Celoten članek
Razstrupljanje otroštva

Razstrupljanje otroštva: Čas, preživet pred ekrananom

Sue Palmer Marina Nuvak

Digitalna revolucija je v zadnjih desetletjih spremenila naš svet. Starši ob vsem svojem navdušenju ne razmišljajo vedno o tem, kakšen učinek ima na njihove otroke vedno več časa pred ekrani.

Otroci v ZDA zdaj povprečno preživijo pred ekrani v in izven šole sedem ur na dan (TV, pametni telefoni, tablice itd.). To je povezano s povečanjem števila debelosti, težav s spanjem, učnih težav, ADHD, depresije in drugih stanj v duševnem zdravju.

Zakaj je preveč časa pred ekranom škodljivo za otroke?

Otrokom je narava dala zmožnost, da se razvijajo v resničnem prostoru in času, tako da se v resničnem svetu srečujejo z ljudmi in z njimi sodelujejo. To so izkušnje, ki so za fizični, čustveni, socialni in intelektualni razvoj otroka življenjsko pomembne. Več časa, ko preživijo pred ekrani, bolj verjetno bo to postajala njihova priljubljena dejavnost in manj bodo imeli časa za igro, hobije, čas z družino in za učenje pomembnih življenjskih veščin.

Koliko razvedrilnega časa pred ekranom je sprejemljivega?

Ameriška akademija pediatrov priporoča:
Otroci do drugega leta: nobenega ekrana
Otroci od drugega leta dalje: največ 2 uri na dan
Zdravstveno ministrstvo v Avstraliji priporoča:
Otroci od dveh do petih let: ne več kot 1 uro na dan

Namigi in nasveti

  • Na TV, pametne telefone, tablice itd. glejte kot na opremo, namenjeno odraslim, ki je lahko otrokom nevarna – tako kot kuhalnik. Držite jo izven dosega dojenčkov in malčkov, potem pa jim postopno pokažite, kako naj jo varno uporabljajo.
  • Vse naprave z ekrani naj bodo v skupnih družinskih prostorih. Nadzirajte in usmerjajte njihovo uporabo, dokler ne čutite, da jih je otrok zmožen odgovorno uporabljati.
  • Pred ekrani bodite skupaj z njimi in govorite o tem, kar vidite in delate. Poudarjajte, kako ne-varen je internet, pogovarjajte se o tehnikah marketinga in tako dalje. To je prav toliko pomembno kot varnost na cesti.
  • Vedno vztrajajte pri primernosti za določeno starost, npr. prisotnost staršev pri gledanju TV- showov in DVD-jev, starostne omejitve pri igricah in na družabnih medmrežjih.
  • Ko otroci odraščajo, se pogajajte glede pravil, koliko časa so lahko pred ekrani, toda opozorite jih, da jim ga boste, če ne bodo po preteku časa zmožni sami ugasniti programa ali naprave, odvzeli. Otroci potrebujejo pomoč odraslih, da se naučijo samodiscipline pri uporabi medijev.
  • Bodite dober zgled tako, da ste tudi sami disciplinirani pri uporabi ekranske tehnologije, kadar je v bližini otrok.

Prihodnost je digitalna …

… zato se vaš otrok mora naučiti, kako preživeti, se razvijati in uživati življenje v digitalnem svetu. Toda zapomnite si, da morajo vedno biti na prvem mestu življenjske veščine in veselje. In da je tehnološki napredek tako hiter, da bo vse digitalno znanje, ki se ga bodo otroci naučili pred osmim letom, verjetno do njihovih najstniških let že zastarelo!

Koristni internetni naslovi:
American Academy of Pediatrics: www.aap.org
Avstralski program javnega zdravja: www.health.gov.org
UK Child Exploitation and Online Protection site: www.thinkuknow.co.uk
Campaign for a Commercial-Free Childhood: www.commercialfreechildhood.org

Vaš komentar