Celoten članek

10 božjih zapovedi po Rudolfu Steinerju

Elvira Devetak

Rudolf Steiner, evropski jasnovidni raziskovalec duhovnih svetov, mislec, znanstvenik, filozof, raziskovalec in urednik Goethejeve zapuščine, utemeljitelj waldorfske pedagogike, utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva, naravnega načina bio-dinamičnega prehranjevanja in zdravljenja in še marsikaj …

Sledi njegovih 10 zapovedi:

1.

Vsak človek ima skrite sposobnosti za stalno osebno duhovno izpopolnjevanje. Da bi lahko pričel to pot, si ne sme za cilj postaviti svoje lastno duhovno bogastvo, pač pa svoj osebni doprinos k duhovnemu razvoju človeštva.

2.

Bodite skromni in razvijajte v sebi občutek globokega, iskrenega spoštovanja do resnice, do narave in vesolja. Bodite brezkompromisni borec proti lažem, prevaram, dogmam in predsodkom.

3.

Vzdržite se kritiziranja, sodb in ogovarjanja drugih. Iščite v vsem in bodite pozorni na pozitivno, plemenito in lepo. Borite se in ne dovolite, da se v vas razvijejo kakršna koli negativna čustva.

4.

Meditirajte vsak dan, pa čeprav samo 5 minut. To bo znatno doprineslo k zviševanju vašega notranjega miru in psihične stabilnosti. Olajšalo bo potek vseh drugih aktivnosti tako v vsakodnevnem življenju kot na poti vašega duhovnega napredka.

5.

Mirno in brez predsodkov, s srcem in dušo ter ne z umom opazujte naravo in se trudite čim bolje razumeti, ugotoviti in občutiti bistvene dogodke v njej.

6.

Zavedajte se tega, da morate za 1 korak napredka na poti vašega duhovnega razvoja narediti 3 korake na poti ustvarjanja lastne osebnosti. Zato se trudite, da v svoje vsakodnevno življenje vnesete čim več vrlin (skromnost, nežnost, potrpljenje, resnicoljubnost, pogum, vztrajnost, odločnost, dobronamernost … ) in da iz njega popolnoma izključite negativne vsebine (sebičnost, grobost, prenagljenost, laganje, kolebanje, plašljivost, nerazumevanje, ponos) ter negativna čustva (sovraštvo, bes, strah, zavist … ).

7.

Potrudite se biti v vsakodnevnem življenju umirjeni, dostojanstveni, pogumni in odločni. Vsem nevarnostim in naporom glejte mirno v oči, težave rešujte takoj, brez oklevanja.

8.

Trudite se, da je vaše življenje skladno. Ustvarjajte harmonične odnose z ljudmi okoli sebe ter živite v skladu z zakonitostmi in ritmi narave.

9.

Razvijajte v sebi občutek vaše skromne pripadnosti človeštvu, naravi in vesolju. Prebudite v sebi občutek hvaležnosti do ljudi, življenja in stvarnika.

10.

Občasno se ustavite in izvršite pregled vsega, kar se vam je zgodilo v preteklem obdobju. Preverite vrednost vaših dejanj, življenjskih stališč, ciljev in vsebine vašega življenja.

Vaš komentar