Celoten članek

April – čas, ko je naš želodec potreben večje pozornosti

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Elvira Devetak

Pomlad je čas, ko se nam pojavijo želodčne težave, kot je na primer zgaga. Takrat se zavemo, da je v tem letnem času (prehodu na nov sezonski čas – pomlad) naš želodec bolj ‘glasen’ kot ob vsakem drugem letnem času. Poveča se občutek kisline, zgage, lahko se nam prebudi bolečina ‘stare’ rane na želodcu itd. Veliko simptomov nas opozarja, da je z našim želodcem nekaj narobe (v takšnih primerih se je najboljše obrniti na osebnega zdravnika). Ko gre za lažje in prehodne motnje, bi zadoščal dober dietetični napotek za izboljšanje našega počutja.

Lažja prebava

Pri prehrani sta prisotna dva cilja, in sicer prvi je ta, da ne obremenjujemo delovanje želodca zaradi težke prebave, drugi je kontroliranje kisline z omejevanjem hrane, ki spodbuja izločanje želodčnega soka. Zato je priporočljivo našo prehrano usmeriti na hrano, ki ne obremenjuje prebavil, in sicer izbiramo preprosto in hitro kuhano hrano, ki jo pripravimo na sopari.

Maščobe so snovi, ki najbolj upočasnjujejo praznjenje želodca, zato je najbolje izbirati manj mastno hrano. Tudi zdrava presna zelenjava (na primer rukola), če je nismo dobro prežvečili, nam lahko ‘obleži’ na želodcu. V tem primeru je bolje zaužiti kuhano zelenjavo.Bolje pa si jo je pripraviti le za kosilo, ko je delovanje želodca učinkovitejše v primerjavi z večerom.

Za izboljšanje naše prebave si je potrebno vzeti čas in se naučiti hrano počasi jesti in dobro prežvečiti. Na ta način bo želodec hrano lažje predelal. Jedi, ki spodbujajo zgago, kislino, so agrumi, paradižnik, goveja juha, alkoholne pijače in kava. Vsekakor je vse to odvisno od človeka do človeka. Zato bi bilo dobro voditi dnevnik, katera hrana nam povzroča težave.
Hrana, ki pomaga našemu želodcu in prebavi: polnovredna žita, riž, ječmen, kuskus, bulgur, testenine manjših oblik, toast, kuhana zelenjava, krompir, korenje, špinača, koromač, brokoli. Od sadja lahko izbiramo banane. Dobro denejo manj mastni siri, manj mastne ribe, začimbe, semena kopra, ingver.

Kamilica proti bolečinam v želodcu

V tradiciji uporabljamo kamilico kot lahko pomirjevalo. Kamilica vsebuje dragocene snovi za blaženje želodčnih težav (gastritis in prebavne motnje). Kamilica učinkuje protivnetno, zahvaljujoč molekuli, ki je prisotna v eteričnem olju – alfa-bisabolol, flavonoidi pa zmanjšujejo želodčne krče in bolečine v želodcu. Zdravilni del rastline so cvetovi. Dobro si je pripraviti kamilični čaj tako, da v 200-250 ml mrzle vode damo eno žlico cvetov, vremo eno minuto, nato pustimo vse skupaj počivati 30 minut. Precedimo, tako pripravljen mlačen čaj pijemo po jedi.

Solata iz redkvice in jogurta

Sestavine: redkvica, steblo zelene, malo mehke solate in rdečega radiča.
Zelenjavo dobro operemo, nato zrežemo redkvico na kolobarčke, zeleno, solato in radič. Zabelimo z navadnim jogurtom (lahko sojin), oljčnim oljem, dodamo česen in drobnjak, solimo in popramo. Vse skupaj dobro zmešamo in ponudimo.

Več informaciji v zvezi z biodinamiko, antropozofijo, biodinamično prehrano, recepti … dobite na blogu.

Vaš komentar