Celoten članek

Umetnost in mladostnik

Ted Roberts Marina Nuvak

Obdobje pubertete ni še nikoli sprožalo toliko kontroverznosti kot danes; pedagogi, sociologi, psihiatri in starši kličejo po bolj striktnih vodilih s strani šolskih ustanov, sociologi se pritožujejo zaradi okoljskih pogojev, psihiatri proučujejo odnose med otroki in starši in sporočajo, da manjka med njimi skrb in razumevanje. Medtem ko se mnenja in nasveti zelo razlikujejo, pa mladostnik vedno glasneje in siloviteje tolče na vrata uveljavljene avtoritete.

Preberite več

O disleksiji in drugih motnjah branja

mag. Barbara Kovačič

Vladno financirane raziskave v Veliki Britaniji in ZDA kažejo, da približno 10 % prebivalstva trpi za določeno stopnjo disleksije, od tega 4 % za hujšo obliko. Po mnenju ameriške neprofitne organizacije The Dyslexia Research Institute so števike v resnici še višje. Disleksijo naj bi imelo od 10 do 15 % ameriškega prebivalstva, vendar je le 5 % ustrezno prepoznanih in prejema strokovno pomoč (Stordy 2000: loc 273).

Preberite več

Celoten članek

Bill Gates in Steve Jobs sta svoje otroke vzgajala brez tehnologije, kar bi moralo sprožiti rdeči alarm

Chris Weller Marina Nuvak

Psihologi zelo hitro ugotavljajo, kako nevarni so lahko pametni telefoni za možgane najstnikov. Raziskave so odkrile, da se pri osmošolcih, kadar uporabljajo socialne medije, nevarnost depresije dvigne za 27 %. Pri otrocih, ki uporabljajo telefone najmanj tri ure na dan, je veliko več možnosti, da zapadejo v samomorilnost. Nedavna raziskava pa je odkrila, da je stopnja samomorov med najstniki v ZDA zdaj zasenčila število umorov, vzrok za to pa so pametni telefoni.

Preberite več

Kmetijstvo, osnova vsakega gospodarstva

Wilhelm Ernst Barkhoff Marina Nuvak

Člani antropozofskega združenja se zanimajo za gospodarske procese, ki se začnejo in oblikujejo iz tega, kar imenujemo življenje duha. Ne le posamezniki, celo človeštvo bi se moralo skupaj truditi, da iz duhovnih pobud spreminja naravo. Čeprav si je izredno težko predstavljati družbo, v kateri je to postala običajna drža, je tudi res, da se na skupnih srečanjih teh združenj pojavijo ljudje, ki predstavijo tozadevna spoznanja in dejanja, ostali pa jim skušamo slediti. Antropozofsko združenje, v katerem medsebojno delovanje duhovnega in ekonomskega življenja postane možno, je torej mogoče ustanoviti. Odnos našega združenja lahko postane temelj modernega kmetijstva.

Preberite več

Celoten članek
Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Nova kultura prehranjevanja, ki izhaja iz antropozofske slike človeka in razumevanja vloge prehrane v razvoju človeštva

Brane Žilavec

Leta 2014 je prišla v obstoj spletna stran New Food Culture, ki je vsebovala opise osnovnih lastnosti in principov, ki jih moramo poznati, če želimo sodelovati pri vzpostavljanju nove kulture prehranjevanja na bolj zavesten način, v skladu z duhom sedanje dobe. Od septembra 2017 so osrednji deli te spletne strani – uvodni teksti, ki opisujejo osnovne značilnosti holističnega pristopa k raziskovanju prehrane, temeljni prehranski principi in splošna praktična navodila – na voljo tudi v slovenskem prevodu.1

Preberite več

Celoten članek

Pod okriljem Demetre

Matjaž Jež

V trgovinah z naravnimi pridelki in izdelki pogosto naletimo na blagovno znamko Demeter. In kaj pomeni ta blagovna znamka? In za kakšno hrano se bomo odločili, če jo bomo izbrali? Demeter je blagovna znamka, ki označuje hrano najvišje kakovosti. Označuje pridelke in izdelke, ki so pridelani in predelani po načelih biodinamike in strogih smernicah za pridobitev in uporabo certifikata Demeter.

Preberite več