Celoten članek

Pasta za drevesni debelni premaz

Jesen 2013,
letnik IX, številka 3

Elvira Devetak

Veliko vrtnarjev pozna pasto za drevesni premaz debelne skorje. To je tehnika, ki je najbolj uporabna predvsem pri sadnem drevju, ki že kaže znake staranja. Običajno se debla premaže s pasto takrat, ko je listje že odpadlo, torej pozno jeseni in čez celo zimo. Pasta je kremasta zmes v obliki blata, s katero namažemo debla dreves vse do prvih vej.

Debelni premaz

Poznamo več oblik premazov, tudi v obliki tekočine. Te škropimo z atomizerjem in bioškropilnicami, ta postopek imenujemo ‘PAD’ (prevedeno:’ DZA’, ‘dinamična zaščita dreves’). Novost je v tem, da je bilo opaziti boljšo regeneracijo, če so se drevesa premazala med vegetacijo, kot če bi jih premazali v času počitka, in to v čisto drugačni obliki od klasične.

Priprava paste

Priskrbimo si samokolnico ali mešalec za mešanje betona ali preprosto posodo, v kateri bomo z lahkoto homogeno zmešali sestavine (za mešanje običajno uporabimo gradbeni električni vrtalnik – sveder).

Sestavine:

  • 20 kg zelene gline ali bentonita
  • 1 l jogurta, ki vsebuje Lactobacillus acidofilus, Biofidobacterium, Lactobacillus casei in Lacotbacillus bulgaricus (ki jih vsebuje vsak kvaliteten jogurt)
  • 2 l polnomastnega mleka
  • 0,5 kg sladkorja
  • Raztopina: 50 g 500 k (gnoj iz roga z biodinamičnimi preparati) dinamiziramo v 10 l čiste vode vsaj 20 minut.

Vse sestavine do raztopine dobro zmešamo. Raztopino nato postopoma dodajamo dinamizirano, da dobimo kremasto zmes. V primeru, da je zmes pregosta, dodamo malo mlačne vode. Tako pripravljeno pasto lahko hranimo še 3 dni v kletnih prostorih, čeprav je priporočljivo, da drevesa takoj premažemo. Deblo in večje veje lahko premažemo kar z rokami (seveda si predhodno nadenemo zaščitne rokavice) ali pa z večjim pleskarskim čopičem ali s staro metlo. Pasto namažemo homogeno 3,5 cm debelo, tako da prekrijemo vse razpoke. Pripravljena količina zadostuje za premaz 15 – 20 debel s premerom debla 30 – 40 cm. Pri strojnem škropljenju pa lahko premažemo več debel, vendar moramo vedeti, da se pasta hitreje posuši, zato je potrebno škropljenje še enkrat ponoviti. V tem primeru je priporočljivo škropiti le debla in veje, ne pa liste.

Kdaj izvesti premaz

Takrat, ko na drevesih opazimo znake staranja, pomanjkljivo vegetacijo, šibke liste in držo, nutricijsko pomanjkanje … Drevesa premažemo čez poletje ali v jeseni tudi v fazi vegetacije.

Delo opravimo na dan, ki je v biodinamičnem koledarju primeren za takšna opravila.

Prednosti izvedbe premaza

Pasta ščiti drevesna debla pred pretiranimi sončnimi žarki, deblo razkuži na naraven način, uniči veliko škodljivih insektov, ki se ugnezdijo pod debelno skorjo. Premaz predvsem hrani drevo in pospešuje regeneracijo tkiv (zamenjavo) in večjo fluidnost limfe.

Tako bodo lahko drevesa v jesenskem času kopičila več substanc v korenine in deblo. S pomočjo premaza bodo drevesa spomladi proizvedla odlično vegetacijo.

Vaš komentar