Celoten članek

Reakcija na učinke jedrskega sevanja

Poletje 2014,
letnik X, številka 2

M. Kelly Sutton

Potencial antropozofske medicine za zdravljenje

Ko to pišem, je v primerjavi s pravo tragedijo, ki jo je Japonska doživela kot posledico potresa in cunamija, večji del sveta doživel le nekakšne požarne vaje. Neverjetno zmožnost Japonske, da se zaščiti, organizira in se sprijazni, je ta izziv postavil na veliko preizkušnjo. Njihovo trpljenje je lahko v poduk vsemu svetu in upati je, da bomo dobri učenci. Zdravniki in odgovorni se sprašujejo, kako omiliti učinke izpostavljenosti jedrskemu sevanju. K sreči so mnogi ljudje in organizacije ponudili praktične predloge glede tega in glede naše skupne prihodnosti.

jedrsko-sevanje-antropozofska-medicina-01

Osnova so zanesljive informacije: Kakšen je nivo tveganja?

Služba za jedrsko informiranje in pomoč zbira podatke od neodvisnih monitorjev po svetu ter razkrije splošno sprejete študije, ki so spregledale tveganje in manj znane prakse, ki povečujejo že znana tveganja.

Na primer, standardi jedrske zaščite v ZDA predvidevajo, da je posameznik, ki je izpostavljen škodljivemu sevanju, odrasel moški. Za ženske, otroke in zarodke pa je znano, da so bolj občutljivi na škodljive učinke sevanja, toda standardi tega ne upoštevajo. Sama uporaba izrazov ‘sprejemljivo’ ali ‘standardno’ pomeni le, da so se za številko zgolj dogovorili. Poročilo BEIR VII (2005) je dejansko odkrilo podatke, ki kažejo na to, da ima nizek nivo radiacije ‘linearno tveganje brez meje’, kar pomeni, da lahko celo manjmanjša doza radiacije povzroči škodo človekovemu zdravju. Več informacij o tem lahko najdete na internetni strani Physicians for Social Responsibility, kot tudi podrobno razpravo glede tipov radiacije, mehanizma poškodb in relativnih odmerkov, ki so jih pacienti dobili pri medicinskem obsevanju.

Če živite blizu atomske elektrarne, prosite svoj okraj za redno poročanje o nivoju radiacije v zraku in vodi, saj so se pod krinko večjih jedrskih dogodkov zgodili tudi majnjši ‘rutinski’ izpusti jedrskih odplak iz še vedno delujočih atomskih elektrarn. Razmislite tudi, ali bi bilo dobro, da po elektronski pošti dobivate najnovejše vesti od NIRS (Zveze znanstvenikov ali zdravnikov, ki skrbijo za družbeno odgovornost).

Podprite objektivne vire informacij o jedrskih učinkih in vztrajne poskuse, da se te informacije zbirajo. V ‘Pol življenja katastrofe: Borba v Černobilu daje poduk Japonski ‘ Mark Peplow odgrinja pomanjkanje vzporednih študij, ki bi jih lahko izvedli glede učinkov dolgoročne nizke radiacije skozi daljše obdobje, ki je sledilo dogodku v Černobilu, in najboljši načini zapiranja jedrskih reaktorjev v praksi. Cindy Folkers nam v svojem članku ‘Sporna pooblastila, povzete raziskave’razkriva, da Agencija za atomsko energijo in Svetovna zdravstvena organizacija navajata svojo nalogo takole: Spodbuditi in povečati prispevek atomske energije za mir, zdravje in blaginjo po vsem svetu. Z drugimi besedami, za njih nadaljnji obstoj pomeni, da morajo povečati občutek, da jedrska energija pozitivno prispeva k zdravju. Čeprav organizacija nima pooblastila za opravljanje raziskav o zdravju, jih izvaja in na njih se Svetovna zdravstvena organizacija zanaša bolj kot na neodvisne raziskave. Obe organizaciji sta se tudi dogovorili, da ščitita zaupne informacije ter tako omejujeta popolno razkritje pravih informacij o zdravju.

Kje v okolju se koncentrira radiacija?

Dež prinaša radioaktivne delce na zemljo. Če vas zmoči, dobro operite svoje obleke in se stuširajte. Zgornja oblačila in čevlje pustite pri vratih. Ne zbirajte deževnice za pitje ali zalivanje v vrtu vse dokler traja aktivno širjenje radioaktivnosti.

jedrsko-sevanje-antropozofska-medicina-02Voda iz izvira v času do ponovnega polnjenja zelo verjetno ne vsebuje radioaktivnosti in naravno filtriranje zemlje bo verjetno zmanjšalo stopnjo radioaktivnosti.

Nivo radioaktivnosti občinskega vodovoda naj bi redno preverjali in o tem seznanjali skupnost.
Hrana, ki bo najverjetneje vsebovala radioaktivnost, so mlečni izdelki, meso, ribe, jajca, oreščki, semena in olje. Predelana hrana pogosto vsebuje olja. Kruh, ki ga danes dobimo na policah trgovin, je iz žit, ki so bila pridelana pred nekaj meseci. Konzervirane ribe iz Pacifika, ki so trenutno naprodaj, so verjetno drugačne kakovosti kot tiste, ki bodo porabnikom na voljo v prihodnje.

Kateri radioaktivni elementi so nevarni in zakaj?

Jod 131 se zbira v žlezi ščitnici in posredno v tkivu dojk. Mladi in ljudje, ki imajo pomanjkanje joda, so bolj občutljivi na radioaktivni jod. Kalijev jodid uporabljajo za nujno zdravljenje z velikimi odmerki (približno 100 krat minimalni dnevni odmerek), da preprečijo akutno povečano izpostavljenost ščitnice radioaktivnemu jodu. Odličen članek o tem, kako ga pravilno uporabiti, je napisal Robert Gilbert z Inštituta Vesica, ki svari pred nepravilno uporabo joda. V svoji nedavni okrožnici ponavlja to opozorilo tudi Thomas Cowan, zdravnik in avtor Štirikratne poti k zdravljenju iz San Francisca. V njej opozarja na prednosti splošnih zaščitnih ukrepov, kot so fermentirano olje jeter polenovke, kakovostna prehrana, magnezij v kopeli grenke soli, vitamin C in morske alge, ki vsebujejo fucoidin. Maine Seaweed proizvaja jušno mešanico, ki vsebuje fucoidin in jod iz morskih alg, katere ena žlica na dan za odraslega predstavlja idealno osnovo za zdravje. Te ukrepe v načinu življenja in prehranjevanja je možno izvesti takoj ter tako začeti nadomeščati morebitno pomanjkanje joda. Pomanjkanje joda je dandanes zelo pogosto, ker fluor in klor v pitni vodi tekmujeta z jodom, kakor tudi bromid, ki ga uporabljamo kot ognjevarno snov pri pohištvu in odejah ter kot konzervans v moki. Jod, brom, fluor in klor so vsi halogeni. Naše okolje nas izpostavlja bolj zadnjim trem kot jodu, ki ga naša ščitnica in tkivo dojk potrebujeta. Jodoral že dolgo uporabljajo kot nadomestek za jod. Magnascent jod je tekočina, ki se hitro absorbira, zlahka dozira in ki jo dobro prenašajo ljudje vseh starosti. Zdravnik bi moral človeku odmerek predpisati na osnovi njegove slike zdravja, kajti pri vozličkih na ščitnici ali bolezni ščitnice je potrebna previdnost pri dodajanju joda.

Za celzij 137 verjamejo, da se koncentrira v mišicah (nato kosteh in maščobi), in če je v morje izpuščena velika količina tega elementa, bo zelo verjetno prisoten v mišicah rib. Njegova razpolovna doba je 30 let in naj bi ‘izginil’ (ali 1/1000 njegove prvotne koncentracije) v 300 letih. Glavna elementa v isti družini kot cezij, sta natrij in kalij. Medtem ko ni ničesar, kar nas bi varovalo pred cezijem 137, pa so zdravi viri natrija in kalija ekološka in biodinamična zelenjava in sadje ter morska sol.

Stroncij 90 se nabira v kosteh. Neradioaktiven stroncij uporabljajo za zdravljenje osteoporoze. Sicer še nisem slišala, da bi stroncij uporabljali kot zaščito pred radiacijo, vendar ga je možno glede na trenutno situacijo uporabiti kot visoko kakovosten dodatek. Vital Nutrients je v proizvodnji dodatkov vodilna po standardih kakovosti. Kalcij, magnezij in radij so v isti družini alkalnih zemeljskih kovin kot strocij. Viri magnezija, kot so grenke soli, kopeli magnezijevega klorida ali pršilo topičnega magnezijevega klorida, so varni in pomembni za splošno zdravje. Zaradi izčrpanosti zemlje in pogostega pitja blago diuretičnih pijač, kot sta kofein in alkohol, je pomanjkanje magnezija med ljudmi zelo razširjeno.

Plutonij 239 ima razpolovno dobo 24.100 let. Če ga vdihavamo v večjih dozah, lahko pride do raka na pljučih. V telesu se nabira v kosteh in jetrih. Plutonij se spremeni v radij, ki spada v skupino stroncija, kalcija in magnezija, zato zanj veljajo enaka pravila, kot smo jih omenili zgoraj. V prsti okoli elektrarne v Fukušimi so odkrili tri vrste plutonija. Plutonij v naravi ne obstaja, ampak ga je naredil človek.

Kaj lahko nudi antropozofska medicina?

Poleg načina življenja in zgoraj navedenih dodatnih informacij sta posebno pomembni dve snovi: šota in Aurum (zlato).

Uriel Pharmacy je nedavno izdala odlično okrožnico, ki je pojasnila pomen šote (solum uliginosum) pri zaščiti pred radiacijo. Izdelka Solum Aesulum in Aurum Lavendar Rose vsebujeta 20 % šote. Pogosto sem priporočala, da se teden dni pred medicinskimi raziskavami uporabi mazilo Aurum Lavender Rose. Ti izdelki lahko, če jih uporabimo v kopeli ali kot masažno olje, v primeru nevarnosti sevanja zaščitijo celo telo. Olje sivke z barja kozmetike Dr. Hauschka je še en izdelek, ki vsebuje šoto.

Dr. Sigfried Knauer, spoštovan antropozofski zdravnik, ki je deloval v južni Kaliforniji, je v zgodnjih desetletjih za boj proti radioaktivnemu sevanju testnih atomskih bomb baje priporočal Aurum v potencirani obliki. Aurum je kovina sonca, katerega zdravo sevanje je naš vsakdanji spremljevalec.
Stan Padilla, draguljar in proučevalec modrosti ameriških domorodcev, potrjuje moč sončnega sevanja in prednost zdravila iz zlata pri varovanju celega telesa. Kmalu po katastrofi je bil v Černobilu in dali so mu homeopatske celične soli zlata in diamanta kot zdravilo proti slabosti pri radiaciji in artritisu. Aurum lahko v visoko kakovostnih preparatih za lokalno, oralno in injekcijsko uporabo dobimo pri lekarnah True Botanica, Uriel in Weleda.

Antropozofske terapije, kot so ritmična masaža, euritmija, terapija slikanja in terapevtski govor ter glasba, obnovijo etrsko telo (življenjske sile) in astralno telo (duševnost). Slika sveta, ki jo je preko svoje duhovne znanosti antropozofije podal Rudolf Steiner, nam omogoča razumevanje trpljenja in svetovnih sprememb ter delo na novih nivojih, ki izhaja iz naše skrbi za življenje.

Bodočnost

Za bodočnost naših otrok in zemlje moramo za kreiranje naše prihodnosti iskati odgovorne partnerje. Emerson Ecologics izvaja dodatna testiranja radioaktivnosti in je v kontaktu z drugimi zavednimi proizvajalci visoko kakovostnih dopolnil. Fundacija Weston A. Price povezuje ljudi in jih uči, kako fermentirati hrano, kako hraniti žita, zelenjavo in mlečne izdelke na prvobiten način. Poleg tega biodinamični kmetje, da oživijo zemljo in rastline, uporabljajo biodinamične preparate ter tako planetu in njegovim prebivalcem omogočajo prožnost in zdravljenje.

Stališče glede prihodnosti atomske energije in človeške kulture se bo na mnogih področjih oblikovalo počasi. Atomsko industrijo so finančno vedno podprle vlade. Nikoli ni bila donosna niti ni mogla biti, če naj bo resnično odgovorna za škodo, ki jo zmore povzročiti. Če bi jo prepustili samo svobodnemu trgu, ne bi obstajala. Ali jo še naprej želimo in kako lahko njeno veliko nevarnost resnično razumemo in obvladujemo?

Bolj ko se zmoremo znebiti naših razvad in energije, ki jo zahtevajo, bolj lahko ustvarimo resnično možnost novih možnosti v smeri k bolj humani bodočnosti. Tako kot se je za nas žrtvovalo, se lahko tudi sami naučimo žrtvovati. Do tedaj pa se lahko še naprej zavedamo, smo obveščeni in pripravljeni.

Članek je bil objavljen v reviji Lilipoh.

Viri:

  • Cindy Folkers: ‘Sporna pooblastila, Privzete študije: Mednarodna agencija za jedrsko energijo in Svetovna zdravstvena organizacija’
  • www.nirs.org
  • Svet nacionalnih akademij za nacionalne raziskave, Tveganje za zdravje pri izpostavljenosti nizki ravni radiacije: BEIR VII faza2, The National Academies Press, Washington DC, 2005
  • Mark Peplow: ‘Pol življenja katastrofe: Boj v Černobilu ponuja lekcijo Japonski’ Narava: International Weekly Journal of Science, Volume 471, 31.3.2011

Dodatni viri:

  • The Nuclear Information and Resource Service www.nirs.org
  • Union of Concerned Scientists www.ucsusa.org
  • Physicians for Social Responsibility www.psr.org
  • International Atomic Energy Agency www.iaea.org
  • World Health Organization www.who.int
  • Vesica Institute www.vesica.org
  • Thomas Cowan, MD www.fourfoldhealing.com

prevod: Marina Nuvak

Vaš komentar