Olimpijada ali čas brez vojne

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Magda Mlekuž

Waldorfska olimpijada v Schonavu

Prvotno so jih organizirali v stari Grčiji, konec 19. stoletja pa je zamisel oživil francoski baron Pierre de Coubertin. Dokument v o začetkih antičnih olimpijskih iger se ni ohranil, obstajajo pa številne legende o njihovem začetku. Po eni od njih naj bi bile prve igre povezane z antičnim grškim pojmom ἐκεχειρία (ekeicheiria) ali olimpijskim premirjem.

Preberite več

Zdravljenje duševne vročice otrok s poenostavljanjem

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

John Payne

Zakaj si razprave o ritalinu postavljajo napačno vprašanje

Starši po vsem svetu se zavedajo, da nekaj ni v redu. Njihov starševski instinkt jim govori, da so danes otroci in družinsko življenje v vse večji stiski. In res, otroci doživljajo krizo, so žrtve nenapovedane vojne otroštvu, utapljajo se v čutnem cunamiju.

Preberite več

Voda kot posrednik med kozmosom in zemljo

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Mario Čuletić

Iz knjige Theodorja Schwenka Sensitive Chaos

Voda prekriva največji del zemeljske površine in se nenehno giblje na najrazličnejše načine. V vodnem ovoju okoli zemlje prihaja do neomejenega gibanja in zato ga na globalni ravni lahko opazujemo kot organ, ki posreduje med zemljo in kozmosom ter s tem zemljo vključuje v kozmična dogajanja in ji omogoča, da v njih sodeluje.

Preberite več

Ingver kot pomoč pri bolečinah

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Tessa Therkleson

Od leta 2000 se zanimam za zunanjo uporabo ingverja. V Indiji in na Kitajskem je bil ingver že več tisočletij v uporabi kot zeliščno zdravilo za notranjo in zunanjo uporabo, na zahodu pa so ga začeli uporabljati šele pred tridesetimi leti, predvsem v antropozofskih bolnicah, kjer so imeli dobre izkušnje. Ingverjev obkladek je učinkovit pri številnih težavah, kot na primer pri bronhialno-pljučnih vnetjih, artritisu in anksioznosti, medtem ko ingverjeva kopel za noge sprošča vnetje sinusov, glavobol in mišično-skeletne napetosti.

Preberite več

Zdravo, v ritmu z naravo

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Maja Kolar

Prvo srečanje biodinamikov Slovenije

Takšen je slogan prvega srečanja biodinamikov Slovenije, ki je potekalo 17. junija v Biotehniškem centru Naklo v soorganizaciji Zavoda Demeter, Biotehniškega centra Naklo, društva Ajda Gorenjska v sodelovanju z Zvezo društev Ajda Demeter, vsemi predsedniki biološko-dinamičnih društev v Sloveniji in Waldorfske šole Ljubljana ter Waldorfskega vrtca Radovljica. Častni pokrovitelj obeh dogodkov je bil predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, in njegova soproga, gospa Barbara Miklič Türk.

Preberite več