Celoten članek

Možgani enajstletnika

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Boštjan Štrajhar

Nekaj četrtošolcev bo to leto dopolnilo enajst let. V povezavi s tem prihaja pri njih do velikih sprememb, ki jih že lahko opazimo. Okoli enajstega leta gredo namreč otroški možgani skozi neverjetno, na trenutke zmedeno reorganizacijo. Sprednji prefrontalni možganski korteks, ki je odgovoren za kritično mišljenje, objektivnost, evalvacijo emocij soljudi … gre za 10 let na počitnice.

Preberite več

Celoten članek

William Shakespeare v 9. razredu

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Katja Koželj, razredničarka 9.r

Vsi smo že slišali za Williama Shakespeara, a le redki so tisti, ki ga dobro poznajo. Ker je o njem znanega tako malo, je to težko. Da pa se ga spoznati skozi njegova številna in velika dela. Ena izmed tistih, ki ga občuduje in zares dobro pozna, je gotovo gospa Sarah Kane, igralka, režiserka in učiteljica igre iz Anglije, ki je dva tedna intenzivno sodelovala z letošnjimi devetošolci Waldorfske šole Ljubljana pri pripravi njihove zaključne igre.

Preberite več

Preveč spodbujani in premalo zaščiteni v sodobnem svetu medijev

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Nancy Blanning

Če želimo ali ne, se nam ves čas vsiljujejo uporabne in neuporabne informacije. Ko sem sama iskala način, kako se zaščititi, sem na medmrežju našla povezavo, na kateri me nič več ne napadajo z zadnjimi novicami o znanih osebnostih, o katastrofah, ki so se ali bi se lahko zgodile, nič več mi ni treba gledati neštetih oglasov, ki me prepričujejo, kaj vse moram kupiti, da bom srečno živela. Sama lahko presodim če in kdaj želim odločati o teh stvareh.

Preberite več

Znaki časa

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

David L.Brierley

Dopisovanje

Danes na splošno prevladuje občutek, da imamo vsi veliko dela. Predvsem nas, bolj kot kdajkoli, stalno bombardirajo z informacijami vseh vrst in naši možgani so bolj kot kdajkoli zaposleni s tem, da se trudijo razbrati, kaj je potrebno vedeti in kaj lahko zanemarimo. Vsako leto vse več delamo.

Preberite več

Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Duhovno-znanstvena razlaga ustroja vesolja in bitij, ki obstajajo v njem

Brane Žilavec

V zadnjih stoletjih so ljudje s pomočjo moderne znanosti razvili pojmovanje vesolja kot ogromnega prostora, ki je na redko posejan z zvezdami, galaksijami, črnimi luknjami in podobnimi kozmičnimi telesi. Razdalje med njimi so tako velikanske, da si jih težko predstavljamo. Kdorkoli se poizkusi vživeti v to praznino, bo občutil nelagodje ali celo strah v soočenju s to izjemno globino vesolja. Zaradi takšnega pristopa moderni ‘ljudje zrejo v vesolje in mislijo, da je prostor prazen in da so v tem praznem prostoru zvezde. V preteklosti so kmetje verjeli, da je okoli njih praznina, ko so se premikali okoli. Danes vsi vedo, da je okoli nas zrak, ne pa praznina. Zatorej si lahko zamišljamo, da tudi v vesolju ne obstaja nikjer praznina; v vesolju namreč obstaja materija ali pa duh.’1

Preberite več

Rakavo obolenje: nov pogled

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Kako pride do rakavega obolenja?

Vsake toliko dobijo zdravniki vprašanje: ‘Kaj je pravzaprav vzrok za rakavo obolenje?’ Na to vprašanje ni mogoče odgovoriti samo z enim stavkom. Naraščanje števila primerov kaže na to, da je, če pogledamo trenutno sliko človeka in sveta, bolezen povezana s spremembami navad in življenjskih pogojev. Mi sami in tudi naše okolje se je popolnoma spremenilo; zgodil se je prehiter razvoj, s katerim pa nista zmogla vedno vštric hoditi naše razumevanje in občutek odgovornosti. To je pripomoglo k vrsti vzrokov za dovzetnost do rakavega obolenja.

Preberite več

Celoten članek

April – čas, ko je naš želodec potreben večje pozornosti

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

Elvira Devetak

Pomlad je čas, ko se nam pojavijo želodčne težave, kot je na primer zgaga. Takrat se zavemo, da je v tem letnem času (prehodu na nov sezonski čas – pomlad) naš želodec bolj ‘glasen’ kot ob vsakem drugem letnem času. Poveča se občutek kisline, zgage, lahko se nam prebudi bolečina ‘stare’ rane na želodcu itd. Veliko simptomov nas opozarja, da je z našim želodcem nekaj narobe (v takšnih primerih se je najboljše obrniti na osebnega zdravnika). Ko gre za lažje in prehodne motnje, bi zadoščal dober dietetični napotek za izboljšanje našega počutja.

Preberite več

Celoten članek

Dostojanstvo živali

Pomlad 2015,
letnik XI, številka 1

dr. Maja Kolar

Kmetijska konferenca 2015

Vsakoletne konference mednarodnega biodinamičnega gibanja, ki poteka v mesecu februarju na Goetheanumu v Dornachu, se je letos udeležilo približno 700 kmetov, proizvajalcev in trgovcev iz 37 različnih držav. Temeljni poudarek tokratnega srečanja je bila etična in ekonomsko trajnostna reja živali. Kako živalim pomagati umreti na dostojanstven način?

Preberite več