Celoten članek

Zakaj se današnji otroci v šoli tako dolgočasijo?

Vicotria Prooday Marina Nuvak

Zakaj ne zmorejo počakati, so hitro razdraženi in nimajo pravih prijateljev?

Sem delovna terapevtka z desetimi leti izkušenj pri delu z otroki, starši in učitelji. Povsem se strinjam s trditvijo učitelja, da je z današnjimi otroki v mnogih pogledih vedno slabše. Enake informacije dobivam od vseh učiteljev, ki jih srečujem. Seveda sem v teh letih svoje prakse na področju delovne terapije videla in še vedno vidim pri otrocih tako upadanje socialnih, čustvenih in akademskih zmožnosti kakor tudi strmo rast učnih težav in drugih diagnoz.

Preberite več

Vzgoja in izobraževanje: Med tistim, česar ni več, in tistim, česar še ni

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Ko na svetu nastane nekaj novega, se to vedno najprej rodi kot misel. Na ta način ustvarjamo prihodnost. Vse, kar oblikuje prihodnost, najsi bo to stroj, stavba, roman ali opera, se rodi iz misli. Še nikoli nismo toliko kot danes razmišljali o tem, kaj nam pripravlja prihodnost. Stoletja se je človeštvo ukvarjalo predvsem s tremi stiskami: lakoto, boleznijo in vojno. Večini današnje populacije, posebno tisti, ki živi v Evropi, pa te stiske niso več pomembne. Nekdaj so se ljudje, v veri, da so naravne katastrofe, kot so lakota in kuga, delo božjega besa, pokesali pred bogovi. Danes le redki verjamejo, da je tako, in zaupajo v znanstveni napredek. Znanost nam je omogočila, da preprečimo stradanje in epidemije in verjetnost, da bi doživeli vojne, se zdi zelo oddaljena.

Preberite več

Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Avtoritativno starševstvo

Sue Palmer Marina Nuvak

Biti starš verjetno še nikoli ni bilo tako težko. Morda so v preteklosti družine res imele veliko izzivov, toda niso bile konstantno tako bombardirane z reklamnimi sporočili, študijami raziskav in informacijami s strani ‘strokovnjakov’, kot sem jaz. Pa vendar obstaja med psihologi izjemno soglasje glede tega, kakšen je najboljši slog starševstva. Po navadi ga opišemo kot avtoritativnega.

Preberite več

Celoten članek

Enake možnosti zasebnega šolstva

Iztok Kordiš

Jesen je zame, poleg pomladi, poletja in zime seveda, najlepši letni čas. Letošnjega septembra je bila sicer nekoliko muhasta, ampak kaj lahko človek pričakuje od monsunskega podnebja, ki se očitno seli tudi v naše kraje. Kakorkoli, oktober je spet tak, kakršni naj bi jesenski meseci bili; meglena, že kar hladna jutra, ki poskrbijo, da se listje hitreje barva, da lahko potem, ko se megla razkadi v sončnem dnevu, zasije v vsej svoji lepoti neštetih barv.

Preberite več

Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Duhovno znanstvena razlaga ‘padca iz raja’

Brane Žilavec

V velikem delu sveta, kjer so razširjene judovska, krščanska in islamska vera, ljudje poznajo različne verzije zgodbe o Adamu in Evi, ki živita v raju, kjer so bogovi posadili „vsakovrstno drevje, prijetno za pogled in dobro za jed, tudi drevo življenja v sredi vrta in drevo spoznanja dobrega in hudega.« Potem so Adamu naročili: „Z vseh dreves v vrtu smeš jesti, le z drevesa spoznanja dobrega in hudega nikar ne jej! Kajti na dan, ko bi jedel z njega, boš gotovo umrl.« Vse je bilo v redu, dokler ni kača rekla Evi: »Nikakor ne bosta umrla! V resnici bogovi vedo, da bi se vama tisti dan, ko bi jedla z njega, odprle oči in bi postala kakor bog, poznala bi dobro in húdo.«1 Posledice zaužitja prepovednega sadu so bile resne: izgon iz raja, naporno delo pri samooskrbi s hrano, bolečine, trpljenje in smrt.

Preberite več

Celoten članek

To je življenje: Na obisku pri Evi Humar

Breda Medvešček

Z Greto Sorta raziskujeva naselja po Krasu in ugotavljava, da se je pokrajina z leti precej obrasla. Ponekod ne deluje nič kaj kraško. Vendar ni ta sprememba kriva, da morava prav pazljivo gledati na obcestne table, ki naj bi naju napotile v Brestovico pri Komnu, kamor sva namenjeni. Mimo značilnih kraških naselij končno prideva do pravega in najdeva prijetno dvorišče Pilatove domačije, kjer je vse pripravljeno za destilacijo sivke. Pravzaprav manjka samo še sivka.

Preberite več

Celoten članek

Ekskurzija Ajda Posavje v Italijo in na Kras

Zvone Černelič

Tudi v letošnji jeseni smo se v društvu Ajda Posavje odpravili na ekskurzijo, tokrat v Italijo, v kraj Beano blizu Vidma, in na Goriško. Obiskali smo eno od prvih eko vasi v Italiji, katere ustanovitelj je gospod Enzo Nastati, ki je že več kot trideset let raziskovalec na področju duhovno antropozofske znanosti. Pričel je s prebiranjem Svetega pisma, z evangeliji in svetimi spisi. Seznanil se je tudi z antropozofijo in deli Rudolfa Stajnerja. Je avtor številnih publikacij, ustanovitelj mednarodnega združenja Drevo življenja, osnovitelj homeodinamične metode v kmetijstvu in še kaj.

Preberite več