Celoten članek

To je življenje: Na obisku pri Evi Humar

Breda Medvešček

Z Greto Sorta raziskujeva naselja po Krasu in ugotavljava, da se je pokrajina z leti precej obrasla. Ponekod ne deluje nič kaj kraško. Vendar ni ta sprememba kriva, da morava prav pazljivo gledati na obcestne table, ki naj bi naju napotile v Brestovico pri Komnu, kamor sva namenjeni. Mimo značilnih kraških naselij končno prideva do pravega in najdeva prijetno dvorišče Pilatove domačije, kjer je vse pripravljeno za destilacijo sivke. Pravzaprav manjka samo še sivka.

Nasmejana in prijazna lastnica domačije Eva Humar nas popelje do njive, kjer ima nasad zelišč. Ob dišečih gredicah sivke zganja vragolije razposajena tričlanska kozja družina. Ko Eva in Greta vzameta v roke zakrivljena rezila, dozorele rastline sivke začnejo hitro polniti priročne zabojčke, njihova vsebina pa za tem potuje v ogromno vrečo z ročajema, ki čaka na koncu njive. Potem Eva oceni, da je požete sivke dovolj in z Greto družno neseta vrečo do Pilatovega dvorišča, kjer Evin partner Maks nemudoma začne s sivko polniti mrežasto košaro, ki jo postavi na za to določeno mesto v destilirnem kotlu, da bo para čim bolj intenzivno prodrla skozi sivko. Napravo nato neprodušno pokrije s t. i. kapo in odtlej skrbi samo še za ‘pravšen’ ogenj pod kotlom in sploh za pravilen potek destilacije. Imeti je treba izkušnje, predvsem pa občutek za to delo, da ga lahko uspešno opraviš. Zadnja faza destiliranja sivke je ločevanje olja in hidrolata. Za ta postopek je Maks sam naredil domiselno napravico, s katero na preprost način in z najmanj truda loči olje od hidrolata in ju obenem napolni v posode – brez zamudnega in neprijetnega pretakanja s posode v posodo. Ko takole stojimo ob Maksu in napravah ter poslušamo prasketanje ognja, ob vonju sivke in pijači iz zelišč, spominjamo na alkimiste s kakega starega bakroreza.

Z Evo se umakneva v hišo in začne mi pripovedovati svojo zgodbo.

Bilo je leto 2000, ko je Eva s soprogom Draganom Faganelom želela kupiti hišo za svojo mlado družino. Nekje sta prebrala oglas o prodaji domačije v Brestovici in se odpravila na ogled. Srečala sta še eno interesentko za nakup – ravnokar se je vrnila iz samostana v Tibetu in bi rada imela hišo bolj v samoti – zato je po ogledu ponudba ni več zanimala.Tako sta domačijo kupila Eva in Dragan. Obdržala sta hišno ime prejšnjih lastnikov: Pilatovi. In živela sta srečno in veselo skupaj s tremi otroki Gajo, Paulino in Leonom Nikolajem, bi lahko zapisali, če …

Če soprog Dragan leta 2006 ne bi resno zbolel. ‘Vsi smo bili vznemirjeni, bilo je boleče, travmatično. Iskala sem neko pomoč, neko psihološko podporo. V Šempetru sem na drevesu zagledala letak, ki je oglaševal zdravljenje z Bachovimi kapljicami. Poiskala sem gospo z letaka. Ta mi je dala te kapljice, ne vem več, iz katerega cveta, vem pa, da sem po njih čutila olajšanje – kot da bi se mi odvalil od srca težak kamen. Potem smo vsi v družini začeli jemati te kapljice. Tudi skozi proces moževega umiranja in po njegovi smrti, umrl je leta 2011, smo jih jemali. Lahko rečem, da so nam bile v veliko oporo in pomoč.

Vaš komentar