Celoten članek

Poglejmo na probleme spanja z vidika osnovnih čutov

Leilani Taneus-Miller Marina Nuvak

Povezava med spanjem in osnovnimi čuti

V zgodnjih letih je otrokova naloga, da zraste v svoje fizično telo, medtem ko je naloga starša, da njegov razvoj usmerja. Ta fizični razvoj je potrebno podpreti z močnimi temelji, sicer se lahko v njegovem življenju pojavijo mnogi problemi, vključno z nespečnostjo, nemirnimi dnevi in duševnim zaostankom ali motnjami. Rudolf Steiner je predstavil paradigmo dvanajstih čutov1 in prve štiri, dotik, življenje, gibanje in ravnotežje, imenujemo osnovne čute. Omogočijo osnovo za učenje in samostojno delovanje. Če te čute v prvih sedmih letih dobro negujemo, se bo otrok zmožen samozavestno podati v svet. Idealno bi otrok moral z vsakim od teh osnovnih čutov vsak dan imeti prave izkušnje. Te čutne izkušnje se seveda pojavijo z nego in potrebi, da izpolnimo načrtovane dejavnosti, pouk in šport.

Preberite več

Celoten članek
Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Razvoj človeštva v sedmih kulturnih dobah prve poatlantske ere

Brane Žilavec

Razvoj človeštva v prvem velikem obdobju po koncu Atlantide je razdeljen na sedem kulturnih dob: stara indijska (7227 pr.n.št.), stara perzijska (5067 pr.n.št.), stara egipčanska (2907 pr.n.št.), starogrško-rimljanska (747 pr.n.št.), germansko-angleška (1413), rusko-slovanska (3573) in ameriška doba (5733-7893)

Preberite več

Celoten članek

Ljubeča avtoriteta: Odnos, ki gradi temelj za prihodnost

Jill Taplin Marina Nuvak

Odraščanje je dolgotrajen, počasen proces. Včasih je pokrajina sončna in pot naprej jasna, včasih se pojavijo močna neurja in zdi se, da potovanje nazaduje, namesto da bi napredovalo proti svobodni, odrasli osebi, v katero si vsi želimo, da bi naši otroci odrasli. Vsaka faza v tem procesu je pomembna in če zaradi neučakanosti katero koli izpustimo, bo to pomembno vplivalo na prihodnost. Vse faze otroštva potrebujejo dolga obdobja tistega, čemur bi človek rekel horizontalno bogatenje, da raziskuje vse možnosti posamezne faze, preden se premakne naprej v naslednjo.

Preberite več

Celoten članek

Odvisnost in tehnologija

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Januarja 2010 je Steve Jobs, generalni direktor podjetja Apple, predstavil tablico. V svojem devetdesetminutnem govoru je pojasnil, zakaj verjame, da je to najboljši način za človeka, da gleda fotografije, posluša glasbo, uporablja Facebook, igra igrice in navigira medmrežje. Vedel je, da se bo nova naprava hitro širila po svetu. Toda njegovi otroci računalniške opreme niso smeli uporabljati. V nekem intervjuju v New York Timesu je leta 2010 pojasnil, zakaj njegovi otroci nikoli ne uporabljajo nove tehnologije. Priznal je, da je lahko na lastne oči videl nevarnosti tehnologije. Evan Williams, ustanovitelj Twitterja, je za svoje otroke postavil knjižnico, prepovedal pa jim je uporabljati tablico ali pametni telefon.

Preberite več

Celoten članek

Kadilo in mira: Naša spremljevalca za premagovanje z delom povezanega stresa

Ross Rentea, zdravnik Marina Nuvak

Erika je predana uslužbenka v upravi šole. Vsak dan rada prihaja na svoje delo in ga dobro opravlja. Ves dan izvršuje mnoge naloge, razporeja delo, tipka, sprejema sporočila in še veliko tega. Vendar pri svojem delu ni vedno čutila veselja. Ko so za čiščenje pisarn začeli uporabljati nova kemična sredstva, je večino dneva kašljala. Dolge ure tipkanja so ji povzročale neprestane bolečine v zapestjih in prstih. Stalne zahteve sodelavcev so pri njej povzročale glavobol. Skoraj čudežno so ti simptomi izginili potem, ko je začela jemati kapsule, ki so vsebovale zlato, kadilo in miro.

Preberite več

Celoten članek

Umetnost in mladostnik

Ted Roberts Marina Nuvak

Obdobje pubertete ni še nikoli sprožalo toliko kontroverznosti kot danes; pedagogi, sociologi, psihiatri in starši kličejo po bolj striktnih vodilih s strani šolskih ustanov, sociologi se pritožujejo zaradi okoljskih pogojev, psihiatri proučujejo odnose med otroki in starši in sporočajo, da manjka med njimi skrb in razumevanje. Medtem ko se mnenja in nasveti zelo razlikujejo, pa mladostnik vedno glasneje in siloviteje tolče na vrata uveljavljene avtoritete.

Preberite več

Celoten članek

Bill Gates in Steve Jobs sta svoje otroke vzgajala brez tehnologije, kar bi moralo sprožiti rdeči alarm

Chris Weller Marina Nuvak

Psihologi zelo hitro ugotavljajo, kako nevarni so lahko pametni telefoni za možgane najstnikov. Raziskave so odkrile, da se pri osmošolcih, kadar uporabljajo socialne medije, nevarnost depresije dvigne za 27 %. Pri otrocih, ki uporabljajo telefone najmanj tri ure na dan, je veliko več možnosti, da zapadejo v samomorilnost. Nedavna raziskava pa je odkrila, da je stopnja samomorov med najstniki v ZDA zdaj zasenčila število umorov, vzrok za to pa so pametni telefoni.

Preberite več