Celoten članek

Terapevtsko pripovedovanje zgodb: Susan Perrow

Simona Pajk

 V petek, 20. maja, in soboto, 21. maja, je bila na Waldorfski šoli Ljubljana prav posebna gostja iz Avstralije, ‘zdravilka’ Susan Perrow. Delavnica, ki je bila organizirana in razpisana s strani Zavoda za razvoj waldorfskih šol in vrtcev Ljubljana, je bila hitro razprodana, zato je bilo petkovo popoldne zasnovano kot predavanje, ki se ga je lahko udeležilo večje število slušateljev, sobota pa je bila namenjena delavnici in tistim srečnežem, ki smo se uspeli dovolj hitro prijaviti.

Preberite več

Življenjski ritem in pomen, ki ga ima v waldrofskem izobraževanju

izr. prof. David L. Brierley Marina Nuvak

Pomembnost časovnih dejavnikov

Vse življenje je ritmično. Bodisi v svetu rastlin, živali ali človeka. Najbolj očiten je ritem menjavanja dneva in noči. Vsa naravna kraljestva, rastlinsko, živalsko in človekovo, imajo svoje lastne časovne zakonitosti. Na počasnih posnetkih živali, ki ves čas iščejo hrano, lahko vidimo lepoto ritmičnega gibanja. Ravno ti vzorci njihovega gibanja, od miši, želve, krave do kokoši so tisti, ki očarajo otroke. V živalskem svetu obstajajo tri kategorije bioritma: dnevni (t.j. dnevna dejavnost), nočni (nočna dejavnost) in ob mraku (dejavnost ob svitu ali mraku, v času med dnevom in nočjo).

Preberite več

Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Kreativna igra

Sue Palmer Marina Nuvak

Kreativnost je najverjetneje človekova najpomembnejša značilnost – prav gotovo je videti, da je bomo potrebovali zelo veliko, da se spoprimemo z vsemi izzivi 21. stoletja. To je še en razlog za to, da otrokom zagotovimo veliko priložnosti za ‘pravo igro’ (glej zadnja dva članka), kajti bolj ko otroci raziskujejo in eksperimentirajo skozi igro, kreativnejši bodo postali.

Preberite več