Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Igra na prostem

Sue Palmer Marina Nuvak

Dolga tisočletja so se igrali otroci na prostem. Raziskovali so skrivne kotičke v svoji okolici, gradili skrivališča, plezali na drevesa, čofotali po lužah in potočkih, izdelovali potičke iz blata in dišave iz cvetnih lističev ter tekali naokoli, se igrali gusarje in vojake ali pravljične junake.

Skratka, odzvali so se notranjemu klicu, s katerim so se v času odraščanja seznanjali s svetom, v katerem so živeli. Igra na prostem ne razvija pri otroku le zmožnost obvladovanja telesa in koordinacije; pomaga mu tudi usvajati osebne spretnosti in lastnosti (čustveni razvoj), uči jih sporazumevanja z drugimi (socialni razvoj) in odkrivati ključne predstave o času, prostoru, stvareh in mehanizmih (kognitivni razvoj).

In – kot se spominja vsak, starejši od petindvajset let – otrokom to zelo koristi. Žal pa je začela ‘prava igra’ te vrste pred približno tridesetimi leti izginjati …

KAJ SE JE ZGODILO Z IGRO NA PROSTEM?

Igre na prostem je vse manj zaradi kombinacije naslednjih dejavnikov:

  • na razpolago je bilo primerno razvedrilo ob sedenju pred ekrani, ki je zelo hitro postalo zgrešena dejavnost otrok,
  • strahovi odraslih glede nevarnosti izven doma, nekateri od teh so osnovani (kot je nevarnost prometa) in nekateri nekoliko manj, razen če bi živeli na vojnem območju ali na področju, kjer živijo pedofili,
  • razpad lokalnih skupnosti, v katerih so vsi odrasli pazili na okoliške otroke in staršem povedali, če so se pojavile kakšne težave.

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA OŽIVIMO AKTIVNO IGRO NA PROSTEM?

Obstaja mnogo dokazov, da je take vrste igra od zgodnjega otroštva dalje pomembna tako za fizično kot mentalno zdravje za vse življenje. Priložnosti za igro zunaj, na prostem, kot kaže, izboljšujejo tudi učne dosežke.

KAJ LAHKO NAREDIJO STARŠI, DA BO TAKO, KOT JE PRAV?

  • Že od prvih mesecev življenja peljite otroke na prosto kolikor mogoče pogosto, da se lahko plazijo, racajo, tekajo, skačejo in raziskujejo. Ne uporabljajte hojc, če ni nujno potrebno.
  • Kadar ste z njimi zunaj, jih učite o varnostnih ukrepih, dokler ne vidite, da jih je otrok popolnoma usvojil. Enako tudi glede ‘nevarnosti odraslih’.
  • Z otrokom raziskujte širše okolje – vse ulice, parke, neobljudena področja, gozdove, plaže, ki so v bližini vašega doma. Taborjenje na počitnicah (tudi če samo en teden) so čudovit način, kako mestnim otrokom predstaviti podeželje. Naj vas ne odvrne vreme – samo primerno se oblecite.
  • Dogovorite se z drugimi starši, da skupaj nadzirate igro malčkov na prostem. Dajte jim, kolikor je možno, svobode.
  • Skupaj z drugimi starši omogočite, da bo vaše lokalno okolje kolikor se da varno, da se bodo starejši otroci lahko sami igrali zunaj. Ideje si oglejte na spodnji internetni strani.
  • Redno jemljite svojega otroka s seboj na javni avtobus, da se bo počutil varnega in ga bo, ko bo starejši, sposoben uporabiti sam.

NE ZAVIJAJTE SVOJEGA OTROKA V VATO!

Naravno je, da starše skrbi varnost njihovih otrok, toda na daljši rok bodo dosti varnejši, če bodo imeli dovolj priložnosti za igro ‘v divjini’. Zapomnite si geslo borke za otroško igro Lady Allen of Hurtwood: ‘Bolje zlomljena kost kot zlomljen duh!’

Koristni internetni naslovi:
Veliko idej za družinske aktivnosti in nekaj odličnih knjig: www.goingwild.net
‘Petdeset stvari, ki jih moramo narediti, preden smo stari 11 3⁄4
(kaj naredimo – velika vprašanja – narava in okolje): www.nationaltrust.org.uk
Aktivirajte ulično igro v svojem okolju: www.playingout.net in www.streetsalive.org.uk
O gibanju Woonerf, ki se je začelo na Nizozemskem: vvn.nl/woonerf
UNICEFov projekt Otrokom prijazna mesta: www.childfriendlycities.org

Vaš komentar