Prvih pet vrtčevskih let

Nina Kociper

Nebo se je odprlo. Angeli so prišli na Zemljo … V Prekmurju bomo imeli waldorfski vrtec!’ S temi besedami je spomladi leta 2010 Maja Aranjoš, znana tudi kot ena izmed prvih sodelavk Waldorfske šole Ljubljana, sporočila veselo novico.

Že jeseni tistega leta je waldorfski vrtec kot ena izmed območnih enot ljubljanske waldorfske šole v Murski Soboti res začel delovati in tako letos vstopa v šesto leto uspešnega delovanja. Zaradi vrtca smo bogatejši za razna predavanja, pedagoške prireditve, bazarje, kulturne in umetniške dogodke, razstavo v knjižnici, lutkovne predstave, delavnice ročnih del, izdelovanja igrač in zdrave prehrane, nova poznanstva … Še najbolj pomembno pa je, da je bilo nekaj deset otrok deležnih vzgoje, ki izhaja iz naravnega razvoja in omogoča vsakemu posamezniku razviti svoje talente in veščine v prvih, najpomembnejših letih življenja.
Zavedanje o waldorfski pedagogiki v pokrajini ob Muri ni nekaj novega. V drobcih se je v različnih oblikah pojavlja že več kot petnajst let. Dolgo let je Maja Aranjoš vodila igralne urice v soboškem gradu in kmalu se je pojavila težnja staršev po bolj organizirani obliki varstva. Zagnano je delovala skupina staršev in prijateljev waldorfske pedagogike Kresnica. Leta 2007 so v murskosoboški knjižnici organizirali Dneve waldorfske pedagogike v Pomurju, kjer so se zvrstila različna predavanja in delavnice s tega področja. V okviru prireditve je potekala tudi razstava učencev Waldorfske šole Ljubljana. Celotna prireditev je bila zelo obiskana in obiskovalci so že takrat pokazali veliko zanimanja za waldorfsko pedagogiko.

Leta 2010 pa se je začelo zares nekaj premikati. Biotehniška šola je ponudila sodelovanje Waldorfski šoli Ljubljana, in sicer z namenom, da bi v Rakičanu začela delovati waldorfska gimnazija in waldorfski vrtec. Spet se je zavest o waldorfski pedagogiki širila v obliki predavanj, katerih obisk je bil velik, a žal do ustanovitve gimnazije zaradi različnih pričakovanj ni prišlo. Na srečo pa je uspelo Maji Aranjoš s zagnano skupino staršev najti primerne prostore in tako je začel že jeseni v prostorih Dijaškega doma v Murski Soboti delovati vrtec. Pred njimi je bila velika, zahtevna in naporna naloga, kljub temu pa so v spominu ostale le zanimive in zabavne anekdote. Tako se še danes starši in tete radi spominjajo svojega prvega sestanka, ki je potekal v kopalnici vrtca praktično na tleh, saj takrat pohištva in druge opreme še niso imeli. Prvo leto je bilo vpisanih šest otrok, za katere sta skrbeli Maja in Sonja Toplak Kociper. Starši in teti so morali pripraviti prostore, poskrbeti za opremo, igrače in vso dokumentacijo. Zaradi neustreznosti prostorov je bil vrtec deležen državne subvencije šele leto pozneje, kar je predstavljalo velike stroške delovanja. Že od vsega začetka je pomurskemu vrtcu stala ob strani Waldorfska šola Ljubljana, za kar smo ji vsi neizmerno hvaležni.

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar