Vlak Rudolfa Steinerja

Poletje 2014,
letnik X, številka 2

Boris Potočar
predsednik Zveze društev za BD gospodarjenje Slovenija

Na poti iz Salzburga v Donji Kraljevec v počastitev 90. obletnice kmetijskega tečaja

9. dnevi dr. Rudolfa Steinerja v Donjem Kraljevcu
Center dr. Rudolfa Steinerja v Donjem Kraljevcu na Hrvaškem je letos od 6. do 9. junija organiziral 9. Steinerjeve dneve. Bili so posvečeni 90. obletnici prvega kmetijskega tečaja, ki ga je dr. Rudolf Steiner pripravil za kmetovalce v Koberwitzu.

9-dnevi-rudolfa-steinerja-02
V ta namen je bil za 250 potnikov organiziran nostalgično obnovljen MODRI VLAK Kulturgut Express RST 153, ki nas je popeljal iz Salzburga v rojstni kraj dr. Steinerja, Donji Kraljevec. Na povabilo in željo Sekcije za kmetijstvo v Goetheanumu ter IBDA sem se udeležil tega dogodka.

S salzburške glavne železniške postaje smo se v jutranjem času odpravili na pot, ki odpira nove svetove z glasbeno-gledališkim performansom Walk with me, skupine Vonnunan, Dunaj. Skozi poetično načrtovanje gibanja in delno na videz groteskne prizore je program prikazoval globine človeškega notranjega življenja: zaupanje, dom in narava, ljubezen, stres, vrvež mestnega življenja, od koder nas pot neizogibno pripelje do najtežjega od vseh srečanj: soočenja z lastnim jazom. Vsi postanki vlaka so bili tako kulturno obarvani, med enim postankom smo okušali tudi kolačke iz dasypyrum žita. Raziskovanje le-tega je predstavil dr. Bertold Heyden, ustanovitelj Kayserlink Inštituta za semenarsko znanost in gojenje žit. Omenjeno žito načrtujejo vpisati v sortno listo. Kolački so bili izvrstni.
Postanek v Mariboru je pokazal zelo dobro organiziranost Gandin Fundacije/ Terra Parzival skupaj z mariborskima waldorfskima vrtcema, Waldorfsko šolo, BD Pomurje, BD Podravje, Waldorfsko iniciativo/vrtec Pomurje ter občino Maribor kot podpornikom dogodka. Predstavilo se nam je antropozofsko gibanja v regiji ter proizvajalci. Dogodek je glasbeno popestril Miha Pogačnik s svojo violino.

9-dnevi-rudolfa-steinerja-01Kulturna raznolikost udeležencev je bila izjemno bogata in navdušujoča, udeleženci smo bili iz mnogih držav, med drugim tudi s Filipinov. Vsi, ki smo se odpravili na to pot, smo imeli veliko možnosti, da si izmenjamo mnoge izkušnje s področju biodinamike in vsega, kar je povezano z njo. Ob tem pa smo na poti z nostalgično lokomotivo na parni pogon med novimi poznanstvi v današnjem času podoživeli Steinerjeva popotovanja v nekem drugem času.

Sprejem potnikov v Donjem Kraljevcu je potekal ob pihalni godbi in se nadaljeval s predstavitvijo BD na Hrvaškem, kar nam je predstavila Jasminka Iličić iz BD Udruge Stolisnik iz Zagreba. Z možem na kmetiji delata po biodinamični metodi in veliko sodelujeta z dr. Alexom Podolinskim, ki je v Hrvaško tudi pripeljal stroj za obdelavo tal.

Preberite več v tiskani izdaji.

Vaš komentar