Puberteta pred desetim letom

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Elizabeth Weil

Je to nova ‘normalnost’?

Trace Sioux je svojo 9-letno hčerko Ainsley odpeljala na preiskave, da bi ugotovili, kaj se je z deklico začelo dogajati. Že pri šestih letih so ji začele rasti sramne dlake. Zdravniki so naredili vse preiskave, vendar niso odkrili ničesar.

Nato je zaskrbljena mati začela iskati odgovor pri alternativnih zdraviteljih. Poskusila je z zdravilom DIM (diindolylmethan), dodatkom, ki bi lahko pomagal, da se hormoni v telesu uravnovesijo. Iskala je sredstva za osebno nego, ki so veljala za naravna, organska, ki ne vsebujejo estrogenov, fitoestrogenov, ki delujejo na žleze z notranjim izločanjem.

Svojo hčerko je odpeljala h kineziologu, neke vrste kiropraktiku. Ta je za diagnosticiranje zdravstvenih težav testiral moč njenih mišic.

Povprašal jo je, s kakšnimi težavami sta prišli k njemu.

Mati mu je povedala, da ima njena hči prezgodnjo puberteto, katere simptomi so sramne dlake, dlake pod pazduho, nekaj mozoljev okoli nosu in povečane prsne bradavice. Prav tako se povečujejo čustvene težave. Vsaka malenkost jo vznemiri, joče, a ne ve, zakaj. Obiskali sta že mnoge zdravnike, vendar nihče ni znal dati nasveta in zdelo se je, da so spremenili definicijo za to, kar naj bi bilo normalno.

Po opravljenem pregledu je kiropraktik povedal, da je vse tako videti, kot da dekličini jajčniki še ne proizvajajo večje količine estrogena in da torej ta hormon ni njen, ampak prihaja iz okolja.

V poznih osemdesetih letih je Marcia Herman-Gidden, takratna zdravnica na oddelku za pediatrijo na Duke University Medical Center, začela opažati, da je imelo neverjetno veliko 8-9 letnic že sramne dlake in povečane prsi. V tistem času je veljalo, da se pri deklicah puberteta začne pri enajstih letih. Vendar je ona opažala drugačne znake, zato je začela zbirati podatke in na koncu vodila raziskavo, ki je zajela 17 000 deklic. Odkrili so, da pri belopoltih deklicah prsi zrastejo povprečno pri 9,96 let, pri temnopoltih pa pri 8,87 letih.

Nekaj let so se strokovnjaki prerekali glede tega, v kakšni meri so podatki verodostojni. Zdaj pa se večina njih strinja okoli enega: rast prsi se začne prej. Debata se je sedaj premaknila na vprašanje, kaj to pomeni. Puberteta pri deklicah zajema tri dogodke: rast prsi, rast sramnih dlak in prvo menstruacijo. Dogodki se običajno odvijajo v tem vrstnem redu in trajajo dve leti. Podatki pa kažejo na zmeden vzorec. Medtem ko se je pokazalo, da so povprečna leta za rast prsi od sedemdesetih let dalje znatno padla, so tista za prvo menstruacijo ostala precej konstantna. Zakaj bi se puberteta začela prej in končala približno ob istem času?

Se nadaljuje.

Članek je bil objavljen v New York Timesu in na internetni strani www.waldorftoday.com
prevod: Marina Nuvak

Vaš komentar