Rubrika Svitanje

Kapital in duh 1. del

december 2015


Zima 2015
,
letnik XI, številka 4

Samo Simčič

Trije postopki so v ekonomskem ali bolje finančnem področju bistveno pomembni za razumevanje odnosa med kapitalom in duhom. To so: menjava, kopičenje kapitala in posojanje.

» Več: Kapital in duh 1. del

[celoten članek] 5 odločilnih korakov do boljšega zdravja in za preprečevanje raka

december 2015

Zima 2015,
letnik XI, številka 4

Elvira Devetak

Ste zaskrbljeni zaradi dolgoročnega vpliva slabe prehrane na vaše zdravje? Se večino časa počutite izčrpane? Ste pod stresom? Imate težave s spanjem? Se želite redno ukvarjati s telesno aktivnostjo, vendar vam to ne uspe zaradi obilice dela? Niste sami …

» Več: [celoten članek] 5 odločilnih korakov do boljšega zdravja in za preprečevanje raka

[celoten članek] Nabiranja ščetice za pripravo tinkture letu 2015

december 2015

Zima 2015,
letnik XI, številka 4

Monika Brinšek

Članice študijskega krožka Uporabna zelišča, ki se zbiramo v okviru Društva Ajda Gorenjska, smo se odločile, da si pripravimo tinkturo ščetice. Ščetica (dipsacus sylvestris) je najučinkovitejša rastlina, s katero lahko zdravimo borelijo – borelijo burgdorferi. Najboljša ja tinktura iz korenin enoletnih rastlin.

» Več: [celoten članek] Nabiranja ščetice za pripravo tinkture letu 2015

[celoten članek] Zahvala za vse prejete darove

december 2015

Zima 2015,
letnik XI, številka 4

Marija Poljanec

Kratek pogled na delo društva v letu 2015

Tudi v Cerkvi se v tem času opravlja zahvalni obred za dobro letino. Pred oltarje razstavijo poljščine in razne vrtnine, duhovnik pa jih blagoslovi.

» Več: [celoten članek] Zahvala za vse prejete darove

[celoten članek] Parsifalov rod

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Samo Simčič

Evropska kultura je do 13. stoletja le polagoma nastajala. Njena središča so bili samostani, kjer so na osnovi Platonovih in Aristotelovih del ustvarjali spoznavno teorijo, vendar tudi praktično naravoslovje. Od umetniških aktivnosti so posebej gojili glasbo, metriko, govorništvo in gradbeno umetnost. Vrh te kulture predstavljata sholastična šola v Chartru in tamkajšnja katedrala kot temelj gotike. Poleg tega je obstajala tudi viteška kultura, katere osrednja tema je bila Sveti gral, posoda, v katero je kapljala Kristusova kri, ko je umiral na križu. O tej posodi krožijo legende, eno od teh je nakazal Wolfram von Eschnebach v svoji epski pesnitvi o Parsifalu, ki je tudi eden od vrhov srednjeveške kulture.

» Več: [celoten članek] Parsifalov rod

[celoten članek] Zdravljenje raka na trebušni slinavki in debelem črevesu z belo omelo

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Walter Alexander

Raziskava zdravljenja raka na debelem črevesu

Med bolniki s prvo do tretjo stopnjo raka na debelem črevesu brez metastaz, ki so jih zdravili z operacijo, so imeli tisti, ki so bili, poleg konvencionalne terapije, kot je kemoterapija ali obsevanje (po operaciji), deležni dodatne nege z fermentiranim izvlečkom bele omele Iscador (ISC), manj neugodnih reakcij na zdravljenje kot tisti s podobno obravnavo ter zgolj pasivno nego po posegih.

» Več: [celoten članek] Zdravljenje raka na trebušni slinavki in debelem črevesu z belo omelo

Sekem kot navdih – letno srečanje Demeter International

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

dr. Maja Kolar

‘Dimenzije, ki jih prinaša duhovnost v biodinamično kmetovanje’, je bil slogan 19. konference Demeter International, ki je v mesecu juniju potekala v Egiptu, natančneje oazi sredi puščave, v Sekemu, severovzhodno od Kaira. 31 delegatov iz 20 držav je obiskalo kmetijo v Sekemu, druga kmetijska podjetja v puščavi in na črni zemlji delte Nila. Razpravljali smo o prihodnosti Demetra, pomenu živali v kmetijstvu in o kakovosti biodinamičnih preparatov. Novoustanovljeno Združenje Demeter Slovenija je na tej konferenci ponovno pridobilo polnopravno članstvo v Demeter International.

» Več: Sekem kot navdih – letno srečanje Demeter International

Mesečeva kmetija

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Breda Medvešček

Tistega septembrskega dne, ko sem se oglasila na Luni, so me naenkrat obdale same presenetljive reči. Luna je namreč kmetija Lee Beranič in Janeza Mučiča v Šempetru pri Gorici. Ni naključje, da sta jo poimenovala po omenjenem nebesnem telesu, saj ima Luna na dogajanja na našem planetu še kako pomemben vpliv.

» Več: Mesečeva kmetija

Doživetje Krasa

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Marija Poljanec

Želja, da se konec junija odpravimo na Kras, je bila skoraj spontana s strani vseh članov in glede na pestrost kulturnih in družbenih prireditev smo se odločili, da 27. junija najprej obiščemo Festival sivke v Ivanji Gradu.

» Več: Doživetje Krasa

Perspektiva znanosti

junij 2015

Poletje 2015,
letnik XI, številka 2

Samo Simčič

Okrog leta 1900 je znanost začela z eksperimentom razstavljanja materije, v upanju, da bo razkrila njeno bistvo in njen izvor. Do sredine stoletja je prodrla v ‘nefizični’ svet, ki ni več materialen in ki ga ni več mogoče označevati s pojmi iz fizičnega sveta. Zanj se pogosto uporabljajo le primerjave in domneve, ki se lahko zaradi dinamike nenehno spreminjajo.

» Več: Perspektiva znanosti