Članki za julij 2012

Pomembna so vprašanja in ne odgovori

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Boštjan Štrajhar

Prvo leto Waldorfske šole Celje

Ljudje si med primarnimi nalogami v življenju želimo izgraditi občutek varnosti. Posledično je narava našega uma takšna, da si želi stvari podrediti na tak način, da jih (navidezno) razume. Želeli bi razumeti sebe in svet.

» Več: Pomembna so vprašanja in ne odgovori

Olimpijada ali čas brez vojne

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Magda Mlekuž

Waldorfska olimpijada v Schonavu

Prvotno so jih organizirali v stari Grčiji, konec 19. stoletja pa je zamisel oživil francoski baron Pierre de Coubertin. Dokument v o začetkih antičnih olimpijskih iger se ni ohranil, obstajajo pa številne legende o njihovem začetku. Po eni od njih naj bi bile prve igre povezane z antičnim grškim pojmom ἐκεχειρία (ekeicheiria) ali olimpijskim premirjem.

» Več: Olimpijada ali čas brez vojne

Zdravljenje duševne vročice otrok s poenostavljanjem

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

John Payne

Zakaj si razprave o ritalinu postavljajo napačno vprašanje

Starši po vsem svetu se zavedajo, da nekaj ni v redu. Njihov starševski instinkt jim govori, da so danes otroci in družinsko življenje v vse večji stiski. In res, otroci doživljajo krizo, so žrtve nenapovedane vojne otroštvu, utapljajo se v čutnem cunamiju.

» Več: Zdravljenje duševne vročice otrok s poenostavljanjem

Puberteta pred desetim letom

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Elizabeth Weil

Je to nova ‘normalnost’?

Trace Sioux je svojo 9-letno hčerko Ainsley odpeljala na preiskave, da bi ugotovili, kaj se je z deklico začelo dogajati. Že pri šestih letih so ji začele rasti sramne dlake. Zdravniki so naredili vse preiskave, vendar niso odkrili ničesar.

» Več: Puberteta pred desetim letom

Einstein morda nikoli ni uporabljal spominskih kartic, je pa verjetno gradil trdnjave

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Lory Hough

Vrnimo našim otrokom igro

Ta naslov je na nek način skoraj smešen: predstavljajte si mladega Einsteina z divje plapolajočimi lasmi, kako materino ogrinjalo vrže preko stolov in se plazi podenj.

» Več: Einstein morda nikoli ni uporabljal spominskih kartic, je pa verjetno gradil trdnjave

Spominske iskrice za gospo Mario Thun

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Breda Medvešček

To pisanje nima namena biti nekrolog, saj gospa, o kateri bo tekla beseda, kljub svojemu zadnjemu slovesu v začetku letošnjega leta, še vedno ostaja med nami. V svojih delih. Vsak dan, vse leto.

» Več: Spominske iskrice za gospo Mario Thun

Osnove antropozofije 9. del

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Brane Žilavec

Od simptomov do resničnih uvidov v zgodovinski razvoj človeštva

Prav verjetno je, da se mnogi ljudje včasih vprašajo, zakaj se moramo dandanes kot posamezniki in kot celotno človeštvo soočati s tako številnimi in vsakovrstnimi globalnimi in moralnimi krizami in kam vse to kaotično stanje vodi.

» Več: Osnove antropozofije 9. del

Voda kot posrednik med kozmosom in zemljo

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Mario Čuletić

Iz knjige Theodorja Schwenka Sensitive Chaos

Voda prekriva največji del zemeljske površine in se nenehno giblje na najrazličnejše načine. V vodnem ovoju okoli zemlje prihaja do neomejenega gibanja in zato ga na globalni ravni lahko opazujemo kot organ, ki posreduje med zemljo in kozmosom ter s tem zemljo vključuje v kozmična dogajanja in ji omogoča, da v njih sodeluje.

» Več: Voda kot posrednik med kozmosom in zemljo

Ingver kot pomoč pri bolečinah

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Tessa Therkleson

Od leta 2000 se zanimam za zunanjo uporabo ingverja. V Indiji in na Kitajskem je bil ingver že več tisočletij v uporabi kot zeliščno zdravilo za notranjo in zunanjo uporabo, na zahodu pa so ga začeli uporabljati šele pred tridesetimi leti, predvsem v antropozofskih bolnicah, kjer so imeli dobre izkušnje. Ingverjev obkladek je učinkovit pri številnih težavah, kot na primer pri bronhialno-pljučnih vnetjih, artritisu in anksioznosti, medtem ko ingverjeva kopel za noge sprošča vnetje sinusov, glavobol in mišično-skeletne napetosti.

» Več: Ingver kot pomoč pri bolečinah

Zdravo, v ritmu z naravo

julij 2012

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Maja Kolar

Prvo srečanje biodinamikov Slovenije

Takšen je slogan prvega srečanja biodinamikov Slovenije, ki je potekalo 17. junija v Biotehniškem centru Naklo v soorganizaciji Zavoda Demeter, Biotehniškega centra Naklo, društva Ajda Gorenjska v sodelovanju z Zvezo društev Ajda Demeter, vsemi predsedniki biološko-dinamičnih društev v Sloveniji in Waldorfske šole Ljubljana ter Waldorfskega vrtca Radovljica. Častni pokrovitelj obeh dogodkov je bil predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, in njegova soproga, gospa Barbara Miklič Türk.

» Več: Zdravo, v ritmu z naravo