Zdravo, v ritmu z naravo

Poletje 2012,
letnik VIII, številka 2

Maja Kolar

Prvo srečanje biodinamikov Slovenije

Takšen je slogan prvega srečanja biodinamikov Slovenije, ki je potekalo 17. junija v Biotehniškem centru Naklo v soorganizaciji Zavoda Demeter, Biotehniškega centra Naklo, društva Ajda Gorenjska v sodelovanju z Zvezo društev Ajda Demeter, vsemi predsedniki biološko-dinamičnih društev v Sloveniji in Waldorfske šole Ljubljana ter Waldorfskega vrtca Radovljica. Častni pokrovitelj obeh dogodkov je bil predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, in njegova soproga, gospa Barbara Miklič Türk.

Prvo srečanje biodinamikov Slovenije je bilo organizirano z namenom predstavitve biodinamičnega načina dela z naravo. Biodinamika je gospodarjenje z naravo, na način, da pridobimo najkakovostnejšo hrano za prehrano človeka ob sočasni skrbi za ohranjanje zdrave plodne zemlje.

Na prireditvi so strokovni predavatelji predstavili biodinamiko v teoriji in praksi. Pojasnili so, zakaj se odločiti pridelovati po biodinamični metodi in kakšno je življenje prsti. Udeleženci predavanj so spoznali načine in metode poučevanja v waldorfski šoli in oris zapuščine dr. Rudolfa Steinerja, očeta biodinamike in waldorfske pedagogike. Na stojnicah so se z degustacijami, glasbenimi, pevskimi in ostalimi kulturnimi dejavnostmi predstavila biološko-dinamična društva s cele Slovenije ter institucije s področja varovanja narave. Na številnih stojnicah so Demeter kmetije ponujale svoje pridelke in izdelke.

Člani društev so pripravili mnogo različnih biodinamičnih dobrot, ponudili pa so tudi enolončnico iz biodinamičnih sestavin.

Obiskovalci so si ogledali posestvo Biotehniškega centra Naklo, ki ima ekološki certifikat, odprta je bila tudi njihova ekološka trgovina. Ves dan so potekale delavnice s področja celostnega pristopa pri kuhanju in senzibilnosti s pomočjo umetnosti.

Kaj pa otroci? Waldorfske vzgojiteljice so jim pripravile ustvarjalne delavnice, kjer so izdelovali umetnine iz naravnih materialov.

Na osrednjem dogodku so se gostom iz Slovenije pridružili člani vodstva Demeter International. Častna govornica prireditve je bila dr. Martina Bavec z Ministrstva za kmetijsto in okolje, ki je poudarila pomen pridelovanja hrane brez uporabe kemijskih sredstev in gensko spremenjenih organizmov ter s tem zagotavljanja trajnostnega ravnovesja v naravi.

Udeleženci konference so obiskali tudi Waldorfsko šolo Ljubljana, kjer so jim otroci prvih treh razredov pripravili kratko predstavitev svojega dela pri pouku.

Zbrane sta pozdravila tudi direktor Biotehniškega centra Naklo, gospod mag. Marijan Pogačnik, in podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, gospod Branko Tomažič. Direktor Zavoda Demeter, gospod Franc Zavodnik, je podelil certifikate prvim izšolanim biodinamičnim svetovalcem v Sloveniji, ustanoviteljem Zavoda Demeter, gospe Meti Vrhunc, ki je začela s širjenjem biodinamike v naši deželi, in gospe Susanni Küffer-Heer, ki je pomagala Zavodu Demeter na poti k polnopravnemu članstvu. Dogodek so simpatično popestrili otroci iz Waldorfske šole Ljubljana.

Dan je bil prireditvi naklonjen, zanimiv, poučen, množično obiskan in predvsem zdrav. V Naklo je privabil številne obiskovalce, ki so domov odhajali nasmejani, z novo pridobljenim znanjem in izkušnjami.

Vaš komentar