Članki za junij 2013

Waldorfska šola Celje spreminja svoje ime in se seli

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

mag. Boštjan Štrajhar, ravnatelj

Po dveh letih delovanja waldorfske šole v Celju se šola seli v šest kilometrov oddaljen Žalec. Navkljub želji učiteljev in staršev in obljubam župana v dveh letih nismo našli prostorov, kjer bi šola lahko normalno nadaljevala svojo pot v Celju.

» Več: Waldorfska šola Celje spreminja svoje ime in se seli

Dunaj, Budimpešta in Bratislava

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Igor Velepič

Glasbena in zgodovinska ekskurzija

Od četrtka, 23., do ponedeljka, 27. maja 2013

V četrtek, 17. maja, dopoldne so nas z izvrstnim koncertom, v katerem je bila tudi Božična kantata, navdušili dijaki (njih 70) waldorfske šole Pötzleinsdorf z Dunaja pod taktirko njihovega učitelja glasbe Andreasa Geberja. Že lani so nam z izvedbo Carmine Burane skladatelja Carla Orffa priredili sijajno doživetje. Z vsemi temi svojimi nastopi so oni navdušili nas, naša šola in mesto Ljubljana pa njih!

» Več: Dunaj, Budimpešta in Bratislava

Od vzgoje do samovzgoje

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

mag. Boštjan Štrajhar

Slovenci smo možnost izbire osnovne šole dobili z osamosvojitvijo. Poleg javnih šol, ki ponujajo bolj ali manj isti program, lahko danes starši izbirajo še med waldorfsko, montessori, katoliško šolo in šolanjem na domu. Pedagoška načela med naštetimi šolami so zelo velika, laiki pa največkrat waldorfsko pedagogiko zmotno povezujejo s cerkvijo oziroma s pedagogiko Marije Montessori. Če je v Ljubljani po dvajsetih letih obstoja waldorfske šole njena pedagogika pustila jasen pečat v javnem in strokovnem prostoru, pa je njena pot v Celju oziroma Savinjski dolini na začetku.

» Več: Od vzgoje do samovzgoje

Izobraževanje, ki povzroči pregorelost

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Annejet Rumke

Pregorelost je zelo razširjena in moderna bolezen. Annejet Rumke, psihiatrinja z Nizozemske, opisuje, kako je vse zgodnejši in pogostejši pojav simptomov stresa pri odraslih, povezan z načinom, kako naša kultura obravnava otroke.

» Več: Izobraževanje, ki povzroči pregorelost

[celoten članek] Zakaj potrebujejo otroci pravljice

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Gerald Huther

Nevrobiološki razlogi za pripovedovanje pravljic

Predstavljajte si, da bi imeli čarobni napoj, ki bi otroke pripravil do tega, da bi mirno sedeli in poslušali; to bi hkrati spodbudilo njihovo domišljijo in razširilo besedni zaklad ter s tem še dodatno razvilo zmožnost vživljanjav življenje drugega in sočustvovanja, kar tudi okrepi otrokovo zaupanje in mu omogoči, da pogumno in samozavestno pogleda v prihodnost. Takšen čarobni napoj dejansko obstaja: to so pravljice, ki jih pripovedujemo ali beremo našim otrokom. Pouk pripovedovanja zgodb je najvišja oblika poučevanja.

» Več: [celoten članek] Zakaj potrebujejo otroci pravljice

[celoten članek] Vaje ob strani življenja

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Samo Simčič

Odlomki iz del Rudolfa Steinerja: ‘Navodila za ezoterično šolanje’ GA 42, ‘Kako doseči spoznanja višjih svetov’ GA 10, ‘Tajna znanost v osnovi’ GA 13

I.

Najprej prikažimo SPLOŠNE ZAHTEVE, ki si jih mora postaviti vsakdo, kdor hoče razviti v sebi skrite duševno duhovne (okultne) sile. Te vaje se imenujejo ‘Vaje ob strani življenja’ (Nebenübungen).

» Več: [celoten članek] Vaje ob strani življenja

Ali obstajajo realne možnosti za bistvene spremembe v organiziranosti odnosov v družbi

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Rajko Atanacković

Iz meseca v mesec, skoraj lahko rečemo iz dneva v dan, je vse bolj resno stanje, v kakršnem je družbeni in ekonomski sistem, pa tudi demokracija nasploh.
Še več, vse bolj se govori o kolapsu celega sistema. Kljub temu pa ni videti rešitve, ki bi bila plodna, ki bi vzdržala in bila sposobna preživeti in ki bi izključila negativne strani sedanjega družbenega sistema.

» Več: Ali obstajajo realne možnosti za bistvene spremembe v organiziranosti odnosov v družbi

[celoten članek] Vtisi ob prvem srečanju Demeter družine na Planini pri Ajdovščini

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Marija Poljanec

‘Reci, da si naš’

Precej let je že preteklo, odkar sem izstopila iz Demeter certifikata – iz zelo objektivnih razlogov. To pa ne pomeni, da sem se ločila od Steinerjeve ideje in biodinamičnega obdelovanja zemlje in nenehnega poglabljanja z njo.

» Več: [celoten članek] Vtisi ob prvem srečanju Demeter družine na Planini pri Ajdovščini

[celoten članek] Prvi biodinamični center za vinogradnike in vinarje v goriški Ajdi

junij 2013

Poletje 2013,
letnik IX, številka 2

Breda Medvešček

Pobuda o biodinamični pridelavi in predelavi grozdja, ki so jo člani goriške Ajde razširili med primorskimi vinogradniki in vinarji, je obrodila sadove. V maju je pod okriljem Društva Ajda Goriška zaživela.

» Več: [celoten članek] Prvi biodinamični center za vinogradnike in vinarje v goriški Ajdi