra), seminarja za demokratične in človeške vrednote v izobraževanju v državah bivše Jugoslavije s centrom v Zagrebu, Hrvaška. Dela na metodologiji prožnosti in trenutno raziskuje učinke šolskih metod na staranje.

Preberite več

Celoten članek

Kako naj pravilno hranim otroka?

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Petra Kuhne

Danes velja, da naj otrok ne bi le hranili pravilno, ampak naj bi pri nabavi hrane upoštevali tudi ekološke, regionalne in družbene dejavnike. Kako zahtevna naloga za starše, ki navsezadnje niso strokovnjaki za prehrano in ki jih prehranska industrija ves čas prepričuje, kako dobri in po meri so pripravljeni njeni izdelki! Zato bi bilo prav, da bi v tem članku pojasnili, katera hrana je primerna za otroka. Toda verjetno ste že uganili: ‘pravega načina’, ki bi odgovarjal vsem, ni. Vendar je mogoče določiti osnovna vodila.

Preberite več

Celoten članek

Glina v rogu

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Elvira Devetak

Glina je v biodinamiki temeljni element za prepariranje tal. Uporaba gline je bila še posebej poudarjena s strani dr. R. Steinerja kot tudi raziskovalcev. Glino se uporablja tako na medicinskem kot zdravstvenem področju in seveda tudi na kmetijskem področju.

Preberite več

Celoten članek

Pasta za drevesni debelni premaz

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Elvira Devetak

Veliko vrtnarjev pozna pasto za drevesni premaz debelne skorje. To je tehnika, ki je najbolj uporabna predvsem pri sadnem drevju, ki že kaže znake staranja. Običajno se debla premaže s pasto takrat, ko je listje že odpadlo, torej pozno jeseni in čez celo zimo. Pasta je kremasta zmes v obliki blata, s katero namažemo debla dreves vse do prvih vej.

Preberite več

Celoten članek

Zdravljenja karcinoma z belo omelo in Steinerjev opis karcinoma

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

dr. Henning Schramm

Poročilo inštituta Hiscia

Raziskovalni projekt Hiscie: Karcinom kot napačno umeščen, narobe razvit čutni organ.
Ali nam lahko ta Steinerjev opis pomaga k boljšemu znanstvenemu razumevanju tega, kako se karcinom razvija?

Ta članek je bil objavljen v okrožnici mednarodnih raziskav na področju antropozofske medicine.

Preberite več