Celoten članek

Pomen iger na waldorfski šoli

Jože Školc

Ko sem bil sam otrok, je bila otroška igra otrokovo delo. Kadar nismo bili zaposleni s hišnimi opravili ali učenjem, smo se zbrali pred blokom in se igrali. Idej za različnost iger nam ni zmanjkalo: skrivalnice, plezanje po drevesih, skakanje čez kolebnico in gumitvist, hodili smo v naravo, v gozd, kjer smo si delali bivake in loke. Med sabo smo bili izjemno povezani, ko je nastopila težava ali smo se morali rešiti iz kakšne neumnosti, smo stopili skupaj in našli rešitev, da bi se kar najbolje izvlekli iz tistega, kar smo ušpičili.

Preberite več

Evropa jutri

Evropa jutri: Iz poučevanja 18- in 19-letnikov o tekočem dogajanju

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Članek je nadaljevanje v prejšnji številki Waldorfskih novic (zima 2015) objavljenega članka Evropa jutri: Namen poučevanja in je prav tako povezan z nekaterimi vidiki evropskega projekta, s katerim se avtor trenutno ukvarja. Projekt vključuje seminarje na različnih koncih sveta za dijake waldorfskih šol, starih 18–19 let, skupaj z gostujočimi dijaki z drugih šol, na temo trenutnega dogajanja v evropski družbi, s poudarkom na izzivih mladih in položaju posameznika v moderni družbi. Kot del projekta je v pripravi knjiga z naslovom ‘Sto milijonov usod danes’. Številni otroci in mladi v Evropi se danes soočajo z nejasno prihodnostjo in z neštetimi možnostmi. Knjiga služi kot manifest za prihodnost vzgoje in izobraževanja v Evropi z vidika waldorfske vzgoje in izobraževanja.

Preberite več

Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Igra na prostem

Sue Palmer Marina Nuvak

Dolga tisočletja so se igrali otroci na prostem. Raziskovali so skrivne kotičke v svoji okolici, gradili skrivališča, plezali na drevesa, čofotali po lužah in potočkih, izdelovali potičke iz blata in dišave iz cvetnih lističev ter tekali naokoli, se igrali gusarje in vojake ali pravljične junake.

Preberite več

Biodinamično oživljanje puščave: otok Fuerteventura

Cvetka Jagodič in Saša Aden

Mesec januar je na otoku Feurteventura, enem izmed prekrasnih sončnih Kanarskih otokov, čas zgodnje pomladi. Žgoče sonce greje celo leto, zimski čas pa je le čas krajših deževnih ploh in kakšnih močnih nalivov, ki oživljajo izsušeno zemljo v puščavi. Naju je zanimala možnost oživljanja puščave s pomočjo biodinamičnega kolobarjenja in s tem namenom sva orali peščeno ledino, in sicer s Steinerjevo zapuščino.

Preberite več

Celoten članek

Klic zemlje in tiha pomoč narave

Mihaela Zalokar

Leta 2013 sva dobila zemljo, na kateri so se tekom 50 let zaradi podtalnice naredili trije požiralniki. Na spodnji strani zadnjega udora zemlje sem zorala njivo. Drugo leto je na njivi zraslo okoli 50 sejancev jabolk. Razmišljala sem, zakaj so se pojavili prav na tej zemlji in v takšni količini. Saj vem, da v naravi na 1000 semen vzkali le eno drevo.

Preberite več