Članki za oktober 2012

WOW-Day 2012 na WŠ Maribor

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Elena Begant, ravnateljica

Kolegij OE Waldorfska šola Maribor se je odločil, da se bomo 27. septembra prvič v kratki zgodovini naše šole priključili Svetovnemu dnevu Waldorfa – dobrodelni akciji zbiranja sredstev, ki jo koordinira Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner’s iz Nemčije (www.freunde-waldorf.de/en/wow-day.html ). Letos je sodelovalo v akciji 180 šol iz devetiindvajsetih držav, njihov seznam je objavljen na www.freunde-waldorf.de/en/wow-day/has-your-school-joined-yet.html.

» Več: WOW-Day 2012 na WŠ Maribor

Waldorfska šola na Gorenjskem

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Mateja Korošec

3. septembra je v Waldorfsko šolo na Gorenjskem vstopilo enajst prvošolčkov. Ob petju pesmi Široka pot so jih v razred pospremili njihovi starši. Otroci so ponosno prehodili zlato–rumene poti do svojih prostorčkov, ki so jih za njih pripravili škratje. Starši pa so si ganjeni brisali solze sreče.

» Več: Waldorfska šola na Gorenjskem

Primorski waldorfski vrtec

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Tadeja Faganelj

Letošnja jesen je v Bukovici odprla vrata novega waldorfskega vrtca Kresnica, ki je že deveti tovrstni vrtec v Sloveniji, vendar prvi na Primorskem. V prenovljenih prostorih stare šole se od začetka septembra igra trenutno šest zadovoljnih malčkov, za katere po načelih waldorfske pedagogike skrbiva dve vzgojiteljici, Tadeja Faganelj in Martina Pahor Stanič (nekaj že vpisanih otrok se nam bo pridružilo v prihajajočih mesecih). Smo Organizacijska enota Primorska, ki deluje kot podružnica Waldorfske šole Ljubljana.

» Več: Primorski waldorfski vrtec

OE Celje: Prvi šolski dan

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Suzana Tomažič Blatnik, razredničarka 1.r

Šolsko leto 2012/13 je čisto posebno leto. Uresničila se mi je tiha želja in skupaj s trinajstimi prvošolčki sem tudi sama prvič prestopila prag Waldorfske šole v Celju. Pa nismo bili sami. Skupaj z nami je bil tudi travniški palček Pin.

» Več: OE Celje: Prvi šolski dan

Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 1. del

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

dr. Aric Sigman

Predstavitev v evropskem parlamentu

Evropsko združenje razpravlja o mnogih vidikih življenja državljanov. Pa vendar nihče nikoli ni mislil, da bo o glavni dejavnosti Evropejcev, ki je v porastu – gledanje zaslonskih medijev, potrebna parlamentarna razprava. V času otroštva preživijo otroci danes več časa pred televizijo kot pa v šoli. Povprečni sedemletnik preživi pred zaslonom že celo leto dni po 24 ur, povprečen mladostnik v Evropi pa do 18. leta pred zaslonom preživi že štiri leta po 24 ur.

» Več: Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 1. del

Oksitocin in naša potreba po dotiku

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Thea Blair, waldorfska učiteljica in otroška terapevtka

Prvič sem opazila, kako učinkovit je dotik, ko sem štirinajst let delala z mešano skupino predšolskih otrok na svojem domu in razreševala konflikte ter čustvene težave pri otrocih. Začelo se je kot raziskovanje, kako obvladati obnašanje malčkov, ki se preprosto niso mogli povezati s svojimi vrstniki. Držala sem jih v objemu, kot bi bili dojenčki, in odkrila, da je bilo to zdaleč bolj učinkovito, kot katera koli oblika sprostitve.

» Več: Oksitocin in naša potreba po dotiku

WTT

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Iztok Kordiš

Waldorfska triglavska transverzala

Kdo je prvi dal idejo, se ne spomnim več in pravzaprav to niti ni tako pomembno. Pomembno je, da smo idejo udejanjili. Bilo je pred desetimi leti, ob desetletnici delovanja naše šole, ko smo izpred šole prvič krenili peš na Triglav. Pot je bila takrat prvi dan nekoliko krajša, saj smo imeli prostore še na Rodičevi, ves ostali del poti pa je bil enak kot letos, ko smo ob dvajsetletnici delovanja ponovno izvedli ta pohod in v petih dneh prehodili našo WTT ali waldorfsko triglavsko transverzalo, kot smo jo letos poimenovali.

» Več: WTT

Osnove antropozofije 10. del

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Brane Žilavec

Socialni in antisocialni impulzi modernega razvoja

V prejšnjem prispevku so bili podani razlogi, zakaj morajo ‘naše sodbe raje temeljiti na dejstvih človeškega razvoja, kot pa na simpatiji in antipatiji. Pomembnost določenih stvari se lahko razume samo v primeru, ko jih primerjamo z ozadjem razvoja človeštva kot celote.

» Več: Osnove antropozofije 10. del

Tekoča modrost

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Mario Čuletić

Iz knjige Theodorja Schwenka Sensitive Chaos

Sedaj smo z našim proučevanjem prišli tako daleč, da moramo upoštevati možnost, da človeški in živalski organi ter rastlinske oblike nastajajo iz vodnega elementa, vendar vsak v svojem času. Organske oblike, ki jih ustvarja tekoča voda, se za trenutek pojavijo, da bi potem znova izginile in postale nevidne.

» Več: Tekoča modrost

Prvo srečanje biodinamikov v Sloveniji

oktober 2012

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Franc in Elvira Zavodnik

17. 06. 2012, BC Naklo

V jeseni 2011, v času priprav na 16. Mednarodno konferenco DI, se je v Zavodu Demeter porodila ideja, da bi konferenco izkoristili tudi za medijsko predstavitev biodinamičnega gibanja v Sloveniji.

» Več: Prvo srečanje biodinamikov v Sloveniji