Članki z oznako ‘jesen 2015’

[celoten članek] Ekskurzija 4. letnika

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Maja Maletin Kolarič

Dijaki četrtega letnika waldorfske gimnazije so se s spremstvom in v varstvu dobro uigrane ekipe učiteljev v zadnjem tednu letošnjega avgusta podali na dolgo ekskurzijo po deželah Nemčije, Švice, Francije, Španije in Italije. To posebno preizkušnjo smo z vedno novim letnikom in z istim jedrom spremljevalcev ponovili že štirinajstič. Seveda te množice mladih ljudi ne vodimo na turistične počitnice, temveč na posebno izkušnjo pouka zgodovine evropske arhitekture, ki se odvija ‘in situ’ (na mestu samem).

» Več: [celoten članek] Ekskurzija 4. letnika

Modeliranje kot umetnost ter kot sila za življenje in učenje

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Liliana Benić Drobac

Majhne otroke že nagonsko privlači oblikovanje v snegu, pesku in blatu. Srečo imajo tisti otroci, katerih starši in vzgojitelji prepoznajo to osnovno potrebo in jim to tudi dovolijo početi.

» Več: Modeliranje kot umetnost ter kot sila za življenje in učenje

Waldorfska pedagogika in uporaba tehnologije

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Vicki Larson

Po navedbah fundacije Kaiser uporabljajo otroci in mladostniki tehnologijo štiri do petkrat več od priporočanih količin in imajo zaradi tega resne posledice, mnogokrat je ogroženo njihovo življenje. Elektronska tehnologija in mediji imajo moč, da nas potegnejo ven iz našega telesa in časa. Hipnotizirajo nas in pogosto postanemo odvisni od njih, po svoji naravi so – pomislite na besedo medij – posredniki med nami in našim doživljanjem fizičnega sveta.

» Več: Waldorfska pedagogika in uporaba tehnologije

Sreča in njen izvor v šolskem življenju

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

izr. prof. David L. Brierley

25. novembra 2010 je predsednik britanske vlade David Cameron razglasil namen svoje vlade, da oceni stopnjo zadovoljstva med ljudmi. Opisal je predlog nacionalnega statističnega urada, da uvede ‘indeks blagostanja’. Cilj podviga, kot je temu rekel Cameron, je bil, ‘ustvariti družbo, ki bo lažje prehajala v blagostanje’. Pozorni naj bi bili na dve stvari –omogočiti, da se bodo ljudje bolje počutili, in jim pomagati zgraditi boljše življenje. Cameron je z izjavo ‘uspeh dežele je dosti več kot gospodarska rast’ hotel povedati, da bodo, če bo njihov načrt uspel, izboljšali šolstvo, zdravstvo in lokalno okolje. Nadejajo se tudi, da bodo merila sprožila nacionalno debato o tem, kako lahko narod skupaj zgradi boljšo družbo. Cameron je izjavil, da bo raziskava ‘privedla do ponovnega vrednotenja tistega, kaj je pomembno.’

» Več: Sreča in njen izvor v šolskem življenju

[celoten članek] Razstrupljanje otroštva: Spanje

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Sue Palmer

Spanje je vitalnega pomena za vse vidike otrokovega razvoja. Toda otroci 21.stoletja spijo v povprečju eno uro in pol manj od priporočil zdravnikov. Če ne razvijejo zdravih vzorcev spanja, bodo zelo verjetnoimeli vse življenje težave s spanjem.

» Več: [celoten članek] Razstrupljanje otroštva: Spanje

[celoten članek] Parsifalov rod

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Samo Simčič

Evropska kultura je do 13. stoletja le polagoma nastajala. Njena središča so bili samostani, kjer so na osnovi Platonovih in Aristotelovih del ustvarjali spoznavno teorijo, vendar tudi praktično naravoslovje. Od umetniških aktivnosti so posebej gojili glasbo, metriko, govorništvo in gradbeno umetnost. Vrh te kulture predstavljata sholastična šola v Chartru in tamkajšnja katedrala kot temelj gotike. Poleg tega je obstajala tudi viteška kultura, katere osrednja tema je bila Sveti gral, posoda, v katero je kapljala Kristusova kri, ko je umiral na križu. O tej posodi krožijo legende, eno od teh je nakazal Wolfram von Eschnebach v svoji epski pesnitvi o Parsifalu, ki je tudi eden od vrhov srednjeveške kulture.

» Več: [celoten članek] Parsifalov rod

[celoten članek] Zdravljenje raka na trebušni slinavki in debelem črevesu z belo omelo

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Walter Alexander

Raziskava zdravljenja raka na debelem črevesu

Med bolniki s prvo do tretjo stopnjo raka na debelem črevesu brez metastaz, ki so jih zdravili z operacijo, so imeli tisti, ki so bili, poleg konvencionalne terapije, kot je kemoterapija ali obsevanje (po operaciji), deležni dodatne nege z fermentiranim izvlečkom bele omele Iscador (ISC), manj neugodnih reakcij na zdravljenje kot tisti s podobno obravnavo ter zgolj pasivno nego po posegih.

» Več: [celoten članek] Zdravljenje raka na trebušni slinavki in debelem črevesu z belo omelo

Sekem kot navdih – letno srečanje Demeter International

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

dr. Maja Kolar

‘Dimenzije, ki jih prinaša duhovnost v biodinamično kmetovanje’, je bil slogan 19. konference Demeter International, ki je v mesecu juniju potekala v Egiptu, natančneje oazi sredi puščave, v Sekemu, severovzhodno od Kaira. 31 delegatov iz 20 držav je obiskalo kmetijo v Sekemu, druga kmetijska podjetja v puščavi in na črni zemlji delte Nila. Razpravljali smo o prihodnosti Demetra, pomenu živali v kmetijstvu in o kakovosti biodinamičnih preparatov. Novoustanovljeno Združenje Demeter Slovenija je na tej konferenci ponovno pridobilo polnopravno članstvo v Demeter International.

» Več: Sekem kot navdih – letno srečanje Demeter International

Mesečeva kmetija

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Breda Medvešček

Tistega septembrskega dne, ko sem se oglasila na Luni, so me naenkrat obdale same presenetljive reči. Luna je namreč kmetija Lee Beranič in Janeza Mučiča v Šempetru pri Gorici. Ni naključje, da sta jo poimenovala po omenjenem nebesnem telesu, saj ima Luna na dogajanja na našem planetu še kako pomemben vpliv.

» Več: Mesečeva kmetija

Doživetje Krasa

september 2015

Jesen 2015,
letnik XI, številka 3

Marija Poljanec

Želja, da se konec junija odpravimo na Kras, je bila skoraj spontana s strani vseh članov in glede na pestrost kulturnih in družbenih prireditev smo se odločili, da 27. junija najprej obiščemo Festival sivke v Ivanji Gradu.

» Več: Doživetje Krasa