Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Hrana

Sue Palmer Marina Nuvak

Zahvaljujoč svetovni epidemiji prekomerne debelosti, imamo številne uradne nasvete staršem glede zdrave prehrane. Toda prehranska industrija nas še vedno bombardira z nezdravo hrano ter mamljivimi marketinškimi sporočili glede nezdravih prigrizkov in sladkih pijač, tako da ni enostavno voditi otrok mimo vseh teh prepovedanih sadežev. Tukaj je nekaj strokovnih nasvetov, ki sem jih zbrala skozi vsa ta leta.

Zdravo hranjenje se začne doma

  • Poskrbite, da bo vaš dom območje, kjer ne bo nezdrave hrane, te hrane ne vnašajte preko vašega praga.
  • Zdrave prehranjevalne navade uveljavite v prvih letih otrokovega življenja, ko imate še popoln nadzor nad njihovo prehrano.
  • Ko so otroci dovolj stari, kolikor se da pogosto jejte skupaj kot družina in poskrbite, da se pri teh družinskih obedih vsi prijetno počutite.
  • Vključite otroke v načrtovanje obrokov, v nakupovanje in pripravo hrane, pogovarjajte se z njimi o možnosti izbire zdrave hrane in zakaj marketinškim sporočilom ni zaupati.

Naj bo čas obrokov prijeten

Vsi otroci gredo skozi obdobje izbirčnosti. Zato se bojem v času obrokov izognite tako, da se držite zlatega pravila nuticionistke Ellen Satter:

‘Odrasli odločajo, KAJ, KDAJ in KJE jesti, otroci odločajo KOLIKO in celo ALI .’

  • Pravilo, da nekaj ur pred obrokom ni nobenega prigrizka, pomaga spodbuditi apetit.
  • Spodbujajte otroke, da hrano, za katero niso prepričani, ‘samo poskusijo’, nikakor pa jih ne silite jesti.
  • Dokler so na voljo osnovna živila (kot na primer riž, krompir), ni potrebe, da bi bili lačni. Zato ne pripravljajte nadomestnih jedi in jim ne dovolite, da se kasneje nahranijo s prigrizki.
  • Sladica naj ne bo podkupnina. Po glavnem obroku ponudite normalno porcijo kot običajno, ampak nobenih dodatkov.

Pogajanje v džungli nezdrave hrane

Ko otroci odraščajo, postaja ‘prepovedan sadež’ vse bolj privlačen. Neka nutricionistka mi je povedala, da pri svojih otrocih uporabi ‘pristop 80/20’:

‘Če ne dobijo občasno sladkarij iz MacDonaldsa, se ne povežejo z vrstniki, kar povzroči drugačne vrste težave. Dokler je njihove prehrana na splošno zdrava, nekaj nezdrave hrane ne bi smelo narediti velike škode. Težava je, da mnogo staršev to razume obratno – 80 % nezdrave hrane in 20 % zdrave. Sama jim ne dam nezdravih prigrizkov, to je le nekaj, kar dobijo včasih, kadar jemo zunaj. Tega nimamo pri hiši. In otroci se mojega zavračanja te hrane dobro zavedajo!’

Hrana in ljubezen

Mnogo staršev je zaskrbljenih ob naraščanju števila motenj prehranjevanja. Čeprav so vzroki, ki za tem tičijo, kompleksni, pa razvijanje zdravega odnosa do hrane očitno deluje kot varovalni faktor.

  • Načrtovanje, pripravljanje in hranjenje, vse to so načini, kako lahko družina skupaj preživlja čas. Ne dovolite, da vaše pretirano ukvarjanje s hrano nadomesti čustveno hrano. Poudarek naj bo na uživanju, ljubezni in delitvi (brez vseh elektronskih motilcev!).
  • Ne dovolite, da sladkarije in prigrizki postanejo nadomestek za crkljanje in bližino.
  • Pomagajte otroku, da bo uvidel kako lahko oglaševanje uniči naš odnos do hrane in našo predstavo o telesu.

Koristne internetne strani
Informacije o prehrani za starše:
www.choosemyplate.gov

Mnogo uporabnih nasvetov glede zdravega prehranjevanja:
www.parentsforhealth.org

Kampanja v Veliki Britaniji o hrani za otroke, s podrobnostmi glede marketinga: www.sustainweb.org/childrensfoodcampaign/
Angleška stran z informacijami o motnjah prehranjevanja:
www.b-eat.co.uk

Pripravil: Gregor Bajt

Vaš komentar