Bela omela

Pomlad 2013,
letnik IX, številka 1

Merrie Bakker

V antropozofiji obstaja mnogo globokih in fascinantnih dognanj. Antropozofska medicina je kompleksen sistem – umetnost in znanost o življenju in zdravljenju, ki vključuje duhovne, emocionalne in fizične komponente. V zgodnjih letih 20.stoletja jo je osnoval Rudolf Steiner (avstrijsko švicarski zdravnik, pionir metafizike in zdravilec).

Bela omelaAntropozofski zdravnik pacienta diagnostificira z zavestjo, da je to, kar lahko s petimi čuti dojamemo, omejeno in ne opiše v polnosti globljih vzrokov ali narave obolenja, saj MORA za to vključiti tudi duh in dušo. Fizično bolezen vidi kot pokazatelja nepovezanosti med telesom in dušo, ko območje, ki bi ga morala voditi duša, prevzame fizični proces ali blokada. Ta analiza je znana kot doktrina znakov, ko v naravi iščemo potezo, ki odseva določeno človeško stanje. En element antropozofskega zdravljenja raka (in AIDSa ter vnetnih obolenj) zahteva zdravljenje telesa IN duše (saj je ta bistveni sestavni del celotnega telesa). Poleg raznih zdravil iz določenih rastlin so v antropozofski medicini še druge terapije, kot so umetnost, glasba in gibanje. Pri antropozofskem zdravljenju raka (kot tudi sarkoma in skleroze) je osrednjega pomena uporaba bele omele. To je starodavna zdravilna rastlina, ki je v 1920-tih letih pritegnila Steinerjevo pozornost, in sicer zaradi svojega edinstvenega življenjskega cikla. Raste na način, ki je v popolnem nasprotju z naravnimi ritmi v naravi in je zelo neodvisna. V naravi živi na način, ki reflektira raka pri ljudeh. Nima korenin in raste na rastlini gostiteljici, v glavnem na drevesih – hrastih in drugih drevesih v Evropi in Aziji ter kot taka velja za polparazita. Ne raste pokončno, ampak se ovija okoli gostitelja in je zelo krožna. Ima posebno počasen ciklus rasti in proizvede le en par listov na leto. Cveti februarja in začne pozno poleti oblikovati jagode, ki dozorijo pozimi. V polnosti se razvije v treh letih in treh mesecih. Izvlečki omele vsebujejo tako poletne kot zimske sokove, ki maksimalno učinkujejo takrat, ko je kombinirana poletna rastlina na višku vegetacije in zimska rastlina, ko zaključi svoj življenjski ritem (ob zimskem solsticiju). Ta dva ekstrakta vsebujeta različne količine viskotoxinov. Te vrste zdravilnih učinkovin ni mogoče najti v nobeni drugi rastlini.

Bela omelaRastlina nam daje sestavine, ki aktivirajo imunski sistem, ki napade celice raka (nekatere raziskave kažejo tudi na terapevtske lastnosti za bolnike z boleznijo HIV). Raziskava kaže, da se s podkožno injekcijo omele v šestih urah poveča selitev belih krvničk na področje tumorja. Dejanske kemične sestavine omele vključujejo viskumin, viscotoxin, polisaharide in alkaloide.

Resnih stranskih učinkov je malo. Pričakovati je lokalno vnetje zaradi imunske reakcije, kar je dober znak. Zdravljenje in program vzdrževanja zdravja trajata pogosto dalj časa. Mnogo srečnih bolnikov dolguje svoje življenje beli omeli, imenovani tudi iscador. Široko jo uporabljajo po vsej Evropi, tam kjer poznajo in sprejemajo delo Rudolfa Steinerja, malo pa jo poznajo v Severni Ameriki. Konvencionalna medicina jo prepoveduje.

V Evropi že desetletja trajajo obširne raziskave. Izvlečke tudi proizvajajo in imajo različna imena, kot je Iscador, Helixor, Eurixor in Isorel. Weleda AG izdeluje Iscador. Večina zdravnikov v ZDA je ne uporablja. Tisti zdravniki, ki jo uporabljajo, jo lahko preko interneta naročijo direktno od Welede AG.

Članek je bil objavljen v reviji Lilipoh.
prevedla Marina Nuvak

Vaš komentar