Doživetje Krasa

Marija Poljanec

Želja, da se konec junija odpravimo na Kras, je bila skoraj spontana s strani vseh članov in glede na pestrost kulturnih in družbenih prireditev smo se odločili, da 27. junija najprej obiščemo Festival sivke v Ivanji Gradu.

Tja smo prispeli dovolj zgodaj in si po programu najprej ogledali ročno žetev sivke, v čemer smo se tudi sami lahko preizkusili. Videli smo izdelovanje raznih šopkov in venčkov sivke, pa tudi kozmetičnih preparatov: mila, dišave, čistila, razni izvlečki, kar smo si lahko na bogati sivkini tržnici tudi nakupili.

Prikazana je bila parna destilacija sivkinega olja, ki na videz spominja na žganjekuho, a je vseeno precej bolj komplicirano.
V okviru festivala smo imeli priliko opazovati umetnost raznih zvrsti slikanja – izdelava portretov, pa tudi abstraktno slikanje na njivi.

Zanimiv je bil ogled gradnje suhozida, tipično za kraške ograde, ter vrhunske obdelave kamna in kamnolomstva, vse podprto s strokovno razlago. Ob mojstrskih izdelkih, ki so nastali iz sivega kamna, pa si lahko predstavljamo, koliko od volje izzvanih preciznih kretenj in udarcev je bilo potrebnih do končnega izdelka, ob katerem ti zastane dih.
Na koncu smo ‘poskušali’tudi kulinarične coprnije Krasa, imenovane ‘Beatrice’. To so razne marmelade, narejene po posebnem postopku kuhanja iz povsem naravnih domačih sadežev.

Nismo se mogli upreti sivkinemu sladoledu, ob katerem smo se prijetno ohladili. Poslovili smo se od Festivala in sivkinega omamnega vonja ter se odpeljali naprej, le v par kilometrov oddaljen Volčji Grad na ogled znane Demeter kmetije pri Kamnarjevih, o kateri smo že veliko slišali in kamor smo se predhodno najavili. S pomočjo Demeter oznak smo prišli do cilja. Pričakal nas je gospod Sergij Stancich in nam razkazal hišo.

Skozi krasen portal smo stopili na ‘borjač’, kjer nas je prijazno sprejela gospa Ivana Stancich s sinom in hčerjo.
Navdušeni nad kraško umetnostno arhitekturno urejenostjo prostora, ki je hkrati družbeni ambient in vhod v notranjost bivalnih prostorov hiše, smo se udobno namestili okrog miz, zraven znamenite ‘šterne’ pa se je v polkrogu zbrala družina. Nastopilo je prijetno razpoloženje in prisluhnili smo pripovedi njihove zgodbe o spremembi življenja.

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar