Celoten članek

Nabiranja ščetice za pripravo tinkture

Monika Brinšek

Članice študijskega krožka Uporabna zelišča, ki se zbiramo v okviru Društva Ajda Gorenjska, smo se odločile, da si pripravimo tinkturo ščetice. Ščetica (dipsacus sylvestris) je najučinkovitejša rastlina, s katero lahko zdravimo borelijo – borelijo burgdorferi. Najboljša ja tinktura iz korenin enoletnih rastlin.

Rastlina ščetica je dvoletnica, ki raste na njivah ali ob robovih poti in travnikov. Uspeva v Evropi, Aziji in Afriki. Rada ima peščena ali ilovnata odcedna tla. Uspeva na soncu in v polsenci. Listi so nazobčani in bodičasti. Cvetove in seme oblikuje v drugem letu rasti, ko zraste do 180 cm visoko. Rastlino si lahko vzgojimo sami na domačem vrtu. Za vzgojo ni zahtevna, potrebuje le veliko prostora, saj se v drugem letu zelo razraste. Cvet je nenavadno lepe oblike vijolične barve.

Na dan za korenino, v času za presajanje (najbolje, ko je luna v devici), od novembra do začetka aprila, izkopljemo korenine enoletne ščetice. Izkopljemo jo previdno, saj so najtanjše koreninice najbolj dragocene. V njih je največ zdravilnih snovi-grenčin. Korenine dobro operemo in na tanko narežemo. Z njimi napolnimo kozarec do 2/3 višine, nato dolijemo kvalitetno žganje in dobro zapremo.

Kozarec damo na sonce za 21 dni. Po tem času tinkturo precedimo in shranimo v steklenem kozarcu. Uživamo jo 3 x dnevno eno čajno žličko. Količino prilagodimo starosti obolelega. Kura naj traja 4 tedne, nato pa vsak mesec 3 dni pred polno luno. Pri zastarani boreliji uživamo tinkturo dalj časa. Pri zdravljenju borelije je zelo pomembno, da uživamo naravno pridelano hrano.

Najbolje biodinamično pridelano hrano, ki ima največ energije in je brez škodljivih umetnih kemikalij. V času zdravljenja je priporočljivo, da ne uživamo hitre hrane, nekakovostnih živil, alkohola, gaziranih pijač, kave in (predelanega) rdečega mesa … skratka, da živimo zdravo.

3 thoughts on “Nabiranja ščetice za pripravo tinkture”

  1. Naberi jo ob AVTOCESTI JO JE POLNO ALI OB VODAH SM MORAS PICAKAT 2 LETI DA SE STRUPI KI JIH JEE SHRANILA RAZKROJIJO🌺🌺🌺

Vaš komentar