Celoten članek

Legenda o beli omeli

Zima 2014,
letnik X, številka 4

Elvira Devetak

Božič pomemben praznik kristjanov, ko praznujemo Jezusovo rojstvo. To je dan, ko je vsa družina zbrana, kuha in peče se veliko dobrot, po hiši diši po cimetu, klinčkih, izmenjuje se darila. Otroci čakajo na božično jutro, da vidijo, če jim je Božiček, bradati starec, ki potuje s sanmi prinesel, kar so mu napisali v pismih. To je dober čas za otroke, saj so tudi šolske počitnice.

Tokrat sem razmišljala, kaj bi za zaključek leta pisala in sem se odločila, da vam povem legendo o omeli in na koncu še nekaj receptov za vesele praznike. Omelo uporabljamo v času božiča in je povezana z zelo lepo legendo o starem trgovcu.

Nekoč je v hribovski vasi živel star trgovec. Bil je samotar, živel je sam, ni bil poročen in ni imel nobenih prijateljev. Stari trgovec se je v postelji premetaval in obračal, ker ni mogel spati. Vstal je iz postelje in šel iz hiše ter videl ljudi, ki so prihajali iz vseh strani in bili namenjeni k istemu kraju.

Nekateri so mu ponudili roko. Klicali so ga: Brat, so ga klicali – ali prideš?

Oni njemu brat? On, ki ni imel nobenega brata. Bil je trgovec in zanj so bili le stranke: tisti, ki kupujejo in tisti, ki prodaja. Vse svoje življenje je bil pohlepen in skopuški, ni mu bilo mar kdo so njegove stranke in kaj so počele. Ampak kam so le namenjeni?

Radoveden se je premaknil. Pridružil se je skupini starejših in otrok. Brat! Oh, seveda, to bi bilo lepo, da bi imel toliko bratov! Toda njegovo srce mu je zašepetalo, da ne more biti njihov brat. Kolikokrat jih je prevaral? Jokal je o revščini, da je svoje blago prodajal dražje, špekuliral je na račun potreb ubogih, nikoli ni svoje roke odprl z darovanjem. Ne, nikoli ne bi mogel brat revnih ljudi, ki jih je vedno izkoriščal, zavajal in varal. Kljub vsem so ga vsi klicali, da se jim pridruži. In skupaj z njimi je prišel do betlehemske jame.

Takrat jih je videl vstopati in nihče ni bil praznih rok, tudi revni so imeli nekaj v rokah. On pa ni imel ničesar, on, ki je bil bogat. Pred jamo je prišel skupaj z ostalimi in skupaj z njimi pokleknil. Gospod, – je zaklical – zlorabljal sem moje brate. Odpusti mi! In začel je jokati.

Naslonil se je na drevo pred jamo, trgovec je še naprej jokal, in njegovo srce se je spremenilo. Ob prvih jutranjih žarkih so kakšne solze sijale kot biseri med dvema listoma. Rodila se je bela omela.

Recepti:

Piškoti Hildegarde iz Bingena

Sestavine:
125 g drobno mlete pirine ali pšenične moke, 50 g masla, 1 ščepec soli, 2 žlici medu, 1 noževa konica muškatnega oreščka, 1 ½ čajne žličke cimeta, ½ čajne žličke mletih klinčkov, vode po potrebi.
Priprava:
Iz sestavin zamesi gladko testo in pusti počivati približno 2 uri. Testo razvaljamo med dvema listoma papirja za peko debeline 3 mm. Izrežemo različne oblike (lahko si pomagamo z modelčki). Piškote položimo na pomaščen pekač. Pečemo na sredini pečice približno 10 minut pri 180 ºC.

Riževi piškoti

Sestavine:
50 g masla, 1 jušni žlici medu, 150 g polnovredne riževe moke, 50 g mandljev, 5 jušnih žlic smetane, 1 limona – sok, ½ čajne žličke vanilje, ¼ čajne žličke ingverja, 1 ščepec soli.
Priprava:
Maslo in med stepaj nato dodaj ostale navedene sestavine. Oblikuj zvitek, ki naj počiva 30 minut.
Iz testa oblikuj piškote. Peci v pečici 15-20 minut pri 150-200 ºC.

Vaš komentar