Celoten članek

9. razred na obisku pri kraljih ulice

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Katja Koželj, razredničarka

Na martinovo ali praznik sv. Martina se danes mnogi veselijo vina in gosi za večerjo. Malokdo pa še ve, zakaj sploh praznujemo ta praznik in česa se v tem času še posebej spomnimo. Praznik sv. Martina je predvsem praznik dobrote in nesebične medsebojne pomoči. Dobrota. Obrabljena beseda. A kljub temu živi med nami, je v nas, samo prebuditi jo je treba. To pa je v svetu, kjer vsakdo misli samo nase ali kvečjemu še na svoje bližnje, težko.

Preberite več

Celoten članek

Kriza ljubezni

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Boštjan Štrajhar

Najpogosteje javno uporabljena besedna zveza je v zadnjih letih finančna kriza. Politiki, direktorji in predsedniki uprav pa iščejo rešitve; eni pravijo, da bi morali varčevati, za druge je rešitev večja potrošnja, tretji iščejo razloge za situacijo v bankah, humanisti pa v človekovi psihi. Spoznanje vseh pa potrjuje finančno oziroma denarno krizo.

Preberite več

Od teme proti svetlobi

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Robert Kellum

Bolezen kot most do zdravja

Verjamem, da prihajamo iz duhovnega sveta in da je naše potovanje namenjeno temu, da izžgemo telo ter skozi vaje življenja spet najdemo svoje pravo duhovno telo. Življenje je nekakšen fizični ‘blažilec’ časa in prostora, ki nam – v najboljšem primeru – nudi nekaj tolažbe, ko poskušamo premagati bolezen in smrt.

Preberite več

Osnove antropozofije

Osnove antropozofije: Odnos antropozofije do religijskega dojemanja sveta

Brane Žilavec

Mnogim ljudem, ki pridejo v stik z antropozofijo, se pojavi vprašanje: Kakšen je odnos antropozofije do tradicionalnih religij? Steinerjev odgovor je: ‘Religije so dejstva v zgodovinskem življenju človeške rase. Duhovna znanost je sposobna preučevanja duhovnih pojavov, ki so se v teku razvoja manifestirali kot religija. Vendar duhovna znanost si nikoli ne želi ustvariti nove religije, prav tako kot naravoslovna znanost ne goji iluzije, da lahko ustvari karkoli novega v naravi. Ni potrebe, da bi se zmanjšala intenzivnost, s katero nekdo prakticira svojo religijo in izvaja verske obrede, potem ko pride v stik z duhovno znanostjo.’1

Preberite več

Celoten članek

Legenda o beli omeli

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Elvira Devetak

Božič pomemben praznik kristjanov, ko praznujemo Jezusovo rojstvo. To je dan, ko je vsa družina zbrana, kuha in peče se veliko dobrot, po hiši diši po cimetu, klinčkih, izmenjuje se darila. Otroci čakajo na božično jutro, da vidijo, če jim je Božiček, bradati starec, ki potuje s sanmi prinesel, kar so mu napisali v pismih. To je dober čas za otroke, saj so tudi šolske počitnice.

Preberite več

Celoten članek

Srečanje z gostoma iz Švice

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Boris Potočar in Barbara Vidmar

‘Naše delo mora temeljiti na biološko-dinamični metodi dr. Rudolfa Steinerja, ki jo je leta 1924 v Koberwitzu predstavil na Kmetijskem tečaju, in nadaljnjem razvoju te metode v praksi in raziskavah,’ smo večkrat slišali poudariti Susanno Küffer Heer, predstavnico Demeter International (v nadaljevanju: DI), in Jean-Michela Florina, vodjo Sekcije za kmetijstvo v Goetheanumu, ki smo ju od 21. do 23. novembra 2014 gostili v Sloveniji.

Preberite več