Članki za december 2011

Vrste evritmije

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Mario Čuletić

Čeprav segajo njeni prvi začetki le v leto 1912 – to je torej zelo mlada umetnost – se je evritmija kljub temu zelo hitro razširila v vsa evropska središča in se uveljavila na različnih področjih kulturnega življenja. Razdelila se je na umetniško, pedagoško in zdravilno evritmijo, umetniška pa se je nadalje razdelila na govorno evritmijo (vidni govor) in zvočno evritmijo (vidno petje).

» Več: Vrste evritmije

Ko žabo treščiš ob steno, se spremeni v princa

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Alja Tasi

Pedagog, ki zapornikom pripoveduje pravljice

Godi Keller zase pravi, da je kot krompir, ki se prileže k vsaki pedagoški dilemi. Švicar, ki je večino svojega delovnega veka preživel na Norveškem, je 30 let učil v waldorfski šoli. Svetuje tudi staršem, ki jim danes ni niti najmanj lahko. Recepta za vzgojo jim ne more dati, lahko le okrepi njihovo samozavest in jih spodbudi, da resnično prisluhnejo svojemu otroku. Pri 59 letih se je Keller lotil novega izziva: pomaga norveškim mladostnikom, ki so zašli na rob družbe. Tudi tako, da jim bere pravljice, saj brez ščepca magije preprosto ne gre.

» Več: Ko žabo treščiš ob steno, se spremeni v princa

Brati ali ne brati

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

izred. prof. David L. Brierley

Kultiviranje čustev 1. del

Svetovno znana nevrologinja Susan Greenfield piše v svoji popularni knjigi Jutrišnji ljudje, da 21. stoletje spreminja način našega razmišljanja in čutenja tako, da bo v ne tako daljni prihodnosti izobraževanje postavljeno pred dilemo, saj bosta obstajali le dve vrsti učencev: otroci knjige in otroci ekrana.1

» Več: Brati ali ne brati

Igra o treh kraljih

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Sarah Kane

Praznovanje notranjega božiča

Tako kot lansko leto, tudi letos prihajajo skupaj na vaje za gledališko igro učitelji, starši in dijaki. Tudi tokrat vadijo že ves december, da bi 5. In 6. januarja lahko predstavili Igro o treh kraljih.

» Več: Igra o treh kraljih

Osnove antropozofske medicine

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Ljubica Petrov

Trodelnost

Pri antropozofski medicini je pomembno poznati osnovno strukturo. Tukaj se na primer govori o trodelnosti človeka, kar pomeni njegov živčno-čutni, ritmični sistem in sistem metabolizma. Funkcija mišljenja pripada glavi, kjer govorimo o živčno-čutnem sistemu, ki zajema možgane, kožo in čutne organe. To je naš hladni pol in glava mora biti hladna (kar ne pomeni, da je dejansko hladna, ampak da so življenjski procesi v primerjavi z drugimi deli bolj umirjeni). To je tudi od zunaj najbolj čvrst, od znotraj pa najbolj občutljiv del človeka, zato je tukaj potreben nekakšen mir.

» Več: Osnove antropozofske medicine

Osnove antropozofije 7. del

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Brane Žilavec

Kako lahko pridemo do objektivnih družbenih sodb

V današnjih časih, ko se soočamo z raznovrstnimi mnenji in ocenami svetovne finančno-gospodarske krize, si lahko z dobrim razlogom zastavimo vprašanje, kako lahko pridemo do takšnih družbenih sodb, ki bodo dejansko odslikavale to, kar se dogaja v tej veliki družbeni drami.

» Več: Osnove antropozofije 7. del

Provokativni metafizik – ali kaj drugega?

december 2011

Zima 2011,
letnik VII, številka 4

Mario Čuletić

Ob 150. obletnici rojstva Rudolfa Steinerja

Po vsem svetu se preko mnogih razstav, simpozijev, retrospektiv, monografij skozi celo leto 2011 obeležuje 150 letnica rojstva človeka, ki je s svojim delovanjem zapustil neizbrisno sled na različnih področjih človeškega življenja in hkrati dal hvalevredno pobudo za njihov razvoj.

» Več: Provokativni metafizik – ali kaj drugega?