Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 2. del

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

dr. Aric Sigman

Kardiovaskularne bolezni

Skupna ameriško-evropska raziskava je ugotovila, da je čas pred TV zaslonom povezan s povišanim krvnim pritiskom (hipertenzijo) pri otrocih. Raziskovalci verjamejo, da je tveganje lahko takojšnje in ni le pokazatelj kasnejših problemov.

Preberite več Vpliv zaslonske tehnologije na otroke 2. del

Dober učitelj pozna vprašanja, ne odgovorov

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Alja Tasi

David L. Brierley, waldorfski pedagog

V Sloveniji že več let uspešno delujejo waldorfske šole v Ljubljani, Mariboru, Celju in Radovljici. Več je tudi waldorfskih vrtcev, a še nobenega na Primorskem. David L. Brierley, eden najbolj priznanih strokovnjakov na področju waldorfske pedagogike, si s tem ne beli glave. Njegova ambicija ni, da bi waldorfske šole in vrtci prevladali nad državnimi. Gre predvsem za ozaveščenost staršev. Oni morajo razmisliti, kakšne vzgojne vrednote zagovarjajo, in z njihove strani mora priti pobuda za drugačne vrtce in šole, je prepričan Brierley.

Preberite več Dober učitelj pozna vprašanja, ne odgovorov

Božični semenj 2012

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Marina Nuvak

Naš tradicionalni božični semenj je mimo in drug drugemu lahko čestitamo, saj je bil dogodek odlično pripravljen in izpeljan. Seveda smo najlepše čestitke in zahvale dobili kar na samem semnju, ko smo gledali v oči naših otrok vseh starosti, ki so se kar iskrile od navdušenja nad vsem, kar so videli in doživeli.

Preberite več Božični semenj 2012

Kaj je biodinamika? 13. del

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Izdelava kompostnega kupa

Do zdaj nam mora biti že jasno, da je kompost pomemben korak za zdravje rastlin. Vsi bi morali razmišljati, kako vrtne in dvoriščne ostanke reciklirati v bogat, močno delujoč kompost. Najprej kompostni kup postavite na najboljše možno mesto v vrtu. V majhnem dvorišču morda ne boste imeli veliko izbire. Toda če je mogoče, izdelajte kompostni kup nekje v senci neagresivnih listnatih dreves.

Preberite več Kaj je biodinamika? 13. del

Modrost čebel

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Erik Berrevoets

Osnove bio-dinamičnega čebelarjenja

Več kot 90 let od tega, kar je Rudolf Steiner prvič podal serijo svojih predavanj o čebelah, število čebeljih družin drastično upada. Prav zato je pomembno, da pregledamo njegova predavanja, proučimo njegove pripombe in dognanja, da bi v njih lahko našli predloge, kako izboljšati situacijo.

Preberite več Modrost čebel

Pogled v ‘Zimski čas’ pod zemljo

Zima 2012,
letnik VIII, številka 4

Mihaela Zalokar

Princip SAL Bog oče – kristalizacija

To je čas od 20. novembra do 12. marca, ko se v zemlji intenzivno dogaja priprava žive zemlje za rast rastlin v prihodnjem letu. V zemlji je življenja – živih organizmov vsaj za dvakratno težo več kot na zemlji. Če hočemo, da nam ti živi organizmi, kot so mikro organizmi, bakterije, deževniki itd. pomagajo oživljati tla, jim moramo zagotoviti najboljše pogoje s škropljenjem preparata 500, gnoja iz roga, posipanjem zelenega komposta in oranjem na odprto brazdo, da pred zmrzaljo privedemo v zemljo zrak.

Preberite več Pogled v ‘Zimski čas’ pod zemljo

WOW-Day 2012 na WŠ Maribor

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Elena Begant, ravnateljica

Kolegij OE Waldorfska šola Maribor se je odločil, da se bomo 27. septembra prvič v kratki zgodovini naše šole priključili Svetovnemu dnevu Waldorfa – dobrodelni akciji zbiranja sredstev, ki jo koordinira Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner’s iz Nemčije (www.freunde-waldorf.de/en/wow-day.html ). Letos je sodelovalo v akciji 180 šol iz devetiindvajsetih držav, njihov seznam je objavljen na www.freunde-waldorf.de/en/wow-day/has-your-school-joined-yet.html.

Preberite več WOW-Day 2012 na WŠ Maribor

Waldorfska šola na Gorenjskem

Jesen 2012,
letnik VIII, številka 3

Mateja Korošec

3. septembra je v Waldorfsko šolo na Gorenjskem vstopilo enajst prvošolčkov. Ob petju pesmi Široka pot so jih v razred pospremili njihovi starši. Otroci so ponosno prehodili zlato–rumene poti do svojih prostorčkov, ki so jih za njih pripravili škratje. Starši pa so si ganjeni brisali solze sreče.

Preberite več Waldorfska šola na Gorenjskem